آمریکا و ایران یکدیگر را مقصر احیا نشدن برجام دانستند؛ اروپا خواستار ازسرگیری مذاکرات شد
در حالی که احیای برجام در ابهام قرار دارد و مشخص نیست که آمریکا و ایران توانستهاند بر اختلاف نظرشان بر سر خروج سپاه از فهرست تروریستی به توافق نزدیک شوند یا نه، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا خواستار ازسرگیری مذاکرات وین با هدف احیای توافق هستهای ایران و لغو تحریمهای ضد تهران شد.
جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در گفتوگوی تلفنی با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، طولانی شدن وقفه مذاکرات را «غیرسازنده» خواند و پیشنهاد کرد که مذاکرات بین نماینده اتحادیه اروپا و مذاکرهکننده ارشد ایران به زودی از سر گرفته شود.
گفتگوی تلفنی امیرعبداللهیان و بورل شامگاه جمعه ۲ اردیبهشت انجام شد. ۱۴ ماه مذاکره بر سر احیای برجام تاکنون به نتیجه خاصی نرسیده است و آغاز جنگ روسیه در اوکراین و البته احتلاف نظر بر سر خروج نام علی خامنهای و سپاه پاسداران از فهرست تروریستی آمریکا وقفهای نسبتا طولانی در مذاکرات ایجاد کرده است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با این حال در مذاکره تلفنیاش گفت که معتقد است ایران خواهان توافق است.
خبرگزاریهای رسمی در ایران نیز در مورد صحبتهای امیر عبداللهیان در این مذاکره تلفنی گزارش دادهاند که او آمریکا را مقصر دست نیافتن به توافق دانسته است. او گفته: «هیچ تردیدی در اراده دولت جمهوری اسلامی ایران برای رسیدن به توافق خوب، قوی و پایدار وجود ندارد. کاخ سفید باید زیادهخواهیها و تردید را کنار گذاشته و در مسیر واقعبینی و راه حل گام بردارد.»
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی افزود که سه کشور اروپایی و روسیه و چین آماده نهاییشدن توافق هستند و این دولت فعلی آمریکا است که «باید جسارت اصلاح سیاستهای اشتباه گذشته کاخ سفید را داشته باشد.»
در رویداد دیگری مرتبط با برجام، لیندا توماس-گرینفیلد، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل در مصاحبه با روزنامه «العربی الجدید» گفت که این احتمال وجود دارد که برجام احیا نشود.
توماس گرینفیلد در پاسخ به این سوال که آیا زمان آن فرا نرسیده که برجام را دیگر توافقی مرده و خاتمهیافته بدانیم، گفت:
«همانطور که می دانید، ما توافقی نداریم و ممکن است به آن نرسیم. اما رئیس جمهور (جو بایدن) متعهد شده است که ما حصول اطمینان از این که ایران هرگز اجازه دستیابی به سلاح هستهای را نخواهد داشت، تلاش کنیم.»
او همچنین گفت که تاکنون در مورد ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل تصمیمی گرفته نشده است ولی امریکا آماده است که اگر برجام به چنین مسیری وارد شود به دغدغههای امنیتی کشورهای جهان پاسخ دهد. گرینفیلد گفت:
«این یکی از حوزههایی بوده است که ما توانستهایم با همه اعضای شورای امنیت همکاری نزدیک داشته باشیم. من فکر میکنم همه آنها میخواهند که ایالات متحده به برجام بازگردد، آنها خواهان اجرای کامل هستند. من فکر میکنم آنچه ایران میشنود (اگر این موضوع در شورای امنیت مطرح شود)، این است که جهان خواهان اقدام در این زمینه است و این ایران است که جلوی این تلاشها را گرفته است. ما توافق کردیم که اگر آنها به انطباق متقابل برگردند، به انطباق دوجانبه برگردیم. و این نقطه اصلی جایی است که ما در حال حاضر هستیم. ما آمادهایم و آنها نیستند.»
نظرها
فرهاد - فرهادیان
هیچ موضوعی برای مذاکره وجود ندارد و پیش نویس توافقنامه هم امضا شده و هم بخشهای مهمی از توافقنامه تا جائی که علنی نشود در حال اجراست اما مشکل دو طرف اینست که هم رقبای سیاسی و هم افکار عمومی دارای دیدگاه های مغایر با مذاکره کننده ها هستند همچنین در امریکا نه تنها حزب جمهوریخواه که بخشی از حزب دموکرات هم مخالف است ولی مسئولان دو طرف یعنی پدرخوانده بایدن و علی خامنه ای مصر به امضای آن هستند و تا فروش آن و توجیه آن به رقبایشان باید منتظر ماند از اینرو ممکن است در برابر رای مردم حتی پدرخوانده هم جرئت امضای آنرا برای اجرا نداشته بیاشد .