ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

جوانه می‌زنم به روی زخم بر تنم 

فمینیست‌ها و فعالین حقوق ال‌جی‌بی‌تی‌کیوآی‌ای+ در همبستگی با اعتراضات در ایران یکشنبه دوم اکتبر در سراسر جهان به خیابان می آیند و تجمعات اعتراضی برپا می‌کنند.

دیگر دو واژه،یک ترکیب، به گوش‌مان آشناست: مهسا امینی. می‌بینیم، می‌دانیم، حس ‌می‌کنیم که پس از این نام هیچ چیز مثل قبل نیست، و نمی‌خواهیم که باشد. امروز نزدیک به دوهفته از آغاز اعتراضات سراسری و مبارزه‌ خستگی‌ناپذیر مردم ایران با حکومت جمهوری اسلامی می‌گذرد. اعتراضات که از روز ۲۵ شهریور و با مرگ مهسا امینی یا آنطور که نزدیکانش می‌نامیدندش، ژینا (زندگی)، شروع شده است اما این بار هم ماهیتی متفاوت با اعتراضات قبلی در سال‌های ۸۸، ۹۶ و ۹۸ دارد و هم ابعادی یکسره متفاوت.

در پی قتل ژینا و خیزش مردمی در ایران گروهی از فمینیست‌ها و فعالین حقوق ال‌جی‌بی‌تی‌کیوآی‌ای+ (LGBTQIA+)  ایرانی ذیل نام Feminists4Jina با همراهی دیگر فمینیست‌ها و فعالین LGBTQIA+ در سرتاسر جهان گرد هم آمده‌اند تا در روز یکشنبه دوم اکتبر ۲۰۲۲ در سرتاسر جهان گردهم‌آیی و راهپیمایی‌ها و تجمعات اعتراضی برگزار کنند. این جمع از فمینیست‌ها و فعالین LGBTQIA+ که در سال‌های گذشته، در  مقاطع مختلف (از جمله در قالب کمپین یک میلیون امضا، مبارزه با خشونت جنسی و حجاب اجباری) به اشکال مختلف در کنار یکدیگر به مبارزه با سرکوب سیستماتیک جمهوری اسلامی پرداخته‌اند و برای احقاق حقوق زنان، اقلیت‌های جنسی و قومی و سرکوب‌شدگان نظام(های) استبدادی فعالیت کرده‌اند امروز مجال آن یافته‌اند تا در دفاع از خواست و مطالبه‌ی جمعی ایرانیان و تمامی زنان و دیگر سرکوب‌شدگان اعتراضاتی در سرتاسر شهرهای جهان برگزار کنند. از سوی دیگر باید توجه داشت که هرچند این فراخوانی از سوی فعالین فمینیست و LGBTQIA+ است، به بیان اسلاوی ژیژک در نامه‌ای که برای رادیو زمانه فرستاده است: «این جنبشِ ایرانی، میلیون‌ها نفر از زنان، که مستقیماً با همه‌ی تضاد‌های موجود دست به گریبان هستند، و مردان را به حرکت واداشته است ... [و] هیچ خصلتِ مردستیزانه یا مذکرهراسانه ندارد. زنان و مردان در کنار یکدیگر در آن مشارکت می‌کنند و علیه دشمنِ مشترک یعنی بنیاد‌گرایی مذهبی که از جانب وحشتِ دولتی حمایت می‌شود متحد می‌شوند. مردانی که در جنبشِ زن، زندگی، آزادی شرکت می‌کنند به خوبی می‌دانند که مبارزه برای حقوقِ زنان همانا مبارزه برای آزادیِ خودشان است... این همان دقیقه‌ای‌ست که در آن ظلمی که در همه‌ی ابعادِ جامعه رسوخ کرده است به عیان‌ترین وجه قابل مشاهده می‌شود». نام ژینا (مهسا) امینی مبدل به اسم رمزی شده است برای مطالبه‌ برخی از بنیادی‌ترین حقوق انسانی، حق خویشتن خویش بودن درهم‌تنیده در جامعه‌ای آزاد و برابر و همچنین فراتر از آن است: آغازی برای طرح مطالبات بنیادینی که سال‌ها نظام اسلامی آن‌ها را سرکوب کرده است. نام ژینا با بیش از ۱۳۰ میلیون هشتگ در شبکه‌های اجتماعی و شعار خیزش مردم ایران، «زن، زندگی، آزادی»، گویای تمام آن چیزی است که حکومت اسلامی از یک سو در تقابل با آن هویت خود را از آن گرفته و ساختار خود را بر آن بنا نهاده، و از سوی دیگر، مطالبه‌ بنیادین مردم ایران را نشان می‌دهد که دیگر هیچ نسبتی با طبقه‌ی اجتماعی، قومیت و البته جنسیت آن‌ها ندارد. در واقع «زن، زندگی، آزادی» تلاقی‌گاه تاریخیِ تمام مطالبات طبقاتی، قومی، جنسیتی، اجتماعی و سیاسی و اقتصادی ایرانیان است و بیش از آن است.

«زن، زندگی، آزادی» تنها درباره‌ زنان نیست بلکه بسی بیش از آن است: درباره‌ حذف‌شدگان تاریخ است.

یکی از اعضای گروه برگزارکننده‌ تجمعات با تأکید بر این‌که Feminists4Jina کاملاً از احزاب و گروه‌های سیاسی مستقل است و هیچ‌گونه حمایت مالی‌ای از سوی هیچ حزبی ندارد، توضیح می‌دهد که آنچه این تظاهرات سرتاسری را از دیگر تظاهرات متمایز می‌کند، «امکان گردهم‌آمدن فعالان حوزه‌ فمینیسم و LGBTQIA+ و تمرکز بر مطالبات زنان و اقلیت‌های جنسی و دیگر سرکوب‌شدگان است. این جنبش، ماهیتی عمیقاً فمینیستی دارد و خود را از دیگر جنبش‌ها به واسطه‌آغاز از حقوق زنان و کوییرها (LGBTQIA+) و تأکیدش بر حقوق آنها تعریف می‌کند. البته باید یادآور شد که Feminists4Jina در تمام دیگر تظاهرات و گردهم‌آیی‌هایی اعتراضی در دفاع از خیزش مردم ایران فعالانه شرکت می‌کند. بااین‌حال، روز دوم اکتبر، فرصتی استثنایی و یگانه است که ما سال‌ها در انتظار آن بودیم تا صدای هم‌صدا و هماهنگ زنان و LGBTQIA+ را به گوش جهان برسانیم. برگزارکنندگان تجمعات در تمام شهرهایی که در نقشه‌ی تظاهرات آمده‌اند از فعالین فمینیست و LGBTQIA+ هستند و هسته‌ مرکزی هماهنگ‌کننده‌ این جنبش، زنان‌ و کوییرها هستند». خطاب این جنبش اما، دعوتی است به فراتر رفتن از تمایزهای جنسیتی، فراروی‌ای که با مرکزیت دادن به ایده‌ فمینیستی ممکن می‌شود.

تجمعات یکشنبه دوم اکتبر، روز بزرگ کنش و عمل فمینیستی است، در حمایت از مبارزات مردم در ایران اما با درخواست حمایت کردن از فمینیست‌هادر سراسر جهان. هدف اصلی این جنبش آغاز از مبارزات در ایران است، اما بیش و فرای آن، حرکتی فراملی و جهانی است به سوی رهایی و مطالبه‌ی حقوقی که چنان بنیادین‌اند که از هرگونه ملیت، قوم، نژاد، طبقه و جغرافیایی برمی‌گذرند و نوع بشر را فرامی‌خوانند اما زنان پرچمداران آن‌اند. تا این لحظه ده‌ها شهر در سرتاسر جهان به این رخداد پیوسته‌اند: استانبول، استکهلم، برلین، بیروت، پاریس، مالمو، گوتنبرگ، لندن، بریستول، فلورانس، کلن، اشتوتگارت، نیویورک، تورنتو، ونکوور، شیکاگو، سیاتل، ایرواین، رُتردام و کارولینای شمالی[1]. با این وصف، برگزارکنندگان همه‌ آزادی‌خواهان را دعوت می‌کنند تا به هر ترتیب که می‌توانند با ثبت فیلم، عکس، یا هر وسیله‌ی دیگری که در اختیار دارند، صدای زنان و دیگر سرکوب‌شدگان باشند.

نقشه اینتراکتیو تجمع‌های دو اکتبر:

برای دیدن محتوای نقل شده از سایت دیگر، کوکی‌های آن سایت را بپذیرید

کوکی‌های سایت‌ دیگر برای دیدن محتوای آن سایت‌ حذف شود

خیزش مردمی ایران ماهیتی زنانه دارد و این همانطور که در ابتدا اشاره کردم، ساختار نظام‌های ایدئولوژیک مردسالار را نشانه رفته است. اگر در نظر بیاوریم که در این چند روز اخیر شعار دیگرِ «مرد، میهن، آبادی» را گروهی تبلیغ می‌کنند آنگاه شاید اهمیت «زن، زندگی، آزادی» در پرتو هم حقوق زنان و هم حقوق LGBTQIA+ روشن‌تر شود. «زن، زندگی، آزادی» تنها درباره‌ زنان نیست بلکه بسی بیش از آن است: درباره‌ حذف‌شدگان تاریخ است. شعار اخیر که ظاهراً مکمل اولی است باز هم بازمی‌گرداندمان به نقطه‌صفرِ دوگانه‌ جنسیتی زن-مرد، و آبادی و میهن را به مردانگی و زندگی و آزادی را به زنانگی منتسب می‌کند. اما زن زندگی آزادی بیش از این است، خواست زندگی و آزادی، خواستی سیاسی است به معنای فراجنسیتی و فراملیتی آن. فعالین feminists4jina همه‌ آزادی‌خواهان جهان را فرامی‌خوانند به حمایت از تمام زنان، کوییرها*، ترنس‌ها*[2] و همه‌ی سرکوب‌شدگانِ تاریخ.

Feminists4Jina همه‌ فمینیست‌های جهان را، فارغ از هرگونه جنسیت، رنگ پوست، نژاد، ملیت و باور، فرامی‌خوانند تا در روز عمل فمینیستی دوم اکتبر به خیابان‌ها بیایند تا مبارزات را به هم پیوند دهند. «روز عمل فمینیستی درحمایت ازمبارزات در ایران خطاب به همه ماست که در مسیر حرکت فراملی فمینیستی به سوی رهایی قدم برداریم».

[1]  فهرست حاضر فهرست شهرها تا لحظه‌ نگارش این متن است. برای اطلاع دقیق از تمامی شهرها و مراحل تکمیل فهرست می‌توانید به صفحات زیر مراجعه کنید:

Instagram: feminists4jina

[2]  ترنس* کوییر* وغیردوگانه (non-binary)* به تمامی زنان ترنس، مردان ترنس، و افرادی بازمی‌گردد که غیردوگانه‌اند و خود را خارج از دوگانه‌ی جنسیتی تعریف می‌کنند.

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • سعید

    خامنه‌ای در مقطع کنونی وارد صحنه نمیشود تا به رئیسی که ادعای رهبری دارد نشان بدهد توان خاموش کردن اعتراضات را ندارد و بنابراین از گزینه رهبری خارج بشود.

  • Van Helsing 2025

    نمیدونم چه سری هست هر رئیس جمهوری میاد و میره میخواد ی چشم زهری از مردم کشورش بگیره !

  • mashang

    حزب کمونیست هلند: قتل مهسا امینی نشان‌گر وجود یک سامانۀ پوسیده است! مرگ بر بربریت، مرگ بر سرمایه داری! مهر ۸, ۱۴۰۱ برگردان: جهان حزب کمونیست نوین هلند و جنبش جوانان کمونیست، قتل وحشیانه مهساامینی ۲۲ ساله به‌دست “پلیس امنیت اخلاقی” و سرکوب اعتراضات مردم ایران را محکوم می‌کنند. رژیم واپس‌گرای اسلامی ایران از سرکوب و تبعیض وحشیانه علیه زنان برای تداوم بهره‌کشی از مردم سود می‌برد. ما از مبارزات مردم ایران علیه رژیم پشتیبانی می‌کنیم. مرگ بر بربریت، مرگ بر سرمایه داری! بیانیۀ حزب کمونیست نوین هلند (NCPN) و جنبش جوانان کمونیست (CJB) قتل مهساامینی را، نمی‌توان از دیدگاه واپسگرایانه و مذموم نسبت به زنان که از سوی نظام سرمایه داری با بهره بردن از دین بازتولید می‌شود، جدا کرد. در سطح جهانی، روند خطرناکی را می‌توان دید که علیه دستاوردهای زنان به ویژه زنان کارگر در جریان است. این نشان می‌دهد که امپریالیسم سامانۀ پوسیده‌ای است که تنها بدبختی، استثمار و پوسیدگی هرچه بیشتری را به همراه دارد. طبقۀ کارگر هیچ کشوری نباید فدای جاه طلبی‌های امپریالیستی آمریکا، اتحادیۀ اروپا و ناتو شوند. بلوک “یورو آتلانتیک” در تلاش است تا با سوء استفاده از مرگ مهساامینی و خشم مردم ایران به دنبال برنامه‌های خود در منطقه باشد. ریاکاری اینان در داشتن روابط نزدیک با رژیم جنایتکار عربستان سعودی که آن‌ نیز با رواداشتن ستمی همانند بر جمعیت زنان، آنان را سرکوب می کند، آشکار است. علاوه بر این، می‌بینیم که در ایالات متحده و چندین کشور اتحادیه اروپا، حقوق زنان تحت فشار شدیدی مانند حق سقط جنین است. به‌علاوه، بورژوازی این کشورها در لفظ از حقوق زنان می‌گویند، اما در عمل با برپا داشتن مناسبات سرمایه‌داری، خود شرایط را برای دشوارتر شدن موقعیت زنان پدید می‌آورند. دولت ایران از حمله و تحریم‌های جنایتکارانه بلوک یورو آتلانتیک به‌‌عنوان بهانه‌ای برای سرکوب بی‌رحمانۀ خشم موجه مردم سوء استفاده می‌کند. سران دولت ایران وانمود می‌کنند که یک قدرت «ضد امپریالیستی» هستند، در حالی‌که به‌طور فزاینده ای در حال به هم‌رسانی انحصارات خود هستند که با تشکیل بلوک امپریالیستی نوین «اوراسیا» با بورژوازی روسیه پیوند خورده است. در این مبارزه، طبقه کارگر نباید وسوسه شود که «در میان دو دزد یکی را برگزیند» طبقه کارگر همه کشورها باید خود را از برنامه‌های این یا آن طبقۀ سرمایه دار جدا کند. فقط مبارزه علیه سرمایه داری که خشونت علیه زنان را تقویت می‌کند و مبارزه برای یک سیستم جدید بدون استثمار، سوسیالیسم-کمونیسم، می تواند مشکلات مردم را حل کند. کمیته مرکزی حزب کمونیست نوین هلند کمیته مرکزی جنبش جوانان کمونیست سایت NCPN : ۲۶ سپتامبر ۲۰۲۲ برگردان: جهان – ۷ مهر ۱۴۰۱

  • mashang

    کتاب های درسی در ایران مردانه هستند ۰۴ مهر ۱۳۹۲ زنان سالهاست که بحث هایی در رابطه با مردانه بودن کتاب های درسی مطرح می شود، حالا در دانشگاه تربیت مدرس پژوهشی انجام شده که صحت و سقم این مسئله را مشخص می کند. راساس پژوهش صورت گرفته در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تربیت مدرس از سوی دکتر علی محمد حاضری، عضو هیات علمی گروه جامعه شناسی دانشگاه تربیت مدرس، شش کتاب درسی در مقاطع راهنمایی و دبیرستان مورد بررسی قرار گرفته است. کتاب های مورد بررسی در این پژوهش در مولفه هایی نظیر تصاویر، اسامی، مولفان کتاب ها، نویسندگان متون درس ها و شخصیت های حاضر در متون، حضور بالای مردان و اندک زنان را نشان می دهند. بر اساس این پژوهش ۹۵درصد تصاویر، ۸۵درصد اسامی، ۹۵ درصد بزرگان و مشاهیر معرفی شده، ۹۳ درصد نویسندگان و شعرای متون درسی، ۷۶درصد مولفان و گروه برنامه ریزان و ۸۷ درصد شخصیت های حاضر در متن دروس را مردان تشکیل می دهند. در این پژوهش همچنین آمده است ” از نظر کیفی نیز این کتاب ها مردان را عاقل تر، داناتر، قوی تر، مدیرتر و شایسته تر معرفی می کنند و زن ها اغلب در حال گریه و زاری و ابراز عجز و ناتوانی بوده و کارهای محوله به آنها در سطح بسیار پایین بوده است.” سهم اندک زنان در تالیف کتب درسی براساس نتایج این پژوهش در بخش مولفان و گروه برنامه ریزان، از مجموع ۹۷ نفری که در این گروه ها شرکت دارند؛ ۷۴ نفر مرد (۷۶درصد) و ۲۳ نفر زن (۲۴درصد) هستند. حضور مردان سه برابر بیش از زنان است. در این مورد نیز حضور کم رنگی از زنان به چشم می خورد. البته مشارکت زنان در این قسمت بیشتر در کارهای صفحه آرایی و طراحی است تا تالیف. به طوری که از مجموع ۲۶۸ نفر نویسنده یا شاعر متون درسی این شش کتاب، ۲۴۸ نفر مرد (۹۳درصد) و ۲۰ نفر زن (۷درصد) هستند. سهم حضور مردان در این بخش از این کتاب ها، بیش از ۱۳ برابر زنان است. ۶۷درصد زنان کودک یا عشایرند از ۱۸ چهره زن به تصویر درآمده در این شش کتاب، چهار مورد مربوط به دختران خردسال و هشت چهره مربوط به زنان عشایر است. بنابراین ۶۷درصد زنانی که چهره آنها در این کتاب ها به نمایش درآمده کودک یا عشایرند. دو چهره زن نیز در یک نقاشی مربوط به پنج قرن پیش دیده می شوند که در گوشه ای، به طوری که دیده نشوند به مجلس بحث فقها گوش می دهند. چهره زن دیگری که در کتاب فارسی دوم دبیرستان دیده می شود کنیزی است که در حال پذیرایی از تعدادی مرد است. در دو تصویر دیگر در این کتاب ها، زنانی را می توان دید که از شوهر یا پسر خود در حال خداحافظی هستند تا آنها را راهی جبهه کنند. حضور در راهپیمایی، تنها حضور اجتماعی زنان بررسی های کیفی در این پژوهش نشان می دهد، تنها تصویری که در این کتاب ها حضور اجتماعی زنان را نشان می دهد؛ مربوط به شرکت آنها در راهپیمایی است. (فارسی دوم راهنمایی، ۱۹) در تصاویر این کتاب ها، عبادت رابطه ای مردانه است. در چندین تصویر، مردان در حال راز و نیاز دیده می شوند؛ درحالی که هیچ زنی مشغول عبادت به تصویر کشیده نشده است. در این قسمت از پژوهش نیز نتایج مشابه و قابل تاملی به دست آمد. حضور مردان در تمام صحنه های اجتماعی، مشهود و چشم گیر است. مردان در راس هرم سیاسی، علمی، ادبی، نظامی و حماسه سازی قرار دارند. همه سرچشمه های قدرت، چه در محیط خانه و چه در اجتماع، به آنها ختم می شود. قهرمان اکثر داستان ها و اشعار مرد است. مردها در بیرون خانه و در همه میدان های اجتماعی حضور دارند. در اغلب داستان ها و اشعار شخصیت ها مرد هستند. مردها در بیرون خانه و در همه میدان های اجتماعی حضور دارند. در اغلب داستان ها و اشعار مربوط به فصل ادبیات پایداری در این کتاب ها، پسری قهرمان قصه است و اوست که باید جانشین شایسته ای برای پدر شود. مهم ترین نقشی که برای زنان تعریف می شود خانه داری است که آن هم از نظر نویسندگان این کتب اهمیت چندانی ندارد تا به عنوان یک موضوع مهم، داستانی در مورد آن نوشته شود و دختری برای رسیدن به آن تلاش کند. زن ها در پایین ترین سطح اجتماعی قرار گرفته اند. در اغلب موارد آنها در حال انجام کارهای خانه هستند. نقش مادری آنها بسیار برجسته می شود. زن ها در عرصه بیرون از خانه کمتر دیده می شوند. تنها در چند مورد حضور آنها در راهپیمایی ها مورد تاکید قرار می گیرد. معرفی ۷۰ نفر از مشاهیر مرد و یک چهره علم و ادب زن همچنین در این شش کتاب ۷۱نفر از مشاهیر علم و ادب، همراه با تصاویرشان معرفی شده اند که از این تعداد ۷۰ نفر مرد و تنها یک زن با چهره معرفی می شود که پروین اعتصامی است. در مبحث معرفی مشاهیر و بزرگان در متن دروس (بجز آنهایی که در ابتدای هر درس در بخش تاریخ ادبیات شناسانده شده اند)، تنها دو زن در این کتاب ها وجود دارند. یکی از آنها پروین اعتصامی است که در یک صفحه، به اختصار معرفی می شود. در این بیوگرافی کوتاه با عنوان «مرواریدی در صدف»، بیشتر از آنکه به معرفی پروین پرداخته شود؛ بر نقش مراقبتی و حمایتی پدرش و اینکه چون مرواریدی در صدف از وی مواظبت می کرد، تاکید شده است. (فارسی اول راهنمایی، ۱۰۴) زن دیگر، «هلن کلر» است که نابینا و کر و لال بوده و با تلاش توانسته، مدارج علمی را طی کند و یک نویسنده شود. در مقابل معرفی این دو زن، ۳۸ مرد در متن دروس معرفی می شوند.