ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

دیدار رئیسی و السودانی در تهران؛ «مسائل امنیتی» دغدغه اصلی دو طرف

از آغاز جنبش سراسری در ایران، جمهوری اسلامی بارها به خاک اقلیم کردستان عراق حمله نظامی کرده است. محمد الشیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق در سفر خود به تهران گفته است اجازه نمی‌دهد از خاک عراق علیه دیگر کشورها استفاده شود و رئیسی نیز بر اهمیت مسائل امنیتی تأکید کرده است.

ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم جمهوری اسلامی صبح سه‌شنبه ۸ آذر / ۲۹ نوامبر از محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق در مجموعه کاخ سعدآباد استقبال کرد. این سومین سفر خارجی السودانی پس از سفر به اردن و کویت از زمان نخست‌وزیری‌اش است.

پیش از سفر السودانی به تهران رسانه‌های عراقی موضوع امنیت را از مسائل مهم دیدار او با مقام‌های جمهوری اسلامی عنوان کرده بودند.

عامر الفایز، رئیس کمیسیون روابط خارجی مجلس عراق در گفت‌وگو با وب‌سایت العالم الجدید تأکید کرده بود که محمد شیاع السودانی در سفرش به تهران بر پرونده امنیتی به‌ویژه موضوع حملات موشکی ایران به خاک عراق و حضور نیروهای مخالف ایران در اقلیم کردستان عراق تأکید خواهد کرد و به مقام‌های ایران خواهد گفت که عراق اجازه استفاده از خاکش برای حمله به کشورهای همسایه را نمی‌دهد.

کاظم الحاج، تحلیلگر سیاسی عراقی، تأکید کرد که السودانی در این سفر مسائل گوناگون سیاسی و اقتصادی و امنیتی را بررسی خواهد کرد.

غازی فیصل، رئیس مرکز مطالعات راهبردی عراق نیز تأکید کرد که این سفر از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است چون در زمانی انجام می‌شود که ایران حملات خود به نقاطی از خاک عراق را تشدید کرده و زمزمه‌هایی درباره تهدید به حمله زمینی از جانب ایران مطرح شده است.

جمهوری اسلامی ایران از آغاز اعتراضات سراسری که  دو ماه‌ و نیم است ادامه دارد، احزاب کرد مخالف جمهوری اسلامی از جمله حزب دمکرات کردستان ایران و کومله را به مداخله در اعتراضات و تحریک معترضان و همچنین انتقال سلاح به ایران متهم کرده است. احزاب کرد این اتهام‌ها را به‌صراحت رد کرده‌اند.

جمهوری اسلامی ۶ مهرماه در حمله به مقر احزاب کرد مخالف در اقلیم کردستان عراق، ۹ نفر را کشت. در پی آن سپاه پاسداران ۲۳ آبان بار دیگر به مقر احزاب کرد مخالف جمهوری اسلامی در اربیل و سلیمانیه حمله موشکی کرد و سه نفر را کشت و هشت نفر را زخمی کرد. سپاه پاسداران به حملات نظامی خود ادامه داد و دوشنبه ۳۰ آبان با موشک‌های زمین به زمین و پهپادهای انتحاری اردوگاه‌های حزب دمکرات کردستان ایران و کومله در اقلیم  کردستان عراق را هدف قرار داد.

با از سرگیری حملات موشکی و پهپادی سپاه پاسداران به خاک اقلیم کردستان عراق، محمد کاظم آل صادق، سفیر جمهوری اسلامی در بغداد ۳۰ آبان اعلام کرد که تهران یک ضرب‌الاجل ۱۰ روزه برای «خلع سلاح احزاب مسلح کرد ایرانی» به دولت عراق و اقلیم کردستان داده است. دولت عراق اما حملات سپاه پاسداران به خاک اقلیم کردستان را محکوم کرد.

اکنون در نشست خبری مشترک ابراهیم رئیسی و محمد شیاع السودانی، رئیسی گفته است:

«از نظر ایران و دولت عراق امنیت و صلح و ثبات در منطقه بسیار اهمیت دارد و لذا مبارزه با گروه‌های تروریستی، جرایم سازمان‌یافته، قاچاق مواد مخدر و هر ناامنی که منطقه را تهدید کند، جزو توافقات و اراده مشترک دو کشور است.»

ابراهیم رئیسی در این نشست خبری همچنین «حضور بیگانگان در منطقه» از جمله ایالات متحده آمریکا را  امنیت‌ساز ندانست و گفت:

«حتماً خروج آن‌ها از منطقه می‌تواند به امنیت منطقه کمک به‌سزایی داشته باشد.»

رئیسی در حالی خواهان خروج آمریکا از عراق است که ایالات متحده پایگاه‌هایی در اقلیم کردستان دارد و خروج این کشور از اقلیم کردستان می‌تواند دست‌وبال حکومت ایران برای حملات نظامی بیشتر به کردستان عراق را بازتر کند.

محمد الشیاع السودانی نیز در نشست خبری مشترک با ابراهیم رئیسی، با بیان این‌که «امنیت دو کشور بخشی از امنیت منطقه است»، گفت:

«دولت عراق ملتزم است که قانون اساسی را اجرا کند و اجازه نمی‌دهد از خاک این کشور برای آسیب‌رساندن به هر طرفی استفاده شود؛ سیاست حکومت عراق است که این کشور نقطه شروعی برای آسیب‌رساندن به کشورهای منطقه نباشد.»

السودانی تأکید کرد که قاسم اعرجی، دبیر شورای عالی امنیت ملی عراق در این سفر حاضر است و با همتای خود علی شمخانی دیدار خواهد کرد «تا به یک مکانیسم کاری و یک همکاری میدانی برسند و از هرگونه تنشی جلوگیری و اجتناب به عمل آید».

نه ابراهیم رئیسی و نه محمد الشیاع السودانی که از سوی نیروهای مورد پشتیبان ایران در عراق حمایت می‌شود، روشن نکرده‌اند که احزاب کُرد مخالف جمهوری اسلامی در اقلیم کردستان عراق در ماه‌های اخیر چه اقدامات و تحرکات نظامی علیه حکومت ایران داشته‌اند که چنین از تهدیدهای امنیتی در مرزها سخن می‌گویند. در واقع این جمهوری اسلامی بوده است که در این مدت چندین حمله نظامی خونبار به اقلیم کردستان کرده است و نه کردها علیه جمهوری اسلامی.

جمهوری اسلامی تلاش دارد تا اعتراضات سراسری جاری در ایران را به هر طریقی که می‌تواند به موضوع خودساخته‌ای به نام «تهدید تجزیه‌طلبان» متصل کند و به همین دلیل در دو ماه‌ونیم اخیر سرکوب‌های خونینی در کردستان و سیستان و بلوچستان به‌راه انداخت. جمهوری اسلامی می‌کوشد هرگونه اعتراضی در این مناطق را «تجزیه‌طلبی» قلمداد کند.

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • فرهاد - فرهادیان

    آقای رئیسی آن سبو بشکست و آن پیمانه ریخت . جمهوری اسلامی بدلیل قدرت این انقلاب کم کم به درون خزیده ضعیف شده و آب می رود هم اکنون عراق امنیت بیشتری یافته است حتی فلسطینی ها هم به امنیت رسیده اند و این خاصیت جریانهای سنتی واپسگرای بدوی بادیه نشین است دنیای مدرن برای شما خیلی تنگ است باید کم کم سوراخ موش بخر