ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

بحران آب در خوزستان: کاهش یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون مترمکعبی حجم آب سد کرخه

مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان اعلام کرد ۶۴ درصد ظرفیت حجم مفید مخازن سدهای استان خالی است. در این میان وضعیت سد کرخه نسبت به سایر سدهای استان بحرانی‌تر است. بنا به گفته عباس صدریان‌فر ورودی سد کرخه از ابتدای سال جاری نسبت به میانگین بلندمدت، ۶۰ درصد کاهش یافته و در مجموع حجم آبی که وارد سد کرخه شده یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون مترمکعب کمتر از سال گذشته است.

عباس صدریان‌فر، مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان در مصاحبه با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) در‌باره آخرین وضعیت آبی سدهای استان گفت:

«در سالِ آبی جاری، بارش‌ها تقریباً در تمام حوضه‌های آبریز منتهی به خوزستان کمتر از میانگین بلندمدت بود. همچنین بارش‌های اسفند و فروردین‌ که مهم‌ترین ماه‌ها برای آبگیری مخازن سد‌ها هستند کاهش زیادی داشته، به‌طوری‌که در فروردین‌ در عمل هیچ بارشی به وقوع نپیوست.»

سوءمدیریت منابع آبی یا خشکسالی؟

سال گذشته اساس  حجم کل منابع آبی سدهای استان خوزستان به کمتر از ۱۳ درصد ظرفیتشان رسیده بود. در آن زمان محمد پورحمید، کارشناس حوزه آب در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر گفته بود مشکلات به وجود آمده در بحران‌های آب خوزستان ناشی از سو مدیریت حوضه‌های آبریز به خصوص حوزه آبریز کرخه است، در حالی که به گفته او  مسئولان عمده مشکلات را ناشی از خشکسالی جلوه می‌دهند غافل از آنکه خشکسالی تنها از سو مدیریت سال‌های اخیر پرده برمی‌دارد. تخصیص آب و نظارت بر این مسئله وظیفه وزارت نیرو در حوضه آبریز کرخه بود اما وزارت نیرو این مسأله را نادیده گرفت و اکنون در کمتر از یک سال ذخایر آب استان خوزستان بیش از ۵۰ درصد دیگر کاهش یافته است.   

 عباس صدریان‌فر، مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان در ادامه مصاحبه با ایلنا با اشاره به دومین سال خشکسالی پیاپی، گفت:

«در حال حاضر حجم مفید مخازن استان چهار میلیارد و هفتصد میلیون مترمکعب است که معادل ۳۶ درصد حجم مفید مخازن بوده و ۶۴ درصد ظرفیت خالی است.»

صدریان‌فر اعلام کرد وضعیت سد کرخه نسبت به دیگر سدها بحرانی‌تر است. او گفت:

«ورودی این سد از ابتدای سالِ آبی جاری نسبت به میانگین بلندمدت حدود ۶۰ درصد کاهش داشته و تراز سطح آب مخزن سد نسبت به زمان مشابه در سال گذشته ۲۰ متر پایین‌تر و از نظر حجمی یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون مترمکعب کمتر است.»

به گفته این مقام مسئول با توجه به تنش آبی کنونی و کاهش چشمگیر میزان منابع آب در دسترس، اولویت در وهله نخست تأمین آب شرب استان است.

ممنوعیت کشت، خروج نیروگاه‌ها از مدار

ب اساس اعلام سازمان آب و برق خوزستان در اسفندماه سال گذشته کشت محصولات پرمصرف آب در تابستان سال ۱۴۰۱ مانند شلتوک در خوزستان ممنوع شد. همچنین ۲۵ بهمن‌ماه ۱۴۰۰ نیز ممنوعیت کشت این محصولات در حوضه آبریز کرخه در تابستان سال جاری اعلام شد. جهاد کشاورزی این ممنوعیت‌ها را به کشاورزان اعلام کرده است.

به گفته مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان به دلیل محدودیت شدید در منابع آب سد کرخه بیش از هفت ماه نیروگاه این سد از مدار خارج شده و در ترازهای پایین‌تر از تراز قابل بهره‌برداری نیروگاه در حال بهره‌برداری است. صدریان‌فر گفت:

«از ابتدای سال جاری حدود ۳۵۰۰ گیگاوات ساعت انرژی برق‌آبی توسط سدهای خوزستان تولید شده که در مقایسه با درازمدت حدود ۴۰ درصد کاهش را نشان می‌دهد. انرژی تولید شده فقط از منابع آب رهاسازی برای مصارف پایین‌دست سدها تولید شده و خروجی مازاد بر نیازهای استان برای تولید انرژی برق‌آبی از هیچ سدی رهاسازی نشده است.»

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • فرهاد - فرهادیان

    اگر هزینه ی یکی از سدهای خوزستان را هزینه ی شیرین کردن آب برای مردم خوزستان می کردند امروز حداقل برای زندگی مردم اینقدر دچار بحران نمی شدیم آخوندهائی که حداکثر متخصص علوم 1400 سال پیش هستند نمی توانند برای زندگی روز مردم ایران انتخاب مناسبی باشند باید آنها را در اولین حرکت ساقط نمود