گزارش رخدادها_ اعتراض در دانشگاه، اعتصاب در کردستان، تجمع در نجفآباد
در دانشگاهها نام بسیاری از کشتهشدگان به دست جمهوری اسلامی بر دیوارها نقش بست. در چند شهر کُرد بخش بزرگی از بازار اعتصاب کرد. در نجفآباد زنان در میدان مرکزی تجمع کردند و علیه حکومت شعار دادند.
همزمان با برگزاری تجمع در خارج از ایران، در داخل ایران هم از صبح یکشنبه ۱۸ دی ماه در چندین شهر، یا مغازهها بسته ماندند یا در دانشگاه دانشجویان به تداوم سرکوب و اعدام واکنش نشان دادند یا همچون نجفآباد مردم به خیابان آمدند و شعار دادند: فقر فساد گرونی، میریم تا سرنگونی.
صدای بلند زنان در نجفآباد: میریم تا سرنگونی
نجفآباد از آغاز خیزش زن، زندگی، آزادی تنها چند شب شاهد اعتراض جمعی بود. پس از آن گفته شد ماموران حکومتی دانشآموزان را برای پایان دادن به اعتراضاتی که با پلاکاردهای بزرگ در میدان مرکزی شهر شکل گرفته بود، گروگان گرفتند و شمار زیادی از فعالان این شهر را بازداشت کردند.
ظهر هجدهم دی ماه گروهی از زنان در نجفآباد به خیابان آمدند تا دوباره شعارهای ضد حکومتی در این شهر طنینانداز شود. در یک ویدئو از نجفآباد صدای زنانی که شعار میدهند «هیز تویی، هرزه تویی، زن آزاده منم» به گوش میرسد.
در یک ویدیوی دیگر هم حاضران شعار میدهند: «فقر، فساد، گرونی، میریم تا سرنگونی». این شعار نخستین بار در دی ۹۶ مطرح شد. در آن سال نجفآباد و قهدریجان از جمله کانونهای اعتراض بودند.
در دو ویدیوی دیگر از نجفآباد که از آن به عنوان یکی از مذهبیترین شهرهای ایران نام برده میشود شعار «تا آخوند کفن نشود این وطن وطن نشود» و «هر یه نفر کشته شه، هزار نفر پشتشه» به گوش میرسد.
اعتصاب در چند شهر کردستان
بر بنیاد گزارش رسانهها و فعالان حقوق بشر کُرد صبح هجدهم دی ماه در شهرهای سنندج، سقز در استان کردستان، بوکان در استان آذربایجانغربی، کرمانشاه در استان کرمانشاه و آبدانان در استان ایلام، بخش بزرگی از بازار و مغازهها در پاسخ به فراخوان اعتصاب و اعتراض که از سوی چند گروه دانشجویی و محلهمحور منتشر شده بود، بسته ماند.
در سنندج حداقل در دو بخش شهرک صنعتی و بازار دست دوم (تاناکورا) مغازهها به صورت کامل بسته ماندند. بخش بزرگی از بازار این شهر هم در وضعیتی مشابه قرار داشت: کرکره مغازهها پایین ماند و درها بسته. شامگاه پنجشنبه ۱۵ دی ماه نیز سنندج پس از چند روز سکوت دوباره شاهد بازگشت معترضان به خیابان بود.
بازاریان و کسبه سنندج از آغاز اعترضات به قتل حکومتی ژینا (مهسا) امینی تا نیمه آذر ماه دستکم ده مرتبه به نشانه اعتراض مغازههایشان را بستند. بر بنیاد گزارش مرکز حقوق بشر کردستان دهها تن از کسبه و بازاریان این شهر به نهادهای امنیتی احضار شدند یا حساب بانکی آنها مسدود شد. ماموران سرکوب همچنین مغازه چند کسبه را که در همبستگی با مبارزان اعتصاب کرده بودند، پلمپ کردند.
در سقز، زادگاه ژینا امینی هم بار دیگر بازار و مغازهها در پاسخ به فراخوان به اعتصاب و اعتراض در ۱۸ دی و همچنین در واکنش به اعدام محمدمهدی کرمی و محمد حسینی دو جوان بازداشت شدهای که در کرج بازداشت و به فاصله کوتاهی به دار اعدام اویخته شدند، بخش بزرگی از بازار بسته ماند. بازاریان و کسبه سقز هم پیشتر گفته بودند که نیروهای امنیتی آن دسته از مغازهدارانی که در روزهای اعتصاب مغازههایشان را بسته بودند، «مجازات» کردند.
بوکان در استان آذربایجانغربی هم یک هفته پس از برگزاری چلّه کشتهشدگانش بار دیگر اعتصاب کرد. در این شهر ماموران امنیتی دستکم ۳۷ تن را به ضرب گلوله یا شکنجه کشتند. در هفته گذشته یاد کشتهشدگان در بوکان گرامی داشته شد و همزمان با آن مغازهها و بازار شهر به صورت کامل بسته ماندند.
ویدیوهای منتشر شده از بوکان در روز هجدهم دی ماه نشان میدهد که بخش بزرگی از بازار و مغازههای این شهر بار دیگر بسته ماندهاند.
چند ویدیو نیز از بسته ماندن مغازهها در آبدانان، شهری که در مهر و آبان اعتراضات در آن به شدت گسترده شد و معترضان حتی برخی از اماکن دولتی و بانکها را تخریب کردند، در شبکههای اجتماعی منتشر شد. در آبدانان هنوز شمار زیادی از معترضان، از جمله چند دانشآموز را در زندان حبس کردهاند تا مانع تداوم اعتراضهای گسترده باشند.
در استان کرمانشاه هم در شهر کرمانشاه بخش بزرگی از بازار و مغازهها دست به اعتصاب زدند. در یکی از ویدیوها صدای راوی که یک زن است به زبان کردی میگوید همه اعتصاب کردهاند.
دانشگاهها علیه اعدام
دانشجویان در چند دانشگاه به شکلهای مختلف به تداوم سرکوب، بازداشت همکلاسیهایشان و همچنین صدور حکم اعدام اعتراض کردند. در چند دانشگاه نام محمدمهدی کرمی و محمد حسینی، دو معترضی که صبح شنبه ۱۷ دی اعدامشان کردند را به درخت و دیوارها آویختند.
در دانشگاه علامه طباطبایی تهران دانشجویان معترض اینچنین به سرکوب و اعدام واکنش نشان دادند: شعار نویسی بر دیوار و تابلوهای دانشگاه. آنها حکومت جمهوری اسلامی را «بچهکش» نامیدند و نوشتند «امسال سال خونه سیدعلی سرنگونه»
در دانشگاههای تهران، هنر، بهشتی، سوره، خواجهنصیر، بوعلی همدان هم دانشجویان همین شیوه را در پیش گرفتند. آنها نام مسافران پرواز هواپیمای ۷۵۲ اوکراینی که به دست سپاه پاسداران سرنگون شد را بر دیوارهای دانشگاه نوشتند، نمادی از هواپیما را با شمع در ورودی دانشگاه ساختند و دیوار و صندلیها را به رنگ خون درآوردند. نام محمدمهدی کرمی، محسن شکاری، مجیدرضا رهنورد و محمد حسینی، چهار معترضی که جمهوری اسلامی آنها را اعدام کرد هم بر در و دیوار دانشگاهها آویخته شد.
در دانشگاه سوره دانشجویان به تداوم بازداشت هم دانشگاهی خود اعتراض کردند. در یک ویدئو از دانشگاه هنر صدای دانشجویان که خواستار آزادی ژاسمین حاج میرزامحمدی و مهتاب انصاری هستند به گوش میرسد. آنها شعار میدهند: ژاسیمن و مهتاب ما آزاد باید گردند.
احتمال میرود دامنه اعتراضات در عصر و شبانگاه گستردهتر و ویدئوهای بیشتری از تجمع در دانشگاهها یا بسته ماندن بازار و مغازهها منتشر شود.
در خارج از ایران نیز از روز شنبه ۱۷ دی/ ۷ ژانویه چندین تجمع به مناسبت سالروز شلیک سپاه پاسداران به هواپیمای اوکراینی در دی ۹۸ شکل گرفته و امروز نیز ادامه خواهد داشت.
اعتراضات اخیر در ایران که به قیام ژینا نیز شهره شده است از ۲۶ شهریور در سقز آغاز شد. بر بنیاد گزارش فعالان حقوق بشر تا به حال بالغ بر ۱۹ هزار نفر بازداشت و بیش از ۵۰۰ نفر به دست ماموران امنیتی به قتل رسیدهاند.
نظرها
نظری وجود ندارد.