وزیر خارجه اوکراین به امیرعبداللهیان گفت: ارسال سلاح به روسیه را متوقف کنید
ایران هنوز در سطح وزارت خارجه فروش پهپاد به روسیه را رد می کند. این تکذیب به رغم موضعگیری عمومی علی خامنهای انجام میشود که در آن فروش پهپادهای جمهوری اسلامی را مایه مباهات دانسته بود. غرب راه شورای امنیت سازمان ملل را برگزیده است. راهی که انتهای آن میتواند لغو قطعنامه ۲۲۳۱ و بازگشت تحریمهای بینالمللی ایران باشد.
دیمیتری کولهبا، وزیر امور خارجه اوکراین، در تماس تلفنی با حسین امیرعبداللهیان، همتای ایرانی خود، از تهران خواسته است که به روسیه تسلیحات ندهد.
مقامات اوکراینی و متحدان غربی آنها جمهوری اسلامی را به ارائه پهپادهای انتحاری به روسیه متهم کردهاند. این پهپادها در حملات اخیر روسیه به کییف و زیرساختهای اوکراین مورد استفاده قرار گرفتهاند.
ایران به شدت ارسال هرگونه تسلیحات از جمله هواپیماهای بدون سرنشین به روسیه را رد کرده است.
کولهبا اواخر روز جمعه ۲۸ اکتبر/ ۶ آبان در توییتی نوشت: «امروز با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران تماس گرفتم. از ایران خواستم فوراً جریان تسلیحاتی به روسیه را که برای کشتن غیرنظامیان و تخریب زیرساختهای حیاتی در اوکراین استفاده میشود، متوقف کند.»
روسیه در هفتههای اخیر موجی از حملات موشکی و پهپادی را به راه انداخته است که زیرساختهای انرژی اوکراین را هدف قرار داده و برق را در کییف و همچنین شهرها و شهرکهای سراسر کشور قطع کرده است.
کییف میگوید روسیه از پهپادهای تهاجمی شاهد-۱۳۶ ساخت ایران استفاده کرده است که به سمت هدف خود میروند و در اثر برخورد منفجر میشوند.
به گزارش ایرنا، امیرعبداللهیان روز دوشنبه گفت که آماده است با اوکراین درباره ادعاهایی مبنی بر فروش هواپیماهای بدون سرنشین به روسیه برای استفاده در اوکراین صحبت کند.
امیرعبداللهیان ادعای ارائه پهپاد به روسیه برای استفاده در اوکراین را رد کرد.
ایرنا به نقل از وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی نوشت: «در گذشته از روسیه سلاح گرفتهایم و به آنها سلاح نیز دادهایم، اما در جنگ اوکراین نه.»
امیرعبداللهیان همچنین گفت که به جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته است که ایران مایل است در تحقیقات پهپادهای مورد استفاده در اوکراین شرکت کند.
ایرنا به نقل از عبداللهیان نوشت: «به جوزپ بورل گفتم که آماده هستم تیمی از کارشناسان نظامی ایران و اوکراین ادعاهای استفاده از پهپادهای ساخت ایران در جنگ اوکراین را ارزیابی کنند.»
پهپادهای انتحاری به سلاحی کلیدی در زرادخانه روسیه در طول جنگ این کشور در اوکراین تبدیل شدهاند و در ماه گذشته برای هدف قرار دادن زیرساختهای انرژی حیاتی مورد استفاده قرار گرفتهاند که منجر به قطعی جریان برق در سراسر اوکراین شده است.
اوکراین روز جمعه اعلام کرد که نیروهای این کشور از اواسط سپتامبر بیش از ۳۰۰ پهپاد را سرنگون کردهاند که آنها را مدلهای مختلف شاهد-۱۳۶ وارداتی از ایران توصیف کرد.
یوری ایحنات، سخنگوی نیروی هوایی اوکراین به خبرنگاران در کییف گفت که روسیه حدود ۲۴۰۰ پهپاد انتحاری به ایران سفارش داده است، اگرچه میزان دقیق پهپادهای مسلح مسکو مشخص نیست.
همچنین روز جمعه، اتباع ایرانی مقیم اوکراین در کییف به عملکرد جمهوری اسلامی برای مداخله در جنگ اوکراین و ارائه پهپادهای انتحاری به مسکو اعتراض کردند.
سه کشور اروپایی در صدد هستند تا موضوع فروش پهپادهای ایرانی به مسکو و استفاده از آنها در حملات به اوکراین در شورای امنیت سازمان ملل متحد بررسی شود.
ایران درخواست فرانسه، آلمان و بریتانیا از سازمان ملل برای تحقیق در مورد استفاده روسیه از هواپیماهای بدون سرنشین ایرانی برای حمله به اوکراین را به شدت محکوم کرده است.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، آخر هفته گذشته گفته بود که درخواست این سه کشور «کذب و بیاساس» است و «به شدت رد و محکوم میشود».
این سه کشور اروپایی در نامهای به امضای نمایندگان خود در سازمان ملل، از درخواست اوکراین برای تحقیق در سازمان ملل حمایت کردند و استدلال کردند که استفاده از پهپاد ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل است. قطعنامه ۲۲۳۱ همان متنی است که برجام بر اساس آن اجرایی شد.
ایالات متحده گفته است که صادرات «پهپادهای انتحاری» مورد استفاده در اوکراین میتواند نقض قطعنامه باشد که به طور بالقوه میتواند باعث بازگرداندن خودکار تحریمهای بین المللی علیه ایران شود.
در حالی که مقامهای وزارت خارجه جمهوری اسلامی هرگونه صادرات پهپاد به روسیه را رد میکنند، علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در آخرین سخنرانی خود در جمع تعدادی از پژوهشگران ایرانی فروش این پهپادها را مایه افتخار جمهوری اسلامی دانست.
نظرها
نظری وجود ندارد.