وزیر خارجه ایران در آستانه مذاکرات وین بار دیگر خواهان لغو تحریمها شد
درخواست وزیر خارجه ایران برای لغو تحریمها علیه ایران در حالی است که رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران روز چهارشنبه سوم آذرماه از مقامات دولت ایران خواسته بود «با رویکردی مثبت» به مذاکرات برجام در وین بازگردند.
حسین امیر عبداللهیان، وزیر خارجه ایران، چند روز مانده به آغاز مذاکرات هستهای در وین، خواستار «لغوِ قابل راستیآزماییِ تحریمهای بینالمللی» علیه حکومت جمهوری اسلامی ایران شد.
بهنوشته خبرگزاری رویترز، امیر عبداللهیان روز جمعه پنجم آذرماه، در گفتوگوی تلفنی خود با جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته:
«اگر طرفین مذاکرات، آماده بازگشت به تعهدات کامل خود و لغو تحریمها باشند، میتوان به یک توافق خوب و حتی فوری دست یافت.»
همزمان، محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در گفتوگو با رسانههای دولتی در ایران اعلام کرده مذاکرات وین در مورد «مسائل هستهای» نخواهد بود، بلکه بیشتر درباره بازگشت ایالات متحده به توافق برجام در سال ۲۰۱۵ خواهد بود.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری پیشین آمریکا در ۱۸ اردیبهشت ماه ۱۳۹۷/ هشتم می ۲۰۱۸، رسما کشورش را از توافق هستهای میان ایران و شش قدرت جهانی خارج کرد. او پس از خروج از برجام نه تنها تحریمهای تعلیق شده آمریکا علیه تهران را بازگرداند بلکه با مکانیسم «فشار حداکثری» برای مهار فعالیتهای ماجراجویانه حکومت ایران در منطقه و همچنین بهمنظور جلوگیری از دست یافتن ایران به بمب هستهای، تحریمهای گسترده بین المللی علیه جمهوری اسلامی ایران را در دستور کار دولت خود قرار داد.
درخواست وزیر خارجه ایران برای لغو تحریمها علیه ایران در حالی است که رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران روز چهارشنبه سوم آذرماه از مقامات دولت ایران خواسته بود «با رویکردی مثبت» به مذاکرات برجام در وین بازگردند.
او در مصاحبه با رادیو «نشنال پابلیک» اعلام کرده:
«اگر مقامات ایران [به ساخت جنگافزار هستهای] آنقدر نزدیک شوند که خیالشان راحت شود، بدیهی است که ما [دولت آمریکا] هم منفعل نخواهیم ماند.»
یکروز پس از این گفتههای مالی، میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در مقر سازمانهای بینالمللی در وین هم با اشاره به اینکه اعضای شورای حکام آژانس خواستار اجرای پروتکل الحاقی توسط ایران هستند، اعلام کرد:
«در هر صورت نباید این مسأله فراموش شود که موضوع پروتکل الحاقی باید طی مذاکرات وین در باره برجام بررسی شود که مؤثرتر و سازندهتر خواهد بود.»
از سوی دیگر، رافائل گروسی، دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم با تأکید بر بی نتیجه بودنِ مذاکراتش با مقامات جمهوری اسلامی در تهران، با صدور بیانیهای اعلام کرد:
«{آژانس}دیگر نمیتواند نظارت بر فعالیتهای هستهای ایران را تضمین کند.»
گروسی روز ۲۳ نوامبر/ دوم آذرماه با مقامات ارشد حکومت ایران از جمله محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی و حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران در تهران ملاقات کرده است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنین روز ۲۶ آبانماه/ ۱۷ نوامبر امسال در گزارش خود با اشاره به افزایش قابل توجه ذخایر اورانیوم غنیشده ایران اعلام کرده بود حجم اورانیوم غنیشده در ایران با خلوص ۶۰ درصد، به ۱۷.۷ کیلوگرم رسیده است. آژانس این اقدام ایران را نقض شدید تعهدات این کشور در توافقنامه هستهای برجام توصیف کرده بود.
مذاکرات کمیسیون مشترک برجام قرار است روز ۲۹ نوامبر/هشتم آذرماه جاری پس از وقفهای شش ماهه، بار دیگر در وین، پایتخت اتریش از سر گرفته شود.
نظرها
نظری وجود ندارد.