باقر و سیامک نمازی آزاد شدند؛ رسانههای ایران میگویند آنها با بخشی از داراییهای مسدودشده ایران مبادله شدهاند + خبرتازه: تکذیب از سوی آمریکا
مذاکرات هستهای ایران و آمریکا با میانجیگری اتحادیه اروپا به بنبست رسید اما به نظر میرسد تهران و واشنگتن بر سر تبادل زندانیان دوتابعیتی به توافق رسیدهاند.
استفان دوجاریک، سخنگوی سازمان ملل از آزادی باقر و سیامک نمازی دو تبعه آمریکایی که نزدیک به هفت سال در ایران زندانی شده بودند، خبر داد. او در بیانیهای که شامگاه شنبه نهم مهر/ یکم اکتبر منتشر کرد، گفت باقر نمازی اجازه یافته است «برای درمان پزشکی» ایران را ترک کند.
محمدباقر نمازی از مدیران دولتی ایران در پیش از انقلاب ۱۳۵۷ بود که پنج سال پس از انقلاب به آمریکا مهاجرت کرد. او در فوریه ۲۰۱۶ / بهمن ۱۳۹۴ هنگامی که برای پیگیری بازداشت فرزندش، سیامک نمازی، به ایران سفر کرده بود، بازداشت و به ده سال زندان محکوم شد.
رسانههای وابسته به نهادهای حکومتی نمازیها را به تلاش برای تغییر حکومت در ایران متهم کرده بودند. دادگاه انقلاب اسلامی تهران به ریاست ابوالقاسم صلواتی باقر نمازی و فرزندش سیامک را به اتهام همکاری با دولت متخاصم به ده سال زندان محکوم کرد.
دوجاریک در پیوند با آزادی نمازیها، به نقل از دبیرکل سازمان ملل از رئیس دولت جمهوری اسلامی به دلیل «پذیرش درخواست آزادی» و «اجازه خروج از کشور» به باقر نمازی تشکر کرد و گفت: سازمان ملل «به تعامل با مقامهای ایرانی در مورد طیفی از موضوعات مهم از جمله وضعیت منطقهای، توسعه پایدار و ارتقا و حمایت از حقوق بشر ادامه خواهد داد».
جارد گنسر، وکیل مدافع نمازی ها هم در بیانیهای آزادی این دو شهروند دو تابعیتی ایرانی- آمریکایی را تأیید کرد. او گفت: «ممنوعیت سفر باقر نمازی برداشته شده و سیامک نمازی برای اولین بار در هفت سال گذشته به همراه پدر و مادرش در تهران به سر میبرد.»
او آزادی نمازیها را «گامهای اولیه و حیاتی» خواند اما افزود: «تا زمانی که نمازیها نتوانند به ایالات متحده بازگردند و کابوس طولانی آنها سرانجام به پایان برسد، آرام نخواهیم گرفت.»
سیامک نمازی اکتبر ۲۰۱۵/ مهر ۱۳۹۴ هنگامی که گفته میشد برای دیدار با خانواده خود به ایران سفر کرده بود، به دست اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت شد.
رسانههای ایرانی نیز به نقل از منابع آگاه آزادی نمازی ها از زندان را تأیید کردند و ادعا کردند آنها با بخشی از داراییهای متوقف شده ایران مبادله شدهاند. همشهری آنلاین که به شهرداری تهران وابسته است، گزارش کرد طی هفتههای اخیر «مذاکرات فشردهای با وساطت یکی از کشورهای منطقه درباره آزادسازی همزمان زندانیان ایران و آمریکا انجام شده است».
ارگان شهرداری تهران نام کشور همسایهای را که میان تهران و واشنگتن برای آزادی زندانیهای دو تابعیتی میانجیگری کرده است، نبرد اما مدعی شد که در پی این مذاکرات «میلیاردها دلار از منابع ارزی مسدود شده» ایران «در شرف آزادسازی است».
آزادسازی داراییهای مسدود شده ایران در کشورهای مختلف و وضعیت زندانیان دوتابعیتی یکی از موضوعات جانبی مذاکرات برجام و احیای آن در سالهای اخیر بوده است.
به نوشته همشهری آنلاین ایران «هنوز حسابهای اعلامی برای انتقال منابع مذکور را بنا بر ملاحظات بانکی نپذیرفته و حسابهای جدیدی را به این منظور معرفی کرده است.»
ایران همزمان با مذاکرات برجام در سال ۲۰۱۵ نیز جیسیون رضاییان، روزنامهنگار ایرانی- آمریکایی را در برابر دریافت بخشی از مطالبات توقیف شده خود آزاد کرد.
نازنین زاغری، کارمند بنیاد رویترز و انوشه عاشوری، دو شهروند ایرانی- بریتانیایی هم اسفند ۱۴۰۰ پس از مذاکرات طولانی ایران و انگلیس بر سر دارایی متوقف شده ایران در بریتانیا آزاد شدند و به لندن بازگشتند.
ایران به صورت آشکارا مبادله زندانیان دو تابعیتی با داراییهای مسدوده را رد کرده و مدعی شده است که برای توافق درباره آزادی زندانیان دو تابعیتی، بدون توجه به مذاکرات برجام آمادگی دارد. این ادعا اما از سوی زندانیان دو تابعیتی آزاد شده رد شده است.
خبر تازه
شامگاه یکشنبه دوم اکتبر و یک روز پس از انتشار ادعای برخی رسانههای ایران مبنی بر« مبادله آقایان نمازی با بخشی از داراییهای متوقف شده ایران» شورای امنیت ملی آمریکا در توییتی این خبر را تکذیب کرد.
در توییت شورای امنیت ملی آمریکا آمده است:«گزارشهای منابع ایرانی از انتقال وجه در رابطه با آزادی باقر نمازی و مرخصی سیامک نمازی به طور مطلق نادرست هستند.»
نظرها
نادر
امیدوارم این بهانه ایی بدست دمکراتهای آمریکایی آخوند باز نده که میلیاردها دلار پول مردم ایران را به این بهانه در اختیار این جانیان آدمکش قرار بده تا باهاش گلوله و تفنگ و گاز اشک آور وارد کنند و مزدوران خودشون رو تطمیع کنند تا مثلا جنبش این جوانهای غیور را مهار کنند. پولهای آزاد شده نباید بی حساب بدست این فاسدان و جنایتکاران بیفتد