دیدار وزیران خارجه ایران و عربستان در چین: امضای بیانیه مشترک بین تهران و ریاض
حسین امیرعبداللهیان و امیر فیصل بن فرحان پس از هفت سال قطع رابطه دیپلماتیک در بیانیه مشترک خود که در پکن امضا کردند بر اعتماد متقابل، گسترش زمینههای همکاری و ایجاد امنیت، ثبات و شکوفایی در منطقه تأکید کردند.
بهگزارش رویترز، حسین امیرعبداللهیان و امیر فیصل بن فرحان، وزیران امور خارجه ایران و عربستان سعودی پنجشنبه ۱۷ فروردین / ۶ آوریل در پکن نخستین دیدار رسمی خود را پس از هفت سال قطع روابط دیپلماتیک دو کشور با میانجیگری چین برگزار کردند.
پس از سالها خصومت که به درگیریهای متعددی در سراسر خاورمیانه دامن زد، ایران و عربستان سعودی توافق کردند که به شکاف دیپلماتیک خود پایان دهند و سفارتخانههای خود را در یک توافق بزرگ که ماه گذشته توسط چین تسهیل شد، بازگشایی کنند.
در فیلم کوتاهی که از صداوسیمای جمهوری اسلامی پخش شد، فیصل بن فرحان و حسین امیرعبداللهیان پیش از نشستن در کنار یکدیگر احوالپرسی کردند.
دو کشور در بیانیه مشترکی اعلام کردند که ترتیباتی را برای بازگشایی سفارتخانهها و کنسولگریها در بازه زمانی دو ماهه که در توافقنامه ماه گذشته مقرر شد، آغاز خواهند کرد.
تیمهای فنی برای بررسی راههای گسترش همکاریها از جمله از سرگیری پروازها و دیدارهای دوجانبه هیئتهای رسمی و بخش خصوصی و تسهیل در صدور روادید برای اتباع دو کشور، به هماهنگیها ادامه خواهند داد.
در بیانیه مشترک ایران و عربستان سعودی آمده است:
دو طرف طی این گفتوگوها بر اهمیت پیگیری اجرای توافق پکن و فعالسازی آن به نحوی که اعتماد متقابل و زمینههای همکاری را گسترش دهد و به ایجاد امنیت، ثبات و شکوفایی منطقه کمک نماید، تأکید کردند.
بیاینه مشترک همچنین افزوده است:
دو طرف بر اهمیت گفتوگو پیرامون راههای گسترش روابط دو جانبه و فعالسازی موافقتنامه همکاریهای امنیتی بین دو کشور و موافقتنامه عمومی همکاری در زمینه اقتصاد، تجارت، سرمایهگذاری، فنآوری، علوم، فرهنگ، ورزش و جوانان تأکید کردند.
ایران و عربستان سعودی همچنین بر آمادگی خود در راستای از بین بردن همه موانعی که پیش روی گسترش همکاری بین دو کشور قرار دارد تأکید کرده و توافق کردند که همکاری خود را در هر زمینهای که بتواند «امنیت و ثبات منطقه را تأمین کند و منافع ملتها و کشورهای آن را محقق کند، گسترش دهند».
پیش از این در روز جمعه ۱۹ اسفند / ۱۰ مارس در نشستی با حضور علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی، مساعد بن محمد العبیان همتای سعودی او و وانگ یی، وزیر امور خارجه چین در پکن بیانیه ازسرگیری روابط دوجانبه تهران- ریاض امضا شد. امضای این توافقنامه همچنین نشانهای از نفوذ فزاینده چین در منطقه خاورمیانه بود. در آن ماه، شی جینپینگ، رهبر چین در تماس تلفنی با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی درباره چندین موضوع صحبت کرد.
عربستان سعودی در سال ۲۰۱۶ پس از حمله به سفارت این کشور در تهران و کنسولگری سعودی در مشهد در جریان اختلاف بین دو کشور بر سر اعدام یک روحانی شیعه توسط ریاض، روابط خود را با ایران قطع کرد.
پادشاهی سعودی سپس در حالی که دیپلماتهای خود را از تهران خارج کرده بود از دیپلماتهای ایرانی خواست تا در مدت ۴۸ ساعت ریاض را ترک کنند.
حسین امیرعبداللهیان شب گذشته در رأس هیئتی وارد پکن شد. پس امضای بیانیه مشترک با فیصل بن فرحان نشست هیئتهای دو کشور به ریاست وزیران امورخارجه ایران و عربستان سعودی برگزار شد.
نظرها
نظری وجود ندارد.