تشدید تنش در سوریه: حمله و ضدحمله آمریکا و گروههای نیابتی سپاه قدس
جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا گفت که ایالات متحده «به دنبال درگیری با ایران نیست» اما به حملات به نیروهای آمریکایی در سوریه «قاطعانه» پاسخ خواهد داد.
مقامهای آمریکایی گفتند که جنگندههای جت اف-۱۵ به تلافی حمله هواپیمای بدون سرنشین در سوریه به سه نقطه در سوریه حمله کردند. در جریان حمله پهپادی روز پنجشنبه ۲۳ مارس/ ۳ فروردین به میدان نفتی کونیکو یک پیمانکار آمریکایی کشته و یک نفر دیگر زخمی شد و پنج سرباز آمریکایی هم زخمی شدند.
نیروهای طرفدار ایران در سوریه پس از حملات موشکی و پهپادی در سوریه طی ۲۴ ساعت گذشته، گفتهاند که توان کافی برای پاسخ به حملات هوایی بیشتر ایالات متحده به مواضع آنها را دارند.
در بیانیه اینترنتی که اواخر روز جمعه منتشر شد و به امضای «کمیته مشورتی ایران در سوریه» رسید، آمده است که در حملات هوایی به مواضع این گروه، چندین نفر کشته و زخمی شدند. در این بیانیه نامی از آمریکا به عنوان نیروی حملهکننده به آنها نیامده است.
در این بیانیه آمده است: «ما توانایی پاسخگویی در صورت هدف قرار گرفتن مراکز و نیروهایمان در سوریه را داریم.»
جمعه شب، دو گروه فعال اپوزیسیون سوری از موج جدیدی از حملات هوایی آمریکا به شرق سوریه خبر دادند. در این حملات مواضع شبهنظامیان مورد حمایت ایران هدف قرار گرفت. این دور از حملات به تلافی شلیک موشک به پایگاههایی در سوریه که سربازان آمریکایی در آن مستقر هستند، انجام شد. با این حال، چندین مقام آمریکایی انجام حملات در اواخر روز جمعه را رد کردند.
مقامهای آمریکایی گفتند روز جمعه دو حمله همزمان علیه نیروهای آمریکایی در سوریه انجام شد. آنها گفتند که بر اساس اطلاعات اولیه، یکی از نیروهای آمریکایی در حمله موشکی به میدان نفتی کونیکو مجروح شد اما در وضعیت پایدار است. تقریباً در همان زمان، چندین پهپاد انتحاری به روستای گرین، جایی که نیروهای آمریکایی نیز در آن مستقر هستند، حمله کردند.
مقامهای که نخواستند نامشان فاش شود به رویترز گفتند که همه پهپادها به جز یک فروند سرنگون شدند و هیچ آسیبی به نیروها و اماکن آمریکایی وارد نشد.
جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا روز جمعه و پس از حمله به پایگاههای نظامیان وابسته به سپاه قدس ایران گفت که ایالات متحده برای محافظت از پرسنل خود «محکم و قدرتمند» پاسخ خواهد داد. حملات هوایی آمریکا پس از حمله روز پنجشنبه توسط یک پهپاد مشکوک ساخت ایران انجام شد که یک پیمانکار آمریکایی را کشت، یک نفر دیگر را زخمی و پنج سرباز آمریکایی را در پایگاه آنها در شمال شرق سوریه زخمی کرد.
بایدن که در سفر رسمی به کانادا حضور دارد در اتاوا گفت: «ایالات متحده به دنبال درگیری با ایران نیست.» اما او گفت که ایالات متحده آماده است «برای محافظت از مردمش با قدرت عمل کند. دیشب دقیقاً همین اتفاق افتاد.»
لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا هم گفت پهپادی که روز پنجشنبه به پایگاه ائتلاف تحت رهبری آمریکا در نزدیکی شهر حسکه در شمال شرق سوریه حمله کرد، منشأ ایرانی داشت، اما او هیچ مدرکی ارائه نکرد.
ناظران جنگ در سوریه همزمان گفتند که حملات تلافیجویانه ایالات متحده به اهدافی در سه شهر در شرق سوریه اصابت کرد.
به گفته یک مقام امنیتی، حملات آمریکا با استفاده از جنگندههای اف-۱۵ انجام شد که سه نقطه را در نزدیکی دیرالزور، منطقهای در شرق سوریه هدف قرار دادند.
گروه «دیرالزور ۲۴» که اخبار این منطقه را پوشش میدهد، گفت که در حملات آمریکا چهار نفر کشته و تعدادی دیگر از جمله چندین عراقی (احتمالا از اعضای حشدالشعبی) زخمی شدند.
دیدهبان حقوق بشر سوریه، ناظر جنگ مخالفان بشار اسد، گفت که حملات ایالات متحده به کشته شدن ۱۱ جنگجوی نیابتی سپاه قدس - شش نفر در یک انبار تسلیحات در محله حرابش در شهر دیرالزور و پنج نفر دیگر در پستهای نظامی در نزدیکی شهر دیرالزور- منجر شد.
رامی عبدالرحمن، که ریاست دیدهبان را برعهده دارد، گفت که سه موشک در اوایل روز جمعه به میدان نفتی العمر در دیرالزور شلیک شد که نیروهای آمریکایی در آن مستقر هستند و این اقدام تلافیجویی آشکار و پاسخی به حملات هوایی آمریکا بود.
دیرالزور ۲۴ و دیدهبان حقوق بشر سوریه هیچ جزئیاتی در مورد اینکه آیا موج جدید حملات جمعه شب به شهر دیرالزور تلفاتی داشته است یا خیر ارائه نکردهاند.
شبهنظامیان مورد حمایت ایران به شدت در غرب فرات در استان دیرالزور متمرکز شدهاند، جایی که از طریق گذرگاه مرزی البوکمال از عراق تدارکات دریافت میکنند.
ایران در چند سال گذشته در تلاش برای ایجاد یک پایگاه نظامی دائمی در شرق سوریه و در نقطه مرزی با عراق بوده است. این همان نقطهای است که در سالهای گذشته بارها هدف حمله هواپیماهای اسرائیلی هم قرار گرفته است.
محلی که سپاه قدس برای ایجاد این پایگاه در نظر دارد در ادامه مسیر بزرگراهی است که از بغداد شروع میشود و پس از عبور از کربلا و نقطه مرزی القائم در عراق وارد سوریه و منطقه البوکمال میشود.
سپاه قدس و شبهنظامیان وابسته به این نیرو، کنترل گذرگاه مرزی البوکمال با عراق را در اختیار دارند و عملاً ورود و خروج کالا و ادوات نظامی در این نقطه با نظر سپاه قدس انجام میشود.
نظرها
محمود آقا محمدی
سپاه قدس هر چه سریع تر از منطقه خار گردیده،تا مشگلات عدیده نظامی گریبانگیر ملت نگردیده ک منتهی الیه این اقدامات به رویا رویه تمام عیار خواهد انجامید و بازنده ایران است