با وجود اعلام آتشبس، درگیریها در سودان ادامه دارد
قرار بود آتشبس ۲۴ ساعته در چهارمین روز از درگیریها میان ارتش و شبهنظامیان در سودان برقرار شود اما در خارطوم بار دیگر تیراندازیها از سر گرفته شد. درگیریهای نظامی تاکنون نزدیک به ۲۰۰ کشته بر جای گذاشته است.
با وجود اعلام آتشبس ۲۴ ساعته در روز گذشته، سهشنبه ۲۹ فروردین/ ۱۸ آوریل، درگیریها در سودان همچنان ادامه دارد.
در خارطوم، پایتخت سودان، صدای شلیکهای متقابل شنیده شد بدون آنکه بتوان منشاء آنها را شناسایی کرد.
به درخواست جامعه بینالمللی، شبهنظامیان «نیروی واکنش سریع» (RSF) ژنرال محمد حمدان داگالو معروف به «حمدی»، اعلام کرده بودند به آتشبس ۲۴ ساعته پایبند خواهند بود.
ارتش اما میگوید چیزی در اینباره نشنیده است.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا نیز با رهبران دو طرف تماس گرفت و هر دو متعهد به آتشبس ۲۴ ساعته از عصر سهشنبه شدند اما تیراندازیها ادامه یافت.
در پسزمینه تصاویری که شبکههای تلویزیونی عربی روز سهشنبه بهطور زنده پخش کردند، صدای شلیک سلاحهای سنگین طنینانداز بود.
ساکنان خارطوم به رویترز گفتند که تیراندازیها متوقف نشده است. یکی از آنها ادعا کرد که یک حمله هوایی نیز در «اُم دُرمان»، شهر نزدیک خارطوم صورت گرفته است.
در چهارمین روز از درگیریها بین دو ژنرال حاکم، شمار کشتهشدگان به حدود ۲۰۰ نفر رسید. فراخوان وزیران امور خارجه گروه ۷، سازمان ملل و ایالات متحده آمریکا برای «پایان دادن فوری به خشونتها» کاری از پیش نبرده است.
«نیروی واکنش سریع» ارتش به رهبری ژنرال عبدالفتاح البرهان، رهبر کودتای ۲۰۲۱ را به «نقض آتشبس» متهم کرد، در حالی که بهگفته شاهدان، افراد این گروه خود به شلیک سلاحهای سنگین در خیابانها ادامه دادند.
حمله به کاروان دیپلماتیک آمریکا
ساکنان خارطوم اکثراً در خانههای خود بدون برق و آب ماندهاند و ذخایر مواد غذاییشان کمتر میشود. چند خواربارفروشی معدود در شهر باز هستند اما ذخیره انبارهای آنها نیز رو به پایان است. گروهی از زنان و مردان با کیسههای بزرگی در دست به سمت جنوب و ایالت هممرز با خارطوم راه افتادند؛ جایی که در آن درگیری وجود ندارد.
دالیا محمد عبدالمونیم، ۳۷ ساله، به خبرگزاری فرانسه گفت:
در خارطوم چهار روز است نخوابیدهایم و در خانه ماندهایم.
به گفته او شلیک گلولهها و موشکها موجب شده است چندین سازمان غیردولتی و آژانسهای سازمان ملل تمامی کمکهای خود را تعلیق کنند.
در کشوری که از هر سه نفر یک نفر با گرسنگی روبهروست، امدادگران و دیپلماتها میگویند دیگر نمیتوانند به فعالیتهای خود ادامه دهند.
سه کارمند برنامه جهانی غذا (WFP) در دارفور در غرب کشور کشته و ذخایر کمکی این نهاد غارت شدند.
صلیب سرخ و سازمان بهداشت جهانی (WHO) از طرفهای درگیری خواستهاند دسترسی به افراد نیازمند را تضمین کنند.
روز دوشنبه به یک کاروان دیپلماتیک آمریکا هم حمله شد و سفیر اتحادیه اروپا در محل اقامت خود در خارطوم مورد حمله قرار گرفت. دستگاه دیپلماسی سودان، وفادار به ژنرال البرهان، شبهنظامیان «نیروی واکنش سریع» را متهم دانست.
کمبود در بیمارستانها
سازمان ملل یکهزار و ۸۰۰ مجروح را به دنبال درگیریها ثبت کرده است. بدون شک دسترسی به آنها برای پزشکان دشوار است.
در دارفور، سازمان پزشکان بدون مرز (MSF) اعلام کرد در آخرین بیمارستان صحرایی خود ۱۸۳ زخمی را بستری کرده است.
این سازمان غیردولتی گفت که «اغلب آنها غیرنظامی و بسیاری کودک» بودند و به دلیل عدم مراقبت «۲۵ نفر» از آنها جان خود را از دست دادند.
دارفور، دژ ژنرال داگالو و هزاران نفر از نیروهایش است که در طول جنگ سال ۲۰۰۳ در آنجا جنایتهایی مرتکب شدند.
دانستن اینکه کدام نیرو چه بخشهایی را در کنترل خود دارد غیرممکن است. دو طرف در بیانیههای مطبوعاتی خود میگویند فرودگاه، کاخ ریاست جمهوری و مقر ستاد کل را در اختیار دارند.
در فضای مجازی، انتشار اطلاعات نادرست رو به افزایش است. ویدئوهای قدیمی از ژنرال البرهان نمایش داده میشود در حالی که چهار روز است که او در جایی ظاهر نشده است. شایعات ترور یا اعلام نادرست آتشبس به این سردرگمیها دامن میزند.
جنگ موجودیتی
در حال حاضر به نظر میرسد دو ژنرال حاکم نمیخواهند از این جنگ که برای آنها به «جنگ موجودیتی» تبدیل شده است، عقبنشینی کنند. از یک سو ارتش مدام از «کودتا» به وسیله «شورشیان مورد حمایت بیگانگان» سخن میگوید و از سوی دیگر ژنرال محمد حمدان داگالو میگوید «برای آزادی، عدالت و دموکراسی» میجنگد.
این شعار «انقلاب» ۲۰۱۹ تا همین اواخر همچنان از سوی فعالان دموکراسیخواه در خیابانها سر داده میشد که میخواستند به قدرت نظامی پایان دهند.
نبردها بین نیروهای دو ژنرال زمانی در گرفت که آنها برنامه خود را برای ادغام نیروهای شبهنظامی در ارتش اعلام کردند و نتوانستند بر سر جدول زمانی ادغام و شرایط استخدام شبهنظامیان در ارتش به توافق برسند.
مصر، همسایه بزرگ سودان، تلاشهای خود را برای «بازگشت طرفهای درگیر به میز مذاکره» بیشتر کرده است.
دولت مصر با دو ژنرال تماس گرفت و عصر روز دوشنبه، عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهوری مصر یک شورای دفاعی غیرمعمول تشکیل داد.
نظرها
نظری وجود ندارد.