سالگرد قیام ژینا
چگونه جنبش انقلابی «زن، زندگی، آزادی» در ایران آغاز شد؟
فراخوانها، بیانیهها، سازماندهی
زمانه در ویدئویی سهقسمتی، حوادثی را که منجر به شروع قیام ژینا شد و سپس شیوه گسترش آن را بر اساس ویدیوها و آرشیوهای موجود بررسی میکند. قسمت دوم مربوط به فراخوانها، بیانیهها، سازماندهیها و اعتراضهای خیابانی اولیهای است که در روزهای ۲۶ و ۲۷ شهریور، پس از خاکسپاری ژینا، شاهد آنها بودیم و باعث شدند اعتراضها در روزهای بعد در شهرهای مختلف سرتاسر ایران گسترش یابند.
یکی از مهمترین اعتراضهای سال گذشته که دستکم به مدت ۹ ماه ادامه پیدا کرد، اعتراضهای «زن، زندگی، آزادی» بود؛ اعتراضهایی که در پی قتل حکومتی ژینا (مهسا) امینی به دست پلیس امنیت اخلاقی در ایران شکل گرفت.
این خیزش از ۲۶ شهریور ۱۴۰۱ با تجمع اعتراضی در مقابل بیمارستان محل مرگ ژینا (مهسا) امینی در تهران آغاز شد و تا بهمن سال گذشته ادامه پیدا کرد. تحلیلگران و کنشگران گوناگون نامهای مختلفی بر آن نهادند: «انقلاب ژینا»، «قیام ژینا»، «جنبش مهسا»، «خیزش زن، زندگی، آزادی»، و ... در جریان این اعتراضات بر پایه گزارشهای برخی سازمانهای حقوق بشری بیش از ۵۰۰ شهروند، از جمله ۷۲ کودک کشته شدند.
زمانه در سه قسمت حوادثی که منجر به شروع خیزش شد و سپس شیوه گسترش آن را بر اساس ویدیوها و آرشیوهای موجود بررسی میکند.
قسمت اول مربوط به دوره دستگیری تا جان باختن ژینا (مهسا) امینی بود (در اینجا ببینید).
قسمت دوم در زیر فراخوانها، بیانیهها، سازماندهیها و اعتراضهای خیابانی اولیهای را یادآوری میکند که در روزهای ۲۶ و ۲۷ شهریور شاهد آنها بودیم و باعث شدند اعتراضها در روزهای بعد در شهرهای مختلف سرتاسر ایران گسترش یابند.
این ویدئو را در اینستاگرام زمانه ببینید:
نظرها
A3EILM2S2Y-1998-@
جهان باقیست و در واقع زمانی نیست برای مردن .