قیمت نفت سه درصد افزایش یافت
وزیران نفت اوپک و کشورهای اوپک پلاس بهدلیل نگرانی از افت قیمت نفت، و با توجه ویژه به احتمال رکود اقتصاد جهانی، تصمیم گرفتند که در ماه آینده روزانه ۱۰۰ هزار بشکه از تولید نفت خود بکاهند.
به گزارش خبرگزاری رویترز در پی تصمیم کشورهای عضو اوپک و همپیمانانشان قیمت نفت دوشنبه ۵ سپتامبر/۱۴ شهریور حدود ۳ درصد افزایش یافت.
قیمت نفت شاخص برنت که در سه ماه گذشته حدود ۲۰ درصد کاهش یافته بود، روز دوشنبه حدود سه درصد جهش کرد و به ۹۵ دلار و ۷۴ سنت دلار رسید.
قیمتها در اوایل نشست اوپک و اوپک پلاس نزدیک به ۴ دلار در هر بشکه افزایش یافته بود، اما با اظهار نظر کاخ سفید مبنی بر اینکه جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا متعهد به انجام تمام اقدامات لازم برای تقویت منابع انرژی و کاهش قیمتها است، بازار آرام شد.
نفت خام آمریکا با ۲ دلار افزایش به ازای هر بشکه به ۸۸.۸۵ دلار رسید و در مجموع ۲.۳ درصد افزایش پیدا کرد.
کاهش ۱۰۰ هزار بشکهای تولید نفت در روز توسط سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و همپیمانانشان تنها ۰.۱ درصد از تقاضای جهانی را تشکیل میدهد.
اوپک و اوپک پلاس همچنین موافقت کردند که اگر لازم باشد تا قبل از جلسه ۵ اکتبر میتوانند مجددا با هم ملاقات کنند و درباره تعیین سطح تولید به تصمیم برسند.
احتمال رکود اقتصاد جهانی بهدلیل افزایش قیمت حاملهای انرژی و تورم جهانی، همچنین انتظار قرنطینه گستردهتر در چین برای مقابله با همهگیری ویروس کرونا سبب شد که اوپک و کشورهای همپیمان به کاهش تولید نفت ترغیب شوند. کاهش تولید روزانه در سطح صد هزار بشکه اما بیشتر یک پیام نمادین است که تولیدکنندگان نفت به بازارها ارسال کردهاند.
تصمیم هفته گذشته هفت کشور صنعتی جهان برای تعیین سقف قیمت بر نفت روسیه نیز نگرانیها از افت قیمتهای جهانی نفت را افزایش داده است.
عربستان و امارات دو ماه پیش در جریان سفر جو بایدن رئیسجمهوری آمریکا به عربستان قول دادند که در صورت کمبود نفت در بازارهای جهانی در فصل زمستان، بلافاصله با افزایش تولید خود آن را جبران کنند.با این حال عربستان سعودی ماه گذشته اعلام کرد قیمت نفت به طرز اغراقآمیزی رو به کاهش است و لذا احتمال دارد تولید نفت خود را به فراخور نیاز بازار کاهش دهد.
به گزارش رویترز الکساندر نواک، معاون نخستوزیر روسیه گفت: انتظارات برای کاهش رشد اقتصاد جهانی پشت تصمیم مسکو و متحدانش در اوپک برای کاهش تولید نفت است.
نیکلای شولگینوف، وزیر انرژی روسیه گفت این کشور به احتمال زیاد تولید نفت خود را در سال جاری حدود ۲ درصد کاهش خواهد داد.
جواد اوجی، وزیر نفت جمهوری اسلامی دوشنبه، ۱۴ شهریور پس از پایان نشست ائتلاف اوپکپلاس با تأکید بر اینکه بازار جهانی انرژی نیازمند افزایش عرضه نفت ایران است، گفت:
«آمادگی داریم به دور از سیاسیکاری و با پرهیز از استفاده سیاسی از انرژی، به نقش خود در عرضه نفت و فرآوردههای نفتی و به ارتقای امنیت انرژی در جهان کمک کنیم، گفت: بازار جهانی انرژی نیازمند افزایش عرضه نفت و گاز طبیعی از سوی ایران است.»
هجوم نفت ایران به بازارها در گروی احیای برجام
قیمت نفت در سه ماه گذشته در مقایسه با ماه مارس/فروردین در مجموع کاهش یافته است. نوسانات قیمت نفت برای جمهوری اسلامی ایران با توجه به کشاکشها بر سر احیای توافق هستهای اهمیت ویژهای دارد. کاخ سفید جمعه گذشته درخواست ایران برای مختومه شدن پرونده فعالیتهای هستهای در مکانهای اعلام نشده را رد کرد.
هجوم نفت ایران به بازار ممکن است به پایین نگه داشتن قیمتها کمک کند. برخی معتقدند ایران که چهارمین ذخایر بزرگ اثبات شده نفت جهان را در اختیار دارد، در نهایت میتواند بیش از دو میلیون بشکه در روز نفت خام صادر کند که بیش از دو برابر میزان صادرات فعلی آن است.
توافق هستهای که مرحلهای است – و طبق گزارشها شامل معافیتهای زودهنگام برای ایران میشود تا بتواند بخشی از نفت ذخیرهشده خود را بفروشد – میتواند بازار را آرام کند.
شرکت دولتی گازپروم روسیه اعلام کرد که صدور گاز به اروپا از طریق خط لوله نورداستریم ۱را متوقف کرد. رویترز مینویسد انتظار میرود استفاده از نفت در تولید برق نیز افزایش یابد.
آژانس بینالمللی انرژی ماه گذشته پیشبینی تقاضای نفت خود در سال جاری را افزایش داد. یک دلیل آن این است که انتظار میرود در برخی کشورها به دلیل قیمتهای بیسابقه گاز و برق، نفت جایگزین گاز شود.
نظرها
نظری وجود ندارد.