امیرعبداللهیان پس از دیدار با ولیعهد سعودی: گفتوگوها صریح، بیپرده و سودمند بود
دیدار وزیر خارجه جمهوری اسلامی با محمد بن سلمان دیدار بالاترین سطح مسئولان دو کشور پس از توافق از سرگیری روابط دیپلماتیک بود. آنها در جده ۹۰ دقیقه گفتوگو کردند.
بهگزارش رویترز، محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی روز جمعه ۲۷ مرداد / ۱۸ اوت با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران دیدار کرد.
این نشست برنامهریزی نشده در جده، یک روز پس از ورود امیرعبداللهیان به ریاض انجام شد. او بعد از گفتوگو با فیصل بن فرحان، همتای سعودی خود اعلام کرد که روابط بین دو کشور «در مسیر درست» قرار دارد.
امیرعبداللهیان پس از دیدار با بن سلمان در پستی در شبکه اجتماعی X ـ توییتر سابق ـ نوشت:
«صبح امروز با امیرمحمد بنسلمان ولیعهد عربستان سعودی بهمدت ۹۰ دقیقه در جده دیدار داشتیم. مذاکرات صریح، سودمند و سازنده بود.»
امیرعبداللهیان افزود «با اراده رئیسان دو کشور، بر مناسبات دوجانبه پایدار در همه زمینهها تأکید شد» و دو کشور «بر امنیت و توسعه همه در منطقه توافق دارند».
محمد بن سلمان در سالهای اخیر همزمان با بروز مشکلات در روابط تاریخی نزدیک عربستان سعودی و آمریکا، در راستای تغییر جهت سیاست خارجی ریاض تلاش کرده است.
خبرگزاری دولتی عربستان سعودی (SPA) گفت بن سلمان و امیرعبداللهیان در مورد تحولات بینالمللی و منطقهای گفتوگو کردند.
رقابت بین رهبران ایران، بهعنوان یک کشور شیعه و خاندان اهل سنت حاکم بر عربستان سعودی سالها بر خاورمیانه مسلط بود. آنها در میان موجی از خونریزیهای فرقهای برای نفوذ در عراق، سوریه، لبنان، یمن و بحرین با یکدیگر رقابت میکردند.
با این حال، چین در ماه مارس گذشته بین دو کشور میانجیگری کرد و این منجر به از سرگیری روابط دیپلماتیک کامل آنها شد؛ روابطی که عربستان سعودی در سال ۲۰۱۶ با حمله معترضان به سفارت این کشور در تهران به دلیل اعدام یک روحانی شیعه توسط ریاض، آن را قطع کرده بود.
فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان سعودی در ۲۷ خرداد / ۱۷ ژوئن گذشته پس از هفت سال قطع رابطه از تهران دیدار کرد و گفت امیدوار است که ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم جمهوری اسلامی در «زمان مناسب» از عربستان سعودی دیدن کند.
پس از سالها رقابت، و باثباتتر شدن برخی تنشهای منطقهای نسبت به سالهای گذشته، دو طرف دلایلی برای تغییر مسیر خود دارند.
مقامهای ایرانی میگویند علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، خواهان پایان دادن به انزوای سیاسی و اقتصادی تحت فشار آمریکا است و روابط جدید با عربستان سعودی اقدامی در این راستاست.
در همین حال، عربستان سعودی اعتماد خود را به تعهد ایالات متحده آمریکا در قبال نگرانیهای مشترک امنیتی منطقهای از دست داده و خواهان تقویت روابط خود با چین است که روابط خوبی با ایران دارد. ریاض در این ماه موفق شد چین را به نشست دیپلماتیک جده درباره اوکراین دعوت کند، در حالیکه این کشور پیشتر از شرکت در آن پرهیز کرده بود.
خبرگزاری دولتی عربستان سعودی روز جمعه گزارش داد که فیصل بن فرحان همچنین با آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا تلفنی در مورد هماهنگی بیشتر برای تقویت «امنیت و ثبات در منطقه خاورمیانه» گفتوگو کرد.
نظرها
نظری وجود ندارد.