جمعههای اعتراضی در زاهدان: مطرح شدن کشتار دهه ۶۰ در نماز جمعه
در حالیکه مردم معترض زاهدان در خیابانها پلاکارد «طناب دار جلاد بر گردن دماوند دیگر اثر ندارد» را در دست داشتند، امام جمعه این شهر کشتارهای دهه ۶۰ را «تکاندهنده» خواند.
جمعه ۱۲ خردادماه، سیوپنجمین جمعه اعتراضی مردم زاهدان برگزار شد. بنا به گزارشهای منتشرشده در شبکههای اجتماعی مردم بار دیگر پس از نماز جمعه به خیابانها آمدند و شعارهایی علیه حکومت سر دادند.
مردم معترض زاهدان شعار سردادند: «قسم به خون یاران، ایستادهایم تا پایان»، «جمهوری اعدامی، نمیخوایم نمیخوایم» «حکومت بچهکش، نمیخوایم نمیخوایم»، «ایرانی، اتحاد، انقلاب، آزادی»، «کُرد، بلوچ، آذری؛ آزادی و برابری» «مرگ بر حکومت اعدامی»، «مرگ بر خامنهای، لعنت بر خمینی» سر دادند.
این بار در دست گروهی از مردم پلاکاردی با مضمون «طناب دار جلاد بر گردن دماوند دیگر اثر ندارد» نظرها را جلب کرده بود. کسانی که این شعار را با خود حمل میکردند با شعارهای خود از مردم میخواستند که در راه انقلاب اتحاد خود را حفظ کنند.
اعتراضات زاهدان از جمعه ۸ مهر ۱۴۰۱ (جمعه خونین) که حکومت دست به کشتار مردم زاهدان زد همچنان ادامه دارد.
در خطبههای نماز جمعه ۱۲ خرداد عبدالحمید اسماعیلزهی (مولوی عبدالحمید)، امام جمعه اهل سنت به سخنان اخیر حسین مرتضوی زنجانی، رئیس زندانهای اوین و گوهردشت در سالهای ۶۴ تا ۶۷ اشاره کرد و اعدامهای دهه ۶۰ را «تکاندهنده» خواند.
عبدالحمید اسماعیلزهی گفت:
مرتضوی اخیراً درباره اعدامهای دستهجمعی چند هزار نفر در سال ۶۷ و تجاوز به دختران زندانی پیش از اعدامشان افشاگری کرده است که مایه تعجب شد. ایشان پردهای از دستگیری و اعدام گسترده هواداران گروهی برداشت که آن سالها با حاکمیت درگیر شده بودند و از شنیدنش تکان خوردم.
او افزود مسایلی که در زندانها و بازداشتگاه شنیده میشود باعث ضربه زدن به اسلام میشود و علما نباید در این مسایل سکوت کنند.
حسین مرتضوی زنجانی هفته گذشته طی پنج جلسه حضور در کلابهاوس به افشاگری درباره قتل عام زندانیان سیاسی چپگرا و مجاهد در تابستان ۱۳۶۷ پرداخت. او با زندانیان سیاسی سابق و خانوادههای دادخواهی که پرسشهای مشخصی در راستای روشن شدن حقیقت از او داشتند، روبهرو شد. اما پاسخهای حسین مرتضوی زنجانی عموماً تکراری و بر پایه اطلاعاتی بود که از قبل توسط همین زندانیان و خانوادههای اعدامشدگان مطرح شده بود. براساس اطلاع گرانندگان کلابی که او را دعوت کرده بودند، مرتضوی پس از این نشستها به اطلاعات احضار شده است.
مولوی عبدالحمید در بخشی دیگری از سخنانش به اعتراضات مردمی اشاره کرد و گفت «اعتراضات مردم از سر فقر و تنگدستی است». او بار دیگر از حکومت خواست به حرف مردم گوش کند.
امام جمعه زاهدان خواهان برگزاری رفراندوم و حق تعیین سرنوشت از سوی مردم شد و تأکید کرد که «با زور نمیتوان مردم را دیندار کرد».
عبدالحمید اسماعیلزهی درباره فساد و اختلاس نیز گفت:
کمتر جایی از کشور هست که گرفتار اختلاس و فساد نشده باشد. هرکسی به فکر چپاول کشور است و بسیاری پولدار شدند اما توده و عموم ملت فقیر شدند.
او با انتقاد از بودجه دولتی برای مراکز مذهبی از جمله حوزه علمیهها و مسجدها گفت:
نباید به آنها کمک دولتی شود. بودجههای نجومی برای حوزهها به مذهب ضربه زده است و باعث بهوجود آمدن فاصله بین مردم و دین شده است. ملاها باید مستقل و صاحبنظر باشند تا بتوانند حقایق را بیان و دولت و حکومت را امر به معروف و نهی از منکر کنند.
نظرها
نظری وجود ندارد.