نخستین جمعه اعتراضی مردم زاهدان در سال نو برگزار شد
در صدوهشتادوچهارمین روز جنبش سراسری «زن، زندگی، آزادی» در حالیکه اینترنت در زاهدان مختل شده بود مردم علیه حکومت به خیابانها آمدند. امام جمعه زاهدان «سنگینترین گناه حکومت» در سال گذشته را کشتار مردم خواند.
جمعه ۴ فروردینماه ۱۴۰۲، نخستین جمعه پس از آغاز سال نو، هزاران نفر از مردم بلوچ در بیستوپنجمین جمعه متوالی اعتراضی علیه حکومت ایران به خیابانهای زاهدان آمدند.
اعتراضهای زاهدان در حالی پس از نماز جمعه شکل گرفت که اینترنت در این شهر مختل شده بود و خطبههای عبدالحمید اسماعیل زهی (مولوی عبدالحمید)، امام جمعه زاهدان بهشکل زنده از اینترنت پخش نشد.
مردم زاهدان روز جمعه در تظاهرات اعتراضی خود شعارهایی از این دست سر دادند: «مرگ بر دیکتاتور»، «توپ تانک فشفشه، آخوند باید گم بشه»، «این ملت آزادی میخواد، کشور آبادی میخواد»، «این آخرین پیامه، هدف کل نظامه»، «حکومت بچهکش نمیخواهیم»، «مرگ بر جمهوری اعدامی»، «سید علی قاتله، حکومتش باطله»، «میمیریم میمیریم، ذلت نمیپذیریم» و «سلطنت، ولایت، یکصد سال جنایت».
همچنین پلاکاردهایی با مضامین جدید در تظاهرات اولین جمعه سال در دست مردم بود. از جمله بر روی یکی از آنها نوشته شده بود: «ما بلوچها خواهان حق تعیین سرنوشت و برچیده شدن کل سیستم مرکزگرایی در ایران هستیم».
بنا به گزارشهای منتشرشده در شبکههای اجتماعی، در روزهای گذشته مسافران نوروزی بسیاری به زاهدان آمده و از مسجد مکی و امام جمعه زاهدان دیدن کردند.
«کشتن مردم معترض در ایران اشتباه بزرگی بود»
عبدالحمید اسماعیلزهی (مولوی عبدالحمید)، در نخستین نماز جمعه سال ۱۴۰۲، سال گذشته را سال پرفراز و نشیب و سال اعتراضات عنوان کرد و گفت:
شایسته این بود که مسئولان حرف مردم را میشنیدند و نمیگذاشتند اینقدر اعتراضات طولانی شود اما بسیاری در این سال بهدلیل اعتراض کشته شدند. در همین زاهدان مفت و مجاتی عده زیادی شهید شدند. این نشان میدهد در کشور ما چقدر اشتباه وجود دارد. کشتن مردم، سنگینترین گناه است.
مولوی عبدالحمید با اشاره به وضعیت دشوار معیشتی مردم تأکید کرد که در بسیاری از مسایل مردم خود را در تنگنا دیدند و با فساد اداری، از بین رفتن سرمایههای ملی و سیاستهای داخلی و خارجی حکومت، زیر سختترین فشارها قرار گرفتند.
عبدالحمید اسماعیلزهی مشکل اصلی را مسایل سیاسی و سیاستهای داخلی دانست که بهگفته او تا تغییری در آن رخ ندهد، «هیچ کاری فایده ندارد» و تا زمانی که حکومت با جهان رابطه عادی نداشته باشد بحران اقتصادی حل نخواهد شد.
او همچنین با تأکید بر اینکه برخورد حکومت با اعتراضات مردم مناسب نبود، افزود:
در همه جای دنیا اعتراض وجود دارد اما حرف مردم را گوش میدهند و مردم را مانند ایران نمیکشند. کشتن مردم معترض در ایران اشتباه بزرگی بود. نباید مردم را با گلوله جنگی میزدند و میکشتند. بسیاری از مردم به زندان رفتند و با بازداشتیها بدرفتاری و برخورد خشن و سخت شد که اتفاقاتی رنجآور و دردآوری بودند.
امام جمعه زاهدان افزود:
مردم زیادی در این سال عزادار شدند و برخلاف سنت و فرهنگ نوروز که بهدلیل آمدن سال نو خوشحالی میکنند، بسیاری بر سر مزارها گریه کردند. (...) درست است که اعتراضات کاهش یافته اما دلها همه زخمی و در رنج است. شایسته بود که برای کاستن از این رنج، مسئولان به خواست مردم تسلیم میشدند.
امام جمعه زاهدان اظهار امیدواری کرد که در سال ۱۴۰۲ مشکلات مردم حل شوند و شرایط کشور تغییر کند.
در پی اعتراضات هفتگی مردم سیستان و بلوچستان در شش ماه گذشته نهادهای حکومتی فشارهای زیادی بر عبدالحمید اسماعیلزهی و دستاندرکاران مسجد مکی این شهر وارد کردهاند و عدهای از روحانیان بلوچ را هم بازداشت کردهاند با این حال امام جمعه زاهدان تقریباً هر جمعه خطبههای نماز جمعه را به انتقاد علیه حکومت اختصاص داده است.
نظرها
یعقوب مالک
با ارسال به دیگران زحمات شما را پاس میدارم سپاسگزارم از اینکه اینترنت داخلی را دور زده اید