مذاکرات وین؛ آخرین مشورتها در آخرین لحظات
به نظر میرسد همه هیاتهای حاضر در مذاکرات وین خود را برای ختم روند احیای برجام آماده کردهاند. حمله روسیه به اوکراین اما میتواند اوضاع را اندکی پیچیده کند. تا پیش از این تحول، گفته میشد وزرای خارجه کشورهای عضو برجام قرار است به وین بروند. حال مشخص نیست که لاوروف و بلینکن تن به چنین دیداری خواهند داد یا نه.
خبرهایی که از وین به دنیا مخابره میشود، ترکیبی از خوبینی محتاطانه و خوشبینی مطلق است. دیگر کمتر کسی در مورد احتمال بالای دستیابی به توافق تردید دارد. دیپلماتها اما هنوز محتاطتر سخن میگویند. فلیپ اررا، مذاکرهکننده ارشد فرانسه که روز چهارشنبه، ۴ اسفند تصویری از صفحه نخست پیشنویس توافق احتمالی را در توییتر خود منتشر کرده بود هم میگوید که «نتیجه هنوز مشخص نیست» ولی «ما تا رسیدن به توافق یا اعلام شکست مذاکرات در هفته آینده ادامه خواهیم داد».
برخی از دیپلماتهای حاضر در گفتوگوها در پستهایشان در رسانههای اجتماعی گفتهاند که این «مرحله پایان بازی» است. علاوه بر نماینده فرانسه، رئیس هیئت انگلیسی در مذاکرات نیز در توییتر نوشت: «چند موضوع دشوار باقی مانده است. کار برای حل آنها ادامه دارد. #EndgameViennaTalks»
میخائیل اولیانوف، سفیر روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین، عکسی از دیدار اعضای برجام و نمایندگان ایالات متحده را در توییتر منتشر کرد که در حال تطبیق پیشنویسهای مذاکرات در مرحله آخر بودند.
هیأت ایرانی مانند همیشه در اتاق نبود، زیرا آنها همچنان از مذاکره مستقیم با آمریکا در مذاکرات برای احیای توافق هستهای خودداری میکنند.
ایالات متحده در سال ۲۰۱۸ با استناد به اینکه ایران برنامه هستهای احتمالا نظامی یا اعلامنشده دارد و به اقدامات تنشزا و جنگ نیابتی در سراسر خاورمیانه مشغول است، از برجام خارج شد و تحریمهای سنگینی را علیه ایران اعمال کرد. در سالهای بعد، ایران غنیسازی اورانیوم خود را تا ۶۰ درصد افزایش داد.
علی باقری کنی، مذاکرهکننده ارشد هستهای ایران، روز چهارشنبه برای رایزنیهای نهایی به تهران بازگشت، در حالی که بسیاری از بقیه اعضای هیئت در وین هستند.
انتظار میرود کنی روز پنجشنبه در نشست شورای عالی امنیت ملی ایران حضور یابد.
در وین جای خالی باقری کنی را بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی پر کرده است. او روز چهارشنبه به وین رسید و گفته شده برای مذاکره درباره ابعاد فنی توافق هستهای آنجا است.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران در کنفرانس خبری با همتای عمانی خود در تهران گفت که مذاکرات هستهای به «نقطه حساس» رسیده است. سفر سرزده وزیر امور خارجه عمان به ایران میتواند نشانهای برای حل موضوع گروگانهای دوتابعیتی آمریکایی- ایرانی باشد.
حسین امیرعبداللهیان در کنفرانس خبری روز چهارشنبه گفت: «در مونیخ به بورل اتحادیه اروپا تاکید کردیم که ایران هرگز از خطوط قرمز خود عدول نخواهد کرد. ما نمیدانیم که آیا طرف غربی میتواند رویکردی واقع بینانه برای حل موضوعات باقیمانده در مذاکرات اتخاذ کند یا خیر.»
رویترز هفته گذشته گزارش داد که پس از ماهها مذاکره بین تهران و قدرتهای بزرگ برای احیای توافق هستهای، دود سفید در آسمان دیده میشود.
دیپلماتها گفتند که متن پیشنویس این توافق به طور کلی به موضوعات غیرهستهای هم اشاره دارد و افزودند که منظور از آن موضوعات، آزاد شدن میلیاردها دلار از سرمایههای ایران در بانکهای کره جنوبی و آزادی زندانیان غربی است که در ایران نگهداری میشوند.
ایران خواستار لغو تمامی تحریمهایی است که از زمان خروج آمریکا از برجام در سال ۲۰۱۸ وضع شده، از جمله تحریمهایی که مربوط به تروریسم و نقض حقوق بشرند.
علاوه بر این، ایران به دنبال تضمینی از ایالات متحده است که روسای جمهور آینده از توافق خارج نخواهند شد، چیزی که دولت بایدن از نظر قانونی اختیارش را ندارد.
همچنین اسرائیل گفته است که ایران به دنبال توقف تحقیقات آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد برنامه نظامی هستهای و حذف نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان یک سازمان تروریستی و همچنین حفظ سانتریفیوژهای پیشرفته خود به جای نابودی آنها است.
استنی هویر، نماینده اکثریت مجلس نمایندگان آمریکا، نماینده ایالت مریلند، گفت: «تا زمانی که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فعالیتهای تروریستی در منطقه دست برنداشته از هرگونه توافقی که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را از لیست تروریستی حذف کند، شگفت زده خواهد شد.»
نظرها
نظری وجود ندارد.