فراخوان به اعتصاب سراسری در همراهی با کردستان: همبستگی عملی پیروزی را ممکن میکند
حزبها و سازمانهای سیاسی کردستانی فراخوان اعتصاب دادهاند. پیام این فراخوان چیست و چگونه به همبستگی مبارزاتی در ایران کمک میکند. «جوانان انقلابی محلات مریوان»، افسانه بهشتیزاده، سروه ناصری و فاطمه کریمی به این پرسش پاسخ دادهاند
کردستان روزهای خونباری را تجربه میکند. نیروی سرکوب مستقیم شهروندان معترض را هدف گلوله قرار میدهد. پیکر مصدومان و کشته شدگان را از بیمارستان میرباید و محله به محله در شهرهای مختلف به خانهها یورش میبرد. شبکه حقوق بشر کردستان شمار شهروندانی را که در فاصله روزهای ۲۸ تا ۳۰ آباد در شهرهای مختلف کردستان_بخشهایی از استان آذربایجان غربی و استانهای کرمانشاه، کردستان و ایلام_ به ضرب گلوله ماموران حکومتی شدند ۱۴ نفر گزارش کرده است. این نهاد پیشتر نیز گزارش کرده بود ماموران حکومتی طی روزهای ۲۴ تا ۲۷ آبان دستکم ۲۵ تن از شهروندان کرد را کشتند.
همزمان با افزایش خشونت مرگبار در شهرهای کردستان، سپاه پاسداران بار دیگر مقر احزاب کردستانی در اقلیم کردستان عراق را هدف حمله موشکی و پهپادی قرار داد. فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران تهدید کرده است این حملات ادامه خواهد داشت.
در چنین وضعیتی احزاب و سازمانهای کردستانی در فراخوانهای جداگانهای از مردمان دیگر شهرهای ایران خواستهاند در پشتیبانی و همبستگی با مبارزه در کردستان روز سوم آذر اعتصاب کنند. چرا این اعتصاب و پاسخ به آن اهمیت دارد و چه تاثیری میتواند بر تداوم مبارزه در ایران داشته باشد.
بخش اول نظرخواهی در باره اهمیت اعتصاب در همراهی با کردستان را بخوانید:
جوانان انقلابی محلات مریوان، افسانه بهشتیزاده، فاطمه کریمی، فعال حقوق زنان و مدیر شبکه حقوق بشر کردستان و سروه ناصری از کمیته مرکزی سازمان کردستان حزب کمونیست ایران (کومله) به این پرسش پاسخ دادهاند. آنها بر این باورند که اعتصاب در سراسر ایران میتواند حس مبارزه مشترک را تقویت کند.
جوانان انقلابی محلات مریوان: اعتصاب سراسری جنبش را وارد مرحله جدیدی میکند
«جوانان انقلابی محلات مریوان» متولد قیام ژن ژیان ئازادی است و در سازماندهی و مقاومت در مریوان نقش فعالی دارد. این گروه معتقد است در خطاب قرار دادن مرکز و به ویژه تهران، ظرفیتها و ضعفهای آن را میبیند و مخاطبش در تهران طبقه کارگر و فرودستان شهری حاشیهنشین هستند:
«مرکز و به صورت ویژه تهران_ وقتی تهران را خطاب قرار میدهیم منظورمان جنوب شهر، طبقه کارگر و مهاجران اعم از کُرد، ترک، بلوچ، عرب و دیگرانی است که در مناطق جنوبی و حاشیه ساکن هستند، هم اراده دارد و هم همبستگی. ضعف آن نداشتن سازمان و تجربه است. درست مقابل چیزی که نقطه قوت کردستان است. ظرفیت کردستان علاوه بر ابداع و راهکارهای خلاقانه مقاومت است که آن هم بر اساس تجربهای که اندوخته است، دارد. مرکز هم در مسیر پیشرو به تجربه تحزب و سازمان حتما میرسد. در این وضعیت اگر مرکز به فراخوان اعتصاب پاسخ بدهد جنبش وارد یک مرحله جدیدی شده است و به پیروزی نزدیکتر. اگر هم به هر دلیلی پاسخ ندهد یا حتی به فرض ناممکن علیه کردستان تظاهرات کند، بازهم ما ناامید نمیشویم و تلاش همه باید این باشد که همبستگی را تقویت کنند. کردستان به مرکز بدبین نیست و این آگاهی عمومی در باره ضعف سازماندهی در مرکز وجود دارد.»
افسانه بهشتیزاده: نگذارید تاریخ تکرار شود
افسانه بهشتیزاده فعال فمینسیت هم بر این باور است که مرکز و دیگر شهرهای ایران باید در همراهی با کردستان و نه حمایت از کردستان در رزم مشترک همراه شوند و نگذارند تاریخ سرکوب دوباره برای کردها تکرار شود. او میگوید:
«همراهی مرکز با فراخوان اعتصاب با توجه به اینکه در روزهای اخیر با تشدید سرکوب در کردستان این حس هم در بین فعالان در کردستان و هم در فضای رسانه های اجتماعی تقویت شد که کردستان تنها است، مرکز دارد سرکوب کردستان را تماشا میکنند، همانند آنچه که بعد از انقلاب و فرمان جهاد خمینی صورت گرفت و کردستان خودش را تنها احساس کرد و تنها سرکوب شد، اهمیت دارد. این حس تاریخی دارد دوباره در کردستان تکرار میشود؛ این حس فاصلهای که ما درد و مبارزه مشترک نداریم، به ویژه در این چند روز که کردستان در مهاباد، پیرانشهر و جوانرود سرکوب شدیدی را تحمل کرد، این حس که میتواند خیلی ویران کننده باشد را خیلی دامن زد.»
بهشتیزاده معتقد است:
«اگر مرکز به همراهی و نه در حمایت از کردستان به این فراخوان پاسخ بدهد میتواند دوباره حس اعتماد را بسازد و این حس را به وجود بیاورد که ما درد مشترک داریم و مسیر مبارزه مشترک است. اما اگر پاسخی داده نشود به این فراخوانها این نگاه میتواند تقویت شود که ما درد مشترک نداریم پس مسیر مبارزهمان هم جدا است.»
او تاکید دارد:
«این اعتصاب باید همراهی با کردستان باشد و نه فقط در حمایت. حمایتی بودن این حس را القاء میکند که ما اگر یک روز به عنوان همبستگی اعتصاب کنیم کفایت میکند اما مبارزه اصلی بر دوش کردستان است. حمایت یعنی اینکه مرکز حمایتکننده و ناظر است و نه همراه و همرزم کردستان. این مهم است که مرکز و جاهای دیگر نشان بدهد این مبارزه مشترک است و همانقدر که کردستان هزینه میدهد و مبارزه میکند، جاهای دیگر هم مقاومت کند و هزینه بدهد.»
فاطمه کریمی: اعتصاب سراسری همبستگی را به شکل عملی تقویت میکند
فاطمه کریمی، فعال حقوق زنان و مدیر شبکه حقوق بشر کردستان اعتصابهای گستردهای که تا به حال در کردستان شکل گرفته را حامل دو پیام میداند: نمادین بودن در اعلام همبستگی با مبارزان و نمایان کردن تاثیرگذاری و پایگاه داشتن احزاب کردستانی اما معتقد است که باید اعتصاب از حالت نمادین و جغرافیای کردستان فراتر برود تا هم به پایههای اقتصادی حکومت ضربه بزند و هم امید را در دل بخشهایی که از مبارزه در برابر سرکوب شدید ناامید شدهاند، دوباره زنده کند. او در باره فراخوان احزاب و سازمانهای کردستانی به اعتصاب سراسری در روز سوم آذر میگوید:
«اعتصابها در کردستان شاید به دلیل وضعیت اقتصادی که این منطقه دارد تاثیر اقتصادی زیادی نداشته اما به صورت نمادین اهمیت و تاثیر زیادی داشته است. حالا نیز پاسخ به فراخوان اعتصاب سراسری مهم است چرا که خیلی مهم است چرا که سبب میشود مردم دیگر شهرها با هزینه کمتری با مبارزه و مردم کردستان همبستگی کنند. این همبستگی مهم است چون حکومت از آن واهمه دارد. حکومت هم از همین واهمه دارد.»
کریمی بر این باور است که اعتصاب در شهرهای صنعتی که نقش مهمی در اقتصاد و تولید دارند تاثیری بیشتر از اعتصاب نمادین خواهد داشت و میتواند به پایههای اقتصادی حکومت ضربه بزند:
«اگر این اعتصاب و همبستگی در سراسر ایران، به ویژه در مراکز صنعتی و مهم که میتوانند به حکومت ضربه بزنند، شکل بگیرد آن انتقاد و گلایهای را که کُردها در روزهایی که مردم در کردستان کشتار میشدند و برخی شهرها محاصره نظامی بودند اما توجه رسانه و شبکههای اجتماعی به تیم ملی فوتبال و باخت آن بود، داشتند و به حق هم بود را هم میتواند تا حدی پاسخ بدهد و همبستگی را دوباره تقویت کند؛ هم به صورت نمادین و هم به صورت عملی.»
او میگوید:
«پاسخ مثبت به این فراخوان در شرایطی که بخشی از معترضان به دلیل سرکوب شدید شاید ناامید و منفعل شده و حکومت از اینکه احتمال دارد جنبش رو به خاموشی برود خوشحال است، میتواند دوباره امید را زنده کند و بخش منفعل را به خیابان بیاورد و حس همبستگی را تقویت کند. تقویت حس همبستگی و بازگشت دوباره به خیابان هم تاثیر مثبتی بر جنبش دارد.»
ناصری: ضرورت دارد برای جلوگیری از کشتار در کردستان اعتصاب سراسری شکل بگیرد
سروه ناصری، عضو کمیته مرکزی سازمان کردستان حزب کمونیست ایران معتقد است این فراخوان به ویژه پس از اینکه کردستان در چند روز اخیر حملات وحشیانهای را تجربه کرد و نیروهای سرکوب با شگردهای خاص همیشگی برای ایجاد تفرقه و ملیتاریزه کردن کردستان اقدام کردند، اهمیت ویژهای دارد. او میگوید:
«حکومت در داخل کردستان با شگردهای خاص مثل تیراندازی با لباسهای پیشمرگهها و دامن زدن به تفرقه و در بیرون از مرزهای ایران با فشار بر دولت اقلیم کردستان و عراق با این دروغ که احزاب کرد از خاک عراق اسلحه به ایران قاچاق میکنند و موشکباران مقر احزاب کردستانی فشار را بر کردستان بیشتر کرده است و به همین دلیل هم ما معتقدیم این اعتصاب و همراهی با آن خیلی ضروری است. همصدایی و پشتیانی مردم ایران از مبارزه در کردستان و محکوم کردن کشتار در وضعیتی که در کردستان این سوال مطرح میشود که چرا وقتی در اینجا کشتار است، در سایر مناطق اعتصاب و مبارزه خیابانی وجود ندارد، میتواند گامهای مبارزان را چه در کردستان و چه در سراسر ایران در برابر حکومت محکمتر کند.»
او اعتصاب سه روزهای که در سالروز کشتار آبان ۹۸ شکل گرفت را یک نقطه قوت میداند اما معتقد است که این اعتصاب تداوم نداشت و تداوم نداشتن اعتصاب در دیگر شهرها سرکوب در کردستان را شدیدتر کرد و ضرورت دارد برای جلوگیری از ادامه سرکوب و کشتار مبارزه و اعتصاب گستردهتر شود:
«ما میدانیم که دیگر ترسی نمانده است. ترسها به وپژه در نسل جوان و زنان ریخته شده است، مبارزه در دانشگاه عالی است اما هنوز اقشاری هستند که به مبارزه نپیوستهاند. هنوز در شرکتهای بزرگ صنعتی، در صنعت نفت و فولاد که نبض اقتصاد در دست آنها است و در دوره انقلاب ۵۷ با اعتصاب کمر حکومت را شکستند، مبارزه به هر دلیلی پیش نرفته است. من مطمئن هستم اگر کارگران صنعتی و مراکز صنعتی به اعتصاب بپیوندند و همینطور سایر اقشاری که هنوز به مبارزه نپیوستهاند، مبارزه حتما بهتر پیش میرود.»
ناصری تاکید میکند:
«لازم و حیاتی است که مردم تمام شهرهای ایران برای جلوگیری از قتل عام و در محکومیت کشتاری که در کردستان صورت گرفته است به این اعتصاب پاسخ مثبت بدهند.»
نظرها
فرهاد - فرهادیان
اعتصابات در تمام ایران بعنوان یک وظیفه ی انقلابی در دستور اولویت کاری تمام کارگران و زحمتکشان است مردم ایران یکدست در برابر دیکتاتور ایستاده اند و اساسا برای آنها کرد و بلوچ و ترک و عرب و ترکمن و فارس ندارد ما همه مردم هستیم و با همبستگی کامل هر جائی که لازم است می جنگیم . اعتصابات و اعتراضات خیابانی و حتی راهپیمائی های متمرکز فرامحلی نیز فراخوانهای بسیاری داده شده است حتی تاکتیک مبارزه هم تغییر نموده است تا انقلاب بتواند بر میلیتاریسم حکومت غلبه نماید نتایج ان تا ده روز آینده عیان خواهد شد . زن زندگی آزادی