سخنگوی وزارت خارجه ایران: گروسی به تهران سفر میکند
مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی شیوه بازرسی از مراکز اتمی ایران را به پرواز در ابرهای متراکم تشبیه کرده بود. هدف او از سفر به تهران تغییر این وضعیت است. همزمان رابرت مالی هم وارد اسرائیل شد.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران اعلام کرد تاریخ سفر مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی مشخص شده و رافائل گروسی به زودی به تهران سفر میکند. بر همین اساس قرار است گروسی در این سفر علاوه بر رئیس سازمان انرژی اتمی با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه دولت سیزدهم هم دیدار و گفتوگو کند. خطیبزاده گفت:
«آقای گروسی مراودات بسیار نزدیک را هم با سازمان انرژی اتمی ما و هم دوستان ما در سفارت ایران در وین دارند. به زودی انشاءالله ایشان عازم ایران خواهند بود و منتظر پاسخ ایشان هستیم.»
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران ادعا کرد که «مراودات فنی ایران و آژانس» در «مسیر بسیار خوبی» در جریان است. خطیبزاده گفت:
«باید اجازه داد این روابط در مسیر عادی خودش این ادامه پیدا کند.»
ابرهای متراکمی که میبایست کنار زده شوند
علی باقری، معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران و رئیس هیأت مذاکرهکننده ایرانی در وین شامگاه چهارشنبه ۳ نوامبر/ ۱۲ بهمن با انتشار پیامی در توییتر اعلام کرد مذاکرات احیای برجام که با انتخابات ریاست جمهوری ایران در تابستان سال جاری متوقف مانده بود ۲۹ نوامبر/ ۸ آذر برگزار میشود. در آستانه برگزاری دور ششم مذاکرات وین، آن کلر لژاندر، سخنگوی وزارت خارجه فرانسه در یک نشست خبری در پاریس گفته بود:
«ایران میبایست گفتوگوها و همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را بلافاصله از سر بگیرد با این هدف که برای پرسشهایی که مطرح است، پاسخهایی بیابد.»
گروسی دو هفته قبل در مصاحبه با خبرگزاری آسوشیتدپرس شیوه بازرسی از مراکز اتمی ایران را به پرواز در ابرهای متراکم تشبیه کرده و خاطرنشان کرده بود که این مسیر نمیتواند برای مدت طولانی ادامه پیدا کند.
گروسی ابراز امیدواری کرده بود که بتواند به زودی به ایران بازگردد و با مقامات عالیرتبه ایران وارد گفتوگو شود.
ایران اجازه تجدید کارتهای حافظه و تعویض دوربینها در تأسیسات «تسا» در کرج را بر اساس توافق رافائل گروسی با محمد اسلامی نمیدهد. بهزاد کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران نیز ۵ مهر / ۲۷ سپتامبر گفته بود تفاهم گروسی و اسلامی در تهران شامل تأسیسات تسا نمیشد. او گفته بود این تأسیسات که دوم تیر سال جاری هدف حمله پهپادی قرار گرفته بود، همچنان «تحت تحقیقات امنیتی» قرار دارد.
اختلاف بر سر نقطه آغاز مذاکرات؛ ناخشنودی اسرائیل
قدرتهای اروپایی (بریتانیا، فرانسه و آلمان) خواهان آناند که مذاکرات وین از جایی که در دور قبلی در ژوئن/خرداد گذشته متوقف شده بود ادامه یابد. سخنگوی وزارت خارجه دولت سیزدهم در ادامه نشست خبری خود گفت:
«آنچه برای ما مهم است این است که چگونه به توافق خوبی در وین دسترسی پیدا کنیم. اینکه از کجا گفت و گوها در وین شکل بگیرد موضوع کم اهمیتتر است. ایالات متحده باید رویکرد خود را برای اطمینان به ما تغییر دهد. رفتار بایدن در تهران به شدت رصد میشود و براساس همین رفتارها گفتوگوها را در وین جلو میبریم.»
در همان حال روزنامه «اسرائیلهیوم» یکشنبه ۲۳ آبان گزارش داد که اسرائیل نگران است آمریکا به توافقی «بدتر» از برجام با ایران رضایت دهد و از همین روی، نفتالی بنت، نخستوزیر اسرائیل تصمیم گرفته است برای نشان دادن مخالفت خود با احیای برجام، به رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران وقت ملاقات ندهد.
مالی در آستانه از سرگیری مذاکرات احیای برجام در وین در سفر به خاورمیانه در پی هماهنگی مواضع متحدان آمریکا درباره برجام است. نماینده ویژه آمریکا در امور ایران بعد از سفر به امارات به اسرائیل رفت و در ادامه سفر منطقهای ده روزه خود، به عربستان و بحرین نیز سفر خواهد کرد.
دیدار یائیر لاپید، وزیر امور خارجه اسرائیل، با مالی که برای دوشنبه ۱۵ نوامبر/ ۲۴ آبان در بیت المقدس تعیین شده بود، نیز هنوز قطعی نیست. بنی گانتز، وزیر جنگ و ایال خولاطا، مشاور امنیت ملی دولت بنت، همراه با شماری از مقامهای نهادهای امنیتی، موساد و وزارت خارجه اسرائیل با مالی بر سر مسئله ایران گفتوگو و تبادل نظر خواهند کرد.
به نوشته اسرائیلهیوم، دولت اسرائیل از آمریکا میخواهد که برای توافق با ایران عجله نکند. در همان حال ظاهرا نگرانی اصلی دولت آمریکا افزایش ذخایر اورانیوم غنیشده ایران است.
نظرها
نظری وجود ندارد.