راهپیمایی اعتراضی مردم زاهدان یک روز پیش از سالگرد انقلاب ژینا: «کُرد و بلوچ و آذری، آزادی و برابری»
مردم زاهدان اعتراضها در سالگرد انقلاب ژینا را با حضور در خیابانها و سر دادن شعار «مرگ بر دیکتاتور» آغاز کردند. عبدالحمید اسماعیلزهی، امام جمعه اهل سنت زاهدان هم در خطبههای نماز جمعه گفت هیچکجا آدمی را به خاطر اعتراض نمیکشند و چشمش را کور نمیکنند.
روز جمعه ۲۴ شهریور، یک روز مانده به سالگرد قتل حکومتی ژینا (مهسا) امینی، مردم زاهدان پس از سخنرانی عبدالحمید اسماعیلزهی، امام جمعه این شهر به خیابانها آمدند و راهپیمایی اعتراضی کردند. آنان علیه جمهوری اسلامی، سپاه پاسداران و شخص علی خامنهای شعار دادند.
عبدالحمید اسماعیلزهی اما در خطبههای نماز جمعه امروز زاهدان بار دیگر درباره شکنجه، تحقیر، توهین و بدرفتاری با زندانیان هشدار داد و بر ضرورت حفظ احترام مردم از سوی حکومت تاکید کرد.
او رو به مسوولان و ماموران حکومت گفت:
کسانی که در زندان و بازداشتگاه و محاکم قضایی طرف حساب شما هستند مردم ایران و ولینعمت شما هستند.
اسماعیلزهی بار دیگر مانند خطبههایی که در ماههای اخیر و پس از «جمعه خونین» زاهدان در روز هشتم مهر ۱۴۰۱ خوانده است، از خواست مردم ایران گفت و آن را «عدالت و آزادی» خواند.
او با اشاره به مشکلات کشور، گفت که ایرانیان از تبعیض و نابرابری خستهاند، به مشکلات معیشتی و اقتصادی اعتراض دارند و از سویی، بسیاری از نخبگان خانهنشین یا از ایران فراری شدهاند.
به گفته او، مردم تمام این مشکلات را از چشم سیاست داخلی و خارجی حکومت و «نااهل بودن مسوولان» میبینند.
اسماعیلزهی در ادامه بر ضرورت توجه به «خواست اکثریت مردم» و تغییر شرایط جهان تاکید کرد و گفت بر همین اساس ضرورت دارد که «ما» هم با زمان پیش برویم.
او گفت که احترام همه انسانها، فارغ از مسلمان بودن یا نبودنشان و حتی اگر بتپرست یا خداناباور باشند، از نماز و حج هم واجبتر است.
امام جمعه اهل سنت زاهدان تاکید کرد رفتار و سخنی را که باعث آزار انسانها از هر مسلک و مذهبی شود نارواست و همه ملتهای جهان از جمله ایرانیان با هم بر سر موضوع «انسانیت» قرابت دارند.
به گفته عبدالحمید اسماعیلزهی، بیداری ملتها سرآغاز توسعهیافتگی است:
اکنون بزرگترین بیداری در مردم ایران با همبستگی، اتحاد و احترام آنان به اقوام، ادیان و مذاهب این کشور ایجاد شده است.
او با اشاره به تفتیش عقیده حکومت در فرمهای استخدامی و پرسش درباره شیعه یا سنی بودن شهروندان، این شیوه اقدام و عمل را نشانه «تعصب» و تعصب مذهبی را «جنونآفرین» خواند و گفت:
احترام متقابلی که بین همه اقشار جامعه، اقوام، ادیان و مذاهب ایران به وجود آمده، نشانه توسعهیافتگی است.
این روحانی شناخته شده اهل سنت در ایران همچنین به شکنجه، تحقیر، توهین و بدرفتاری با زندانیان اعتراض کرد و گفت حکومت باید احترام مردم را حفظ کند.
زهدان در آستانه سالگرد ژینا
امام جمعه اهل سنت زاهدان با اشاره به سالگرد قتل حکومتی ژینا (مهسا) امینی، کشته شدن او و دیگر شهروندان را به دلیل حجاب، قتل معترضان با گلوله جنگی و کور شدن چشمشان با ساچمه به دلیل شرکت در اعتراضات را ناحق دانست و گفت هیچ کجای دنیا آدمی را به خاطر اعتراض «نمیکشند یا چشمش را کور نمیکنند».
اسماعیلزهی تاکید کرد که اگر ماموری که در حق مهسا ظلم کرده بود مجازات میشد، یا کسانی که چشم معترضان را کور کردند تحت پیگرد قرار میگرفتند، دل مردم تسلی پیدا میکرد.
پس از پایان نماز جمعه زاهدان اما نمازگزاران و مردم معترض با شعار «این حکومت باطله، سپاه خودش قاتله»، «خامنهای حیا کن، مملکت رو رها کن»، «مرگ بر دیکتاتور»، «مرگ بر خامنهای» و «زن، زندگی،آزادی» به خیابانهای این شهر آمدند.
مردم زاهدان همچنین شعار دادند: «بسیجی جیرهخور، آخرشه خوب بخور».
در پلاکاردهایی که مردم در دست داشتند نیز این شعارها دیده میشد: «خامنهای بدان که ما کشتار زاهدان را فراموش نمیکنیم»، «حمله به کردستان، حمله به بلوچستان است»، «دریاچه ارومیه را چون دریاچه جازموریان نابود کردند» و ....
همچنین شعارهایی مبنی بر «وحدت ملی» از سوی مردم زاهدان سر داده شد. از جمله: «کُرد و بلوچ و آذری، آزادی و برابری.»
در یک سال گذشته، مردم زاهدان تقریبا در تمامی روزهای جمعهها و پس از برگزار کردن نماز جمعه، با سر دادن شعار یا در قالب راهپیمایی سکوت به خیابان آمده و شعارهای اعتراضی سر دادهاند.
نظرها
نظری وجود ندارد.