گزارش هفتگی
از تجمع کارگران مشاغل سختوزیانآور گیلان تا تجمع سراسری کارگران مخابرات
دو رویداد تازه مبارزاتی در جنبش کارگری این هفته را کارگران شاغل در مخابرات با تجمع هم زمان در چند مرکز استان و کارگران مشاغل سخت و زیانآور گیلان با تجمع مقابل سازمان تامین اجتماعی رقم زدند. آنها در رشت به خیابان آمدند و معضل دهها هزار کارگر در سراسر ایران را که در اثر همدستی کارفرمایان و سازمان تأمین اجتماعی بازنشستگیشان به تعویق افتاده فریاد زدند.
در هفتهی منتهی به جمعه ۲۱ مهر، علاوه بر اعتصاب، اعتراض و تجمع در صنعت نفت، تجمعهای هفتگی بازنشستگان صندوقهای مختلف از یکشنبه تا چهارشنبه در شهرهای مختلف و اعتصابهای موردی در سایر نقاط، دو رویداد تازه مبارزاتی در جنبش کارگری رقم خورد. کارگران شاغل در مخابرات همزمان در چند مرکز استان تجمع کردند. کارگران مشاغل سختوزیانآور گیلان در رشت به خیابان آمدند و معضل صدها هزار کارگر مشابه را که در اثر همدستی کارفرمایان و سازمان تامین اجتماعی بازنشستگیشان به تعویق افتاده را فریاد زدند.
کارگران مشاغل سخت و زیان آور مقابل اداره تامین اجتماعی گلسار رشت تجمع و اعلام کردند در صورتی که بازنشستگی آنها سروسامان نیابد، هفته آینده مقابل استانداری گیلان تجمع خواهند کرد.
در هفتهی منتهی به جمعه ۲۱ مهر، صنعت نفت باز شاهد اعتراض، اعتصاب و تجمع کارگران بود. کارگران ارکان ثالث پالایشگاه آبادان پس از اعتصاب ۱۷ مهر، جمعه ۲۱ مهر با پلاکاردهای خود به نماز جمعه آبادان رفتند. کارگران پتروشیمی هگمتانه مقابل استانداری همدان تجمع کردند.
جمعه ۲۱ مهر، زمانی که وزیر نفت برای سخنرانی در مراکز نفتی به استان فارس رفته بود، ناایمنی محیط کار جان یک کارگر را گرفت. فرشاد رمضانی کارگر اورهال پالایشگاه پارسیان هنگام تعمیرات سالانه پالایشگاه از ارتفاع سقوط کرد و جان باخت.
کارگران ابنیه و تعمیرات راهآهن شاغل در شرکت پیمانکاری نوین صنعت رجا در تهران اعتصاب کردند. کارگران کارخانه آزمایش مرودشت فارس به بلاتکلیفی شغلی خود به دلیل ادامهی تعطیلی کارخانه اعتراض کردند. کارگران کارخانه رویا پلاستیک کردستان دست از کار کشیدند.
کارکنان مخابرات به طور همزمان در چند شهر تجمع کردند.
کارگران کارخانه آزمایش مرودشت فارس به بلاتکلیفی شغلی خود بهدلیل ادامهی تعطیلی کارخانه، ۲۵۰ کارگر کارخانه همتاز موتور بناب واقع در آذربایجان شرقی به بلاتکلیفی شغلی، کارگران نگهداری از خطوط ریلی زاگرس به ناایمنی محیط کار، قرقبانهای جنگلهای مازندران به عدم پرداخت مطالبات معوقه، کارگزاران مخابرات روستایی استان کردستان به تاخیر پرداخت دستمزد و عدم پرداخت سایر مطالبات معوقه اعتراض کردند.
مبارزههای کارگری
کارگران کارخانه آزمایش مرودشت فارس به بلاتکلیفی شغلی خود به دلیل ادامهی تعطیلی کارخانه اعتراض کردند. کارخانه پس از یک دوره چند ساله توقف تولید، خرداد ۱۴۰۱ با حدود ۵۰ کارگر تولید را از سر گرفته، حال آنکه ظرفیت نیروی انسانی آن ۵۰۰ کارگر است.
۲۵۰ کارگر کارخانه ممتاز موتور بناب واقع در آذربایجان شرقی درپی توقف تولید کارخانه پس از آتشسوزی گسترده در آن بیکار شدهاند و آینده شغلی کارگران در ابهام قرار دارد. بعد از ظهر پنجشنبه ۱۳ مهر کارخانه که در در شهرک صنعتی بناب واقع شده آتش گرفت. آتش به تمام بخشها سرایت کرد. ۱۲ کارگر و یک آتشنشان که برای مهار حریق در تلاش بود، مصدوم شدند. هنوز تعدادی از مصدومان در بیمارستان خمینی تبریز بستریاند.
کارگران کارخانه رویا پلاستیک کردستان ۱۸ مهر واقع در شهرک صنعتی شماره یک سنندج در اعتراض به عدم پاسخگویی به مطالباتشان دست از کار کشیدند.
کارگران نگهداری از خطوط ریلی زاگرس به ناایمنی محیط کار و نبود حداقل امکانات مربوط به ایمنی محیط کار اعتراض کردند. ایلنا به نقل از یکی از کارگران نوشته است: «طی سالهای گذشته تعدادی از همکاران از طریق واژگونی تک واگنهای تعمیرات و یا خارج شدن از ریل دچار حادثه کار شدهاند… برخی از تک واگنهای خطوط ریلی راه آهن ناحیه زاگرس فاقد شیشه بوده و از ناحیه چرخها دچار ساییدگی بسیار هستند. از همه مهمتر سیستم ترمز بسیاری از این درزینها فعال نیست و فاقد سیستم گرمایشی و سرمایشی نیز هستند. در عین حال در برخی روزها به دلیل حمل کپسولهای هوا، این نگرانی برای کارگران وجود دارد که بر اثر وقوع هر نوع حادثه این سیلندرها منفجر شوند.»
قرقبانهای جنگلهای مازندران به عدم پرداخت مطالباتشان اعتراض کردند. حدود سه هزار قرقبان مازندران یک ماه و نیم است حقوق نگرفتهاند.
تجمع کارگران مشاغل سخت و زیان آور مقابل اداره تأمین اجتماعی
ردکردن حق بیمه برای کارگران شاغل در مشاغل «سخت و زیانآور» به ویژه در پی ورود شرکتهای پیمانکاری به صنایع و موسسات خدماتی (دولتی) به امری کموبیش عمومی تبدیل شده است. از صنعت نفت تا ماشینسازیهای بزرگ، شهرداریها و موسسات خصوصی، پیمانکاران برای نپرداختن حق بیمه مشاغل سخت و زیانآور که چهار درصد بیش از حق بیمه کارگر ساده است، برای کارگران حق بیمه کارگر ساده را به سازمان تامین اجتماعی میپردازند. کارگران که در این مشاغل زودتر فرسوده میشوند و حتی مطابق قانون کار حکومت اسلامی میتوانند زودتر از سن معمول بازنشسته شوند، ناگزیرند یا حق بیمه پرداخت نشده توسط کارفرما را از جیب خودشان بپردازند و یا سالهای بیشتری کار کنند. کارگران مشاغل سخت و زیانآور کارخانههای مختلف رشت با اقدام به اعتراض و تجمع دستهجمعی، سودجویی کارفرمایان و سوءاستفاده سازمان تامین اجتماعی از کارگران بهعنوان گروگان را به صحن خیابان کشاندند.
یکشنبه ۱۶ مهرماه کارگران «مشاغل سخت و زیان آور» در برابر اداره تامین اجتماعی مرکزی در گلسار رشت تجمع کردند. کارفرما برای نپرداختن حق بیمه کارگران شاغل در مشاغل سخت و زیانآور (چهار درصد دستمزد)، حق بیمه کارگر ساده را به سازمان تامین اجتماعی میپردازد و سازمان تامین اجتماعی همسو با کارفرما، انواع شیوههای بورورکراتیک را به کار میگیرد تا بازنشستگی کارگران به تعویق بیافتد و کارفرما ناگزیر شود جریمه دیرکرد حق بیمه را به تامین اجتماعی بپردازد. کارگران در تجمع مقابل اداره تامین اجتماعی، علیه تبعیض و سرکوب شعار دادند و اعلام کردند به اعتراض و مبارزه برای تحقق حقوق خود ادامه میدهند. آنها مصمماند در صورتی که اداره تامین اجتماعی به خواستشان توجهی نکند، چهارشنبه هفته بعد مقابل استانداری گیلان تجمع کنند.
یکی از کارگران معترض در گزارشی از تجمع در رسانههای اجتماعی نوشت:
«صبح امروز تجمع کارگران مشاغل سخت و زیانآور در جلوی تامین اجتماعی مرکزی در گلسار رشت صورت گرفت. پس از چندین بار جمع شدن و اعتراض به اینکه چرا باید از سالهای قبل خصوصاً از اول و قبل از سال ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۹ عنوان شغلی کارگران رو کارگر ساده توسط کارفرما به اداره تامین اجتماعی رد بشه و خود تأمین اجتماعی هم با آنکه میدانسته با آنها همکاری کردند و الان که موقع بازنشستگی پرسنل شده با سنگاندازی جلوی پای آنها و گرفتن پول اضافی و یا عدم همکاری کارفرما جهت دادن مدارک سختیکار بودن پرسنل به بیمه، باعث شده که بیشتر کارگران در بخش کاری مشاغل سخت نتوانند بازنشسته بشوند. هیچ نهادی هم پاسخگو نیستند.»
تجمع اعتراضی کارکنان شرکت مخابرات در مراکز چند استان، تجمع کارگزاران مخابرات روستایی در سقز
شنبه ۱۵ مهر، کارکنان رسمی و قراردادی مخابرات در مراکز چند استان از جمله تهران، گیلان، فارس، کهگیلویه و بویراحمد تجمع کردند. کارگزاران مخابرات روستایی نیز در سقز تجمع کردند.
تجمع کارکنان رسمی و قراردادی مخابرات (شاغل در شسکام شرکت ارتباطات سیار مخابرات ایرات و همراه اول) در مراکز استان در اعتراض به پائین بودن سطح حقوق و عدم پرداخت دستمزد برگزار شد. ایلنا به نقل از یکی از معترضان نوشت:
«حقوق نیروهای رسمی و قراردادی مخابرات هنوز پرداخت نشده و حقوق نیروهای خدمات اول، که حدود ۲۵هزار نفر هستند، نصفه پرداخت شده است.» بنابر این گزارش، عدم پرداخت و یا پرداخت ناکامل حق بیمهی معترضان نیز برای آنها و خانوادههایشان مشکلاتی ایجاد کرده است.
کارگزاران مخابرات روستایی نیز در توضیح تجمع خود در سقز گفتهاند تا روز ۱۶ مهر هنوز حقوق شهریور ماه به حسابشان واریز نشده است. ایلنا به نقل از معترضان نوشته است: «ما ۵۷۰۰ کارگزار مخابرات روستایی در روستاهای دورافتاده کشور، با مشکلات مالی و معیشتی دست و پنجه نرم میکنیم اما متاسفانه هنوز حقوق شهریور ما پرداخت نشده است… اول مهر که هزینههای خانوار به دلیل باز شدن مدارس افزایش مییابد، عدم پرداخت به موقع حقوقها مزید بر علت شده و به دشواریها افزوده است.»
صنعت نفت؛ از اعتصاب و حضور اعتراضی کارگران ارکان ثالث پالایشگاه آبادان در نماز جمعه تا اعتراض هفتگی کارکنان سکوهای نفتی
در هفتهی منتهی به جمعه ۲۱ مهر، صنعت نفت شاهد شماری اعتراض، اعتصاب و تجمع بود که از سوی کارکنان رسمی، کارگران ارکان ثالث و کارگران پیمانی برگزار شد. حوادث ناشی از ناامنی محیط کار در این هفته نیز به مصئومیت و مرگ چند کارگر منجر شد.
اعتصاب چهار هزار کارگر ارکان ثالث (شرکتی-پیمانکاری) پالایشگاه ابادان این هفته نیز ادامه یافت. کارگران ارکان ثالث پالایشگاه آبادان ۱۷ مهر نیز دست از کار کشیده بودند. کارگران ارکان ثالث پالایشگاه آبادان روز جمعه ۲۰ مهر اعتصاب و اعتراض خود را به نماز جمعه کشاندند.
«ارکان ثالث» نفت، شبکه اطلاعرسانی کارگران صنعت نفت پیشتر از از برگزاری تجمع کارگران در مسجد امام محمد باقر آبادان خبر داده بود. بنا بر این خبر، یکی از تصمیمات آن نشست، حضور اعتراضی در نماز جمعه ۲۱ مهر آبادان بود.کارکنان ارکان ثالث پالایشگاه آبادان به تعویق شش ماه حقوق و مزایای غیر نقدی، عدم اجرای طرح طبقهبندی مشاغل و وضعیت نامناسب غذاخوریها معترضند.
دور جدید اعتصاب کارگران پالایشگاه آبادان، ۱۱ مهر با اعتصاب آغاز شد و با پیوستن کارگران اورهال به معترضان، گسترش یافت. بسیاری از کارگران بیش از ۱۰ سال و برخی نزدیک به ۲۰ سال سابقه کار دارند اما هنوز از امنیت شغلی بیبهرهاند.
کارکنان رسمی شاغل در مناطق عملیاتی نفت که اعتراض آنها به اعمال سقف درآمدی ماههاست آغاز شده، و قرار است دوشنبهها برگزار شود، این هفته نیز روز دوشنبه ۱۷ مهر در سکوها و پایانههای نفتی برگزار شد. کانالهای اطلاعرسانی کارکنان صنعت نفت تصاویری از اعتراض نمادین سکوی ابوذر منطقه خارک، سکوی فروزان شرکت نفت فلات قاره و تجمع اعتراضی روز یکشنبه ۱۶ مهر مسجدسلیمان منتشر کردهاند.
کارکنان شرکت بهرهبرداری نفت و گاز پارس زاگرس جنوبی، یکی از سه شرکت زیر مجموعه شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، به استفاده از اتوبوسهای از رده خارج شده و ناامن به عنوان سرویس کارکنان شرکت اعتراض کردند.
یکی از کارکنان پارس زاگرس جنوبی نوشته است شرکت اتوبوسهای از رده خارج شده را برای حمل و نقل کارکنان منطقه سروستان به کار گرفته است.
کارگران پتروشیمی هگمتانه ۱۵ مهر در اعتراض به عدم پرداخت شش ماه حقوق، مقابل استانداری همدان تجمع کردند. تولید در این مجتمع پتروشیمی ماههاست راکد مانده ایلنا نوشت معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری همدان برگزاری تجمع کارگران را تائید کرده است.
کارگران شرکتیِ پتروشیمی چوار ایلام به عدم اجرای طرح طبقهبندی مشاغل اعتراض کردند. ۶۰۰ کارگر این واحد صنعت نفت بیش از دو سال است که در انتظار اجرای طرح طبقهبندی مشاغل و بهرهمندی از افزایش حقوق و امکانات هستند. ایلنا به نقل از کارگران نوشته است تغییرات مدیریتی کارخانه که در پی خودکشی یک کارگر در ماههای گذشته وعده داده شده بود، هنوز اجرا نشده است.
کارگران پیمانی شاغل در عسلویه به تبعیض، کیفیت نامناسب غذا، سرویس حمل و نقل و استراحتگاههای کارگران پیمانی اعتراض کردند.
بازنشستگان؛ باز در خیابانها
یکشنبه ۱۶ مهر بازنشستگان تأمین اجتماعی در اهواز، کرمانشاه و شوش به خیابان آمدند. در همین روز بازنشستگان فولاد در تهران مقابل صندوق بازنشستگی فولاد کشور تجمع کردند. دوشنبه ۱۸ مهر بازنشستگان مخابرات دوشنبه اعتراضی خود را چند مرکز استان از جمله تهران تجمع کردند. سهشنبه نوبت بازنشستگان کشوری شامل فرهنگیان بازنشسته بود که در مراکز استان به خیابان بیایند.
بازنشستگان تأمین اجتماعی خوزستان نیز چهارشنبه ۱۹ مهر در اهواز تجمع کردند. خواست بازنشستگان بهبود وضعیت معیشت، بیمه درمانی کارآمد، پایان دادن به سوءاستفاده از سرمایه صندوقهای بازنشستگی که حاصل کار آنهاست و پایان دادن به سرکوب فعالان صنفی از جمله بازنشستگان است.
مصدومیت و مرگ در اثر حوادث کار، مصدومیت و مرگ در کولبری و سوختبری
آخرین حادثه کارگری اعلام شده تا ۲۱ مهر، مرگ فرشاد رمضانی به یک کارگر پالایشگاه گاز پارسیان در استان فارس است. این حادثه منجر به مرگ ۲۱ مهر درست زمانی روی داد که وزیر نفت حین بازدید از مناطق نفتی استان فارس مشغول سخنرانی بود. فرشاد رمضانی کارگر قربانی، پیمانی و کارگر متخصص تعمیرات بود که در جریان تعمیرات اساسی پالایشگاه پس از آتشسوزی از بالای مشعل سقوط کرد و جان باخت.
فرشاد رمضانی اهل بروجن بود. ایلنا نوشته است یک کارگر دیگر نیز در این حادثه مصدوم شده و در بیمارستان بستری است.
حادثه دیگر در صنعت نفت، مرگ یک کارگر پیمانی پتروشیمی گچساران است که یکشنبه ۱۶ مهر روی داده است. علت مرگ حسن زاده کارگر پیمانی واحد ابرار دقیق پتروشیمی گچساران، برقگرفتگی اعلام شده است.
دو کارگر پالایشگاه گاز ایلام در جریان اورهال پالایشگاه در اثر فشار گاز به پایین سقوط کرده و مصدوم شدند.
سید ابراهیم موسوی ۳۰ ساله، کارگر معدن «سلستین» واقع در روستای طرود شاهرود از دیگر قربانیان حوادث کار هفته گذشته است که در اثر ریزش معدن جان باخته است. ایلنا نوشته است فعالیت معدن سلستین طرود غیرمجاز است و «کارگر فوت شده نیمه شب بعد از وقوع حادثه از سوی اهالی به پایین کوه منتقل میشود که به دلیل شدت جراحات جان خود را از دست میدهد.»
در هفتهی منتهی به ۲۱ مهر حوادث کاری دیگری نیز رخ داده که در یک مورد یک کارگر جوشکار در کارگاهی در اباده حین جوشکاری یک بشکه حاوی مایعات اشتعالزا مصدوم و به بیمارستان منتقل شد. در اثر تصادف سرویس حمل و نقل کارگران یک واحد تولیدی استان اصفهان مه نامش اعلام نشده، ۲۴ زن و مرد کارگر دچار حادثه شدند. یک زن کارگر جان باخت و کارگران مصدوم به بیمارستان انتقال یافتند.
یک کارگر ۴۰ ساله افغان حین کار در تهران در اثر سقوط از ساختمان ۱۳ طبقه مصدوم شد. یک کارگاه تولید کیف و کفش در شهر گلستان استان تهران در اثر آتشسوزی مصدوم شد. دو کارگر ساختمانی در تهران و بروجن در اثر حادثه کار جان باختند.
در هفتهی منتهی به ۲۱ مهر، دستکم ۱۰ سوختبر و کولبر جان باختهاند که نام دو تن از آنان اسامه شهبخش ۲۲ ساله، عیسی عباسی بامری ۴۵ ساله اعلام شده است. تعدادی سوختبر نیز در پی واژگونی خودرو و تعقیب و گریز با ماموران انتظامی مصدوم شدهاند.
نظرها
نظری وجود ندارد.