نماینده چابهار در مجلس: محاکمه آمران و عاملان جمعه خونین زاهدان مطالبه بهحق مردم سیستان و بلوچستان است
بیش از هشت ماه از جمعه خونین زاهدان میگذرد. نماینده چابهار در مجلس شورای اسلامی میگوید در این منطقه هیچچیز مثل روز قبل از هشتم مهر ۱۴۰۱ که به جمعه خونین شهره شد، نیست.
معینالدین سعیدی، نماینده چابهار در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با روزنامه هممیهن هشت مهر ۱۴۰۱ را «نقطه عطف تاریخی» در سیستان و بلوچستان عنوان کرد و گفت: «متاسفانه بعد از آن روز چیزی مثل قبل نیست». هشتم مهر ۱۴۰۱ نیروهای نظامی ایران نمازگذاران و معترضان بلوچ را در محل برگزاری نمازجمعه به رگبار بستند و به گواه نهادهای ناظر بر وضعیت حقوق بشر بیش از ۱۰۰ تن را به قتل رساندند.
به گفته عضو مجمع نمایندگان استان سیستان و بلوچستان پس از آن واقعه «روند توسعه استان به شکل جدی دچار چالش و وجدان عمومی جریحهدار شده است».
سعیدی اقدامات انجام شده از سوی حکومت در برخورد با آنچه که آمران و عاملان جمعه خونین خواند، ناکافی دانست و افزود: «آنچه مدنظر مردم بوده، اتفاق نیفتاده است. مردم منتظر هستند که عاملین و آمرین این حادثه تلخ در یک دادگاه شفاف محاکمه شوند که هنوز رخ نداده است».
مدتی پس از «جمعه خونین» یک هیئت ویژه به نمایندگی از رهبر جمهوری اسلامی به زاهدان سفر کردند. بعد از آن استاندار و فرمانده انتظامی استان سیستان و بلوچستان تغییر کردند و شمار محدودی از کشتهشدگان در جمعه خونین از سوی بنیاد شهید «شهید» نام گرفتند. همزمان اما فرستادگان علی خامنهای و نمایندگان دولت در سیستان و بلوچستان معترضان را بازداشت، شکنجه و خانوادههایشان را تهدید کردند.
نماینده چابهار، نیکشهر و قصرقند در مجلس شورای اسلامی مدعی شد که بخشی از اقداماتی که از سوی نمایندگان رهبر جمهوری اسلامی انجام شده «خوب اما ناکافی» بوده است.
سعیدی نمایندگان وقت دولت در سیستان و بلوچستان را به «انتقال اطلاعات نادرست به مرکز» متهم کرد و گفت بعد هشتم مهر ماه باید «حداقل در سیستان و بلوچستان عزای عمومی اعلام میکردند».
او در بخش دیگری از این گفتوگو مطالبه بهحق مردم سیستان و بلوچستان را «محاکمه شفاف عاملان و آمران آن واقعه تلخ» عنوان کرد.
بلوچستان به عنوان بخش بزرگی از استان سیستان و بلوچستان از محرومترین نقاط ایران به شمار میرود. بالاترین نرخ فقر، کودکان بازمانده از تحصیل و عدم دسترسی به زیرساختهای اولیه همچون آب آشامیدنی، سرپناه و بهداشت این منطقه را به یکی از کانونهای اصلی نابرابری و اعتراض تبدیل کرده است. جمهوری اسلامی معترضان را به گروههایی که «تجریهطلب» و «تروریستی» مینامد، نسبت داده است. سعیدی اما گفت که در جلسه شورای تامین استان هم «مسئولان امنیتی بهصراحت اعلام کردند که گروههای تجزیهطلب و جیشالعدل حضور نداشتند».
اعتراضهای هفتگی در زاهدان از هشتم مهر ۱۴۰۱ ادامه دارد. همزمان با تداوم اعتراضها قوه قضاییه حکم اعدام دهها زندانی بلوچ را طی ماههای اخیر اجرا کرده است.
نظرها
نظری وجود ندارد.