ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

شهلا لاهیجی، مدیر انتشارات روشنگران و مطالعات زنان درگذشت

از شهلا لاهیجی به‌عنوان یکی از نخستین ناشران زن ایرانی و یکی از شخصیت‌های فرهنگی تأثیرگذار یاد می‌شود. او آثاری نیز در زمینه هویت تاریخی زنان ایران نوشته است.

شهلا لاهیجی، نویسنده، مترجم و مدیر مسئول انتشارات روشنگران و مطالعات زنان پس از یک دوره بیماری صبح دوشنبه ۱۸ دی در سن ۸۱ سالگی در بیمارستانی در تهران درگذشت.

اتحادیه ناشران و کتاب‌فروشان تهران در پیامی ضمن اعلام این خبر گفت مراسم تشییع و یادبود شهلا لاهیجی بعد اعلام خواهد شد.

شهلا لاهیجی در سال ۱۳۲۱ در خانواده‌ای آزاداندیش در تهران متولد شد و از نوجوانی به شیراز رفت. او از نوجوانی شروع به نوشتن مقاله برای مجله‌ها کرد، در ۱۵ سالگی برنامه‌ای را در رادیو شیراز تهیه کرد و از ۱۶ سالگی به عضویت انجمن بین‌المللی نویسندگان و روزنامه‌نگاران زن در آمد.

او همچنین مدتی در روابط عمومی سازمان زنان ایران کار کرد و همزمان دوره فشرده جامعه‌شناسی را از طریق آموزش مکاتبه با دانشگاه آزاد لندن گذراند.

با پایه‌گذاری انتشارات روشنگران و مطالعات زنان در سال ۱۳۶۲ شهلا لاهیجی به یکی از اولین ناشران زن ایرانی تبدیل شد.

دفتر این انتشارات یک بار در اسفند ۱۳۸۳ به آتش کشیده شد. مأموران آتش‌نشانی آتش‌سوزی را عمدی دانستند اما عامل آن از محل حادثه گریخت.

شهلا لاهیجی در سال ۲۰۰۱ میلادی جایزه جهانی آزادی نوشتن انجمن جهانی قلم (PEN) را دریافت کرد و در سال ۲۰۰۷ اتحادیه بین‌المللی ناشران در مراسم گشایش نمایشگاه بین‌المللی کتاب گوتنبرگ سوئد جایزه «آزادی نشر» را به او اهدا کرد.

از جمله کتاب‌های تألیفی شهلا لاهیجی، «تصویر زن در آثار بهرام بیضایی»، «پژوهشی در هویت تاریخی زنان ایران (تألیف مشترک با مهرانگیز کار) و «شناخت هویت زن ایرانی در گستره پیش‌تاریخ و تاریخ» (تألیف مشترک با مهرانگیز کار) است.

شهلا لاهیجی بارها شرایط نشر کتاب و دیگر عرصه‌های فرهنگی در ایران را بحرانی توصیف کرده بود. او که معتقد بود «از جامعه‌ کتاب‌خوان نباید ترسید، از جامعه‌ای که کتاب نمی‌خواند باید ترسید»، یک بار در سال ۱۳۹۱ گفته بود: «ما دوران میرسلیم را هم دیدیم که با وجود تمام سخت‌گیری‌ها، از لحاظ فرهنگی زنده ماندیم، اما الان دیگر امیدی نداریم که بتوانیم ادامه‌ حیات فرهنگی بدهیم.»

در سال ۱۳۹۳ شهلا لاهیجی اعلام کرد که برای سومین سال متوالی در نمایشگاه کتاب فرانکفورت شرکت نمی‌کند. او دلیل این تصمیم را محدودیت نشر کتاب در ایران و بی‌انگیزگی ناشران عنوان کرده بود.

لاهیجی به‌عنوان یک کنشگر فرهنگی زن یک بار نیز در مصاحبه‌ای گفته بود: «ما جامعه‌ای را می‌خواهيم که انسان بر سرنوشت انسان حاکم باشد. انسان‌هایی از هر دو جنس و نه حاکم باشد، شريک باشد و بسازد.»

در آغاز سال ۱۳۹۹ لاهیجی در پیامی اظهار امیدواری کرده بود که «سال پیشِ رو، دروغ و دزدی از مردم و بیماری حاکمیت نادانی از این کشور دور بماند».

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

نظری وجود ندارد.