جریمههای سنگین نمایندگان مجلس برای کسانی که از حیوانات نگهداری میکنند
جزئیات طرح جدید نمایندگان مجلس با عنوان «صیانت حقوق عامه در مقابل حیوانات خطرناک و مضر» نمادی بارزی از نقض حقوق حیوانات در جمهوری اسلامی است. در این طرح کسانی که حیواناتی را نزد خود نگهداری میکنند معادل ۱۰ تا ۳۰ برابر حداقل حقوق کارگری جریمه خواهند شد و در صورت حمل این حیوانات، راننده جریمه و خودروی او سه ماه توقیف میشود.
مجلس یازدهم ۱۸ آبان طرح موسوم به «صیانت حقوق عامه در مقابل حیوانات خطرناک و مضر» را اعلام وصول کرد. این طرح بهعنوان الحاق موادی به قانون مجازات اسلامی به امضای ۷۵ نماینده مجلس شورای اسلامی رسیده بود. این نمایندگان اقدام خود را با بیان اینکه مردم اعتراض و شکایت کردهاند و نگهداری از حیوانات «باعث آزار و اذیت، فشارهای عصبی، صدمات روحی و روانی و مزاحمت برای بسیاری از شهروندان» شده، توجیه کردند.
با گذشت چند روز از اعلام وصول این طرح به مجلس، سایت مرکز پژوهشهای مجلس متن آن را منتشر کرد.
در یکی از چهار ماده این طرح آمده است:
« واردات، تولید، تکثیر، پرورش، خرید و فروش، حمل و نقل و گردانیدن اعم از پیاده و یا با وسیله نقلیه و نگهداری حیوانات وحشی، نامتعارف، مضر و خطرناک، از قبیل: کروکودیل (تمساح)، لاک پشت، مار، سوسمار، گربه، موش، خرگوش، سگ و سایر حیوانات نجسالعین و میمون ممنوع میباشد و هر یک از مرتکبین، به جزای نقدی معادل ۱۰ تا ۳۰ برابر حداقل حقوق کارگری (که سالانه توسط دولت و اتحادیههای مربوطه تعیین و اعلان میگرددد) و نیز ضبط حیوان مربوطه محکوم میگردند.»
در ماده دیگری از این طرح اتحادیه صنف مشاورین املاک موظف شده است که «حداکثر سه ماه پس از ابلاغ رسمی این قانون، ممنوعیت نگهداری حیوانات موضوع این قانون را جهت اطلاع و رعایت موجرین و مستاجرین، در قراردادهای اجاره گنجانیده و ذکر نماید» در غیر این صورت «موجرین و مستاجرین» بهطور مستقل به همان جزای نقدی ذکرشده محکوم میشوند.
همچنین در صورت حمل و گرداندن حیوانات موضوع این قانون با وسائل نقلیه، افزون بر مجازات نقدی مالک یا حامل حیوان، راننده خودرو نیز به جزای نقدی تعیینشده محکوم و خودروی مربوطه نیز علاوه بر جریمه توسط پلیس به مدت سه ماه توقیف میشود.
این طرح تا آنجا پیش رفته است که همسایگان هر شهروندی که در خانه خود حیوان یا حیواناتی را نگهداری میکند تشویق شدهاند که موضوع را به مراجع قضائی و نیروی انتظامی اطلاع دهند و هویت این افراد نیز محفظو میماند.
حسن همتی نماینده شاهیندژ در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون امنیت ملی و از امضا کنندگان طرح «صیانت حقوق عامه در مقابل حیوانات خطرناک و مضر»، چهارشنبه ۲۶ آبان در دفاع از این طرح خود و نمایندگان را پاسخگوی «سهلانگاری در نگهداری حیوانات خانگی» دانست و گفت:
«یکی از وظایف ما مسئولان دفاع از جان مردم است. امروز یک زنجیر گردن سگی میاندازند که در بعضی مواقع برای همشهریان ما خطرساز شده و کسی هم پاسخگو نبوده و قانونی هم در این رابطه وجود نداشته است، در صورتیکه این مسئله ضررهای جانی برای مردم داشته است.»
محمدحسین حمیدی، رئیس پلیس راهور تهران بزرگ در مردادماه گذشته اعلام کرد که به همراه داشتن سگ یا هر حیوان دیگری داخل خودرو ممنوع است و در صورت مشاهده با آن برخورد میشود.
حسین رحیمی، فرمانده نیروی انتظامی تهران نیز تیرماه گذشته از برخورد با «سگگردانی در خودرو، پارکها، معابر» خبر داده و گفته بود که «باید تلاش کنیم سبک زندگی اسلامی را در جامعه حاکم کنیم».
او مدعی شده بود که «سگگردانی باعث ایجاد ترس و دلهره در شهروندان میشود» و افزوده بود «با متخلفان برخورد جدی خواهد شد».
نیروی انتظامی ایران در سالهای اخیر محدودیتهای زیادی را برای نگهداری سگ وضع کرده، از جمله گرداندن و همراه آوردن سگ به معابر عمومی ممنوع اعلام شده است.
شورای شهر تهران نیز در تابستان سال جاری طرح ممنوعیت حضور حیوانات در پارکها را تصویب کرد.
این در حالی است که آزار و کشتار نظاممند حیوانات در ایران رواج بسیاری دارد. دو سال پیش فیلمی از کشتار سگها با تزریق در کهریزک منتشر شد که مسئولان شهرداری وقت آن را تأیید کردند.
نقض حقوق حیوانات در ایران از سوی نهادهای قانونگذاری، عدم حمایت از امنیت زیست حیوانات، و مجازات نشدن آزاردهندگان حیوانات یا شکارچیان در سالهای اخیر اعتراضات فراوانی را به همراه داشته است.
مسئولان جمهوری اسلامی به جای اقدامات حمایتی از حقوق حیوانات میخواهند با حضور حیوانات برخورد کنند و نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز تلاش دارد این رویکرد را به قانون تبدیل کنند.
نظرها
نظری وجود ندارد.