بایدن: عملیات خروج از افغانستان ادامه مییابد، عاملان حمله به فرودگاه کابل مجازات میشوند
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا در سخنانی اعلام کرد عملیات خروج مطابق برنامه تا ۳۱ اوت ادامه مییابد و در همان حال این احتمال را که ممکن است آمریکا نیروهایی به افغانستان اعزام کند رد نکرد.
پنجشنبه ۲۶ اوت/ ۴ شهریور دو انفجار در محوطه فرودگاه بینالمللی کابل و در یک هتل در آن حوالی دهها کشته و مجروح به جا گذاشت و به اغتشاش در عملیات خروج شهروندان از افغانستان دامن زد.
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا بامداد جمعه ۲۷ اوت/ ۵ شهریور در یک نشست خبری در کاخ سفید در جمع خبرنگاران خاطرنشان کرد که ایالات متحده عاملان این حمله را تحت تعقیقب قرار میدهد و مجازات میکند. رئیس جمهوری آمریکا گفت:
« ما نه میبخشیم و نه فراموش میکنیم. شما را تحت تعقیب قرار میدهیم و مجازاتتان میکنیم.»
بایدن تاکید کرد که زمان و مکان چنین حملاتی را آمریکا تعیین خواهد کرد.
رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرد که ممکن است بعد از اتمام عملیات خروج برخی از نیروهای آمریکایی در افغانستان باقی بمانند.
بایدن همچنین در پاسخ به خبرنگاران گفت: مسئولیت هر آنچه را که تاکنون در طی عملیات خروج در افغانستان اتفاق افتاده به عهده میگیرد.
تعداد دقیق کشتهشدگان و مجروحان معلوم نیست
گروه دولت اسلامی (داعش) شاخه خراسان با انتشار بیانیهای مسئولیت عملیات تروریستی در اطراف فرودگاه بینالمللی کابل را به عهده گرفته است. بر اساس این بیانیه روز گذشته (پنجشنبه ۲۶ اوت/ ۴ شهریور) یک عامل انتحاری وارد جمعیتی شد که در محوطه فرودگاه اجتماع کرده بودند و در آن منطقه تعداد زیادی از نیروهای آمریکایی مستقر بودند و سپس جلیقه انتحاری خود را منفجر کرد. در برخی خبرها از دو تروریست انتحاری سخن میرود.
دروازه ابی در جنوب فرودگاه کابل از دیرباز مورد توجه تروریستها بوده است. نیروهای آمریکایی و ناتو معمولاً از این دروازه وارد پایتخت افغانستان میشدند. هتل بارون، در حوالی فرودگاه کابل که انفجار دیگری در آنجا اتفاق افتاد نیز محل اقامت شهروندان آمریکایی و وابستگان نظامی ناتو بود که به کابل سفر میکردند.
اطلاعات قابل اتکایی از تعداددقیق کشتهشدگان و مجروحان در انفجارهای فرودگاه کابل در دست نیست. ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان صبح جمعه ۲۷ اوت/۵ شهریور اعلام کرد که ظاهرا دراین انفجارها ۱۳ نفر کشته شدهاند. یک کارشناس مسائل امنیتی مستقر در محل که نام افشا نشده به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته است که دستکم ۴۰ نفر از جمله ۱۳ سرباز آمریکایی کشته و ۱۲۰ نفر مجروح شدند. یک مقام وزارت بهداشت افغانستان از ۹۰ کشته و ۱۵۰ مجروح سخن گفته است.
تداوم عملیات خروج
ژنرال کنت مککنزی، فرمانده سنتکام گفت:
«ما میدانستیم که این انفجار دیر یا زود اتفاق میافتد. ما آمادهایم که عملیات خروج را ادامه دهیم، حتی اگر چنین حملاتی اتفاق بیفتد.»
یک روز قبل از وقوع انفجارها در فرودگاه کابل رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرده بود که ممکن است فرودگاه کابل هدف حمله تروریستی قرار بگیرد. بایدن در نشست خبری کاخ سفید در جمع خبرنگاران گفت:
«کسی به طالبان اعتماد ندارد. بحث بر سر منافع مشترک است. آنها آدمهای خوبی نیستند. اما منافع زیادی دارند.»
جن ساکی سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد آمریکا هیچگونه اطلاعاتی مبنی بر اینکه طالبان از حمله به فرودگاه کابل مطلع بوده و یا در آن نقشی داشته، در اختیار ندارد. ساکی به تاکید اعلام کرد:
«هیچ تغییری در تاریخ ۳۱ اوت برای خروج نظامی از افغانستان ایجاد نشده، اما هیچ تمدید زمان مشخصی هم برای خارج کردن همه شهروندان مورد نظر از این کشور وجود ندارد.»
واکنش وزیر خارجه آمریکا و متحدان اروپاییاش
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، با انتشار پیامهایی در توییتر ضمن ابراز تاسف از کشته شدن نیروهای آمریکایی و غیرنظامیان افغانستانی در حمله تروریستی در نزدیکی فرودگاه کابل، گفت تاکنون در عملیات خروج بیش از ۱۰۰ هزار نفر از کابل خارج شدهاند.
دومینیک راب، وزیر خارجه بریتانیا با انتشار اعلام کرد که بریتانیا و آمریکا مصمماند تا آنجا که ممکن است افراد بیشتری را از افغانستان خارج کنند.
آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در واکنش به حمله تروریستی به فرودگاه کابل گفت:
«تروریستها، به کسانی حمله کردند که امیدوار بودند کابل را ترک کنند. آنها آزادی و امنیت میخواستند و از همی نروی نیز این یک حمله کاملا وحشیانه است در وضعیت متشنج رخ داد. در این لحظه به قربانیان و خانوادههای آنان فکر میکنم.»
کاخ الیزه نیز اعلام کرد امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه با «شدیدترین لحن ممکن» حمله تروریستی به فرودگاه کابل را محکوم میکند.
در این فاصله انتقادها از رئیس جمهوری آمریکا نیز بالا گرفته است. محور و مبنای اصلی این انتقادها تعیین فرودگاه بینالمللی کابل بزای خروج از افغانستان به جای پایگاه نظامی بگرام است.
انتقادها از بایدن
لیندسی گراهام، سناتور جمهوریخواه با انتشار پیامی در توییتر از جو بایدن خواست برای تسریع عملیات خروج اتباع آمریکای و شهروندان افغانستانی که در خطر قرار دارند دوباره از پایگاه هوایی بگرام استفاده کند. گراهام تخلیه این پایگاه را «بزرگترین اشتباه دهه اخیر» نامید. بایدن اما در نشست خبری کاخ سفید در پاسخ گفت: فرماندهان ارتش آمریکا به این نتیجه رسیدهاند که استفاده دوباره از پایگاه هوایی بگرام برای خارج کردن شهروندان مورد نظر از افغانستان «ارزش افزودهای ندارد و عاقلانهتر این است که بر کابل تمرکز کنیم.»
نظرها
نظری وجود ندارد.