آوارگی ۱۸۲ خانواده در اقلیم کردستان عراق در پی حملات ترکیه – بغداد میزبان دیدار مقامهای ترکیه و سوریه خواهد بود
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، ناتو را به خاطر حمایتهای «کژدار و مریز» از کردها به باد انتقاد گرفت.
فواد حسین، وزیر خارجهی عراق جمعه ۱۲ ژوئیه / ۲۲ تیر اعلام کرد که دولت این کشور در حال تدارک یک دیدار بین مقامهای ترکیه و سوریه در بغداد است. این دیدار بخشی از تلاشها برای عادیسازی روابط بین این دو کشور همسایه است.
به گزارش خبرگزاری کُردی «روداو»، فواد حسین در کنفرانس مطبوعاتی در واشنگتن گفت:
روابط ترکیه و سوریه پیچیده است و در حقیقت ارتباطاتی بین طرفهای ترک و سوری از کانال عراق وجود دارد. ابتکار عمل عراق برای دیدار دو طرف در بغداد در جریان است. در سطح رهبری بین طرفهای عراقی، ترکی و سوری ارتباطاتی وجود داشته است.
حسین افزود: «دیداری با وزیران خارجهی دو کشور صورت گرفت و به طور اصولی توافق شد که در بغداد ملاقات کنند، اما هنوز تاریخی تعیین نشده است. وقتی برگردم، تاریخ دیدار تعیین خواهد شد.»
روابط بین آنکارا و دمشق پس از آغاز انقلاب و سپس جنگ در سوریه تنشآلود شد. رجب طیب اردوغان، که در آن زمان نخستوزیر ترکیه بود، بشار اسد را به دلیل ارتکاب جنایت علیه مردم خود محکوم کرد. اردوغان خواستار برکناری رئیسجمهور سوریه از قدرت شده و او را «تروریست» نامیده بود.
در سالهای آغازین جنگ داخلی سوریه، ترکیه از پیکارجویان اسلامگرای مخالف بشار اسد حمایت میکرد. اما با آغاز مداخلهی روسیه در جنگ و حمایت ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه از اسد، اردوغان موضعش را بر مخالفت با نفوذ روزافزون کردهای شمال سوریه متمرکز کرد.
در حال حاضر روسیه نیز بین ترکیه و سوریه میانجیگری میکند.
اردوغان ناتو را به خاطر روابط «کژدار و مریز» با کردها شماتت کرد
در بحبوحهی این تلاشها، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، جمعه ۱۲ ژوئیه / ۲۲ تیر گفت که کشورش روابط بین برخی اعضای ناتو و نیروهای کرد در شمال شرق سوریه (روژاوا) را نمیپذیرد و افزود که از متحدان انتظار همبستگی در «مبارزه با تروریسم» دارد.
اردوغان در یک کنفرانس مطبوعاتی در حاشیهی اجلاس هفتادوپنجمین سالگرد تشکیل ناتو (پیمان آتلانتیک شمالی) در واشنگتن گفت که برخی از متحدان آنکارا روابطی با «یگانهای مدافع خلق» (یپگ) و شاخهی سیاسی آن یعنی «حزب اتحاد دموکراتیک» (پید) برقرار کردهاند در حالی که ترکیه آنها را امتدادی از حزب کارگران کردستان (پکک) میداند. اردوغان افزود:
برای ما ممکن نیست که رابطهی کژدار و مریزی را که برخی از متحدان ما بهویژه با پید/یپگ، امتداد سازمان «تروریستی» پکک در سوریه برقرار کردهاند را بپذیریم…. من در اینجا بار دیگر خواستار ترک این سیاستهای نادرستی که به وحدت و تمامیت اتحاد آسیب میزند، هستم.
پکک یک گروه کردی است که دهههاست علیه دولت ترکیه و با هدف دستیابی به حقوق بیشتر برای کردها شورش مسلحانه میکند و از سوی آنکارا به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته میشود. ترکیه همچنین یپگ را به عنوان جبهه سوری پکک میداند.
ایالات متحدهی آمریکا نیز از سال ۱۹۹۷ پکک را سازمانی تروریستی میداند. با اینهمه، در جریان جنگ علیه داعش آمریکا به مبارزان کُرد در شمال سوریه کمک میکرد.
آوارگی ۱۸۲ خانواده در اقلیم کردستان
«روداو» همچنین شنبه ۱۳ ژوئیه / ۲۳ تیر گزارش کرد که در جریان آخرین عملیات نظامی ترکیه در اقلیم کردستان عراق در ماه گذشته ۱۸۲ خانواده در استان دهوک عراق آواره شدند. به گفته یک سازمان حقوق بشری که در حال نظارت بر این درگیری است.
به گفتهی کامران عثمان از سازمان حقوق بشری «گروههای صلحآور اجتماعمحور»، هشت روستا در نزدیکی شهر ئامێدی (عمادیه) در شمال استان دهوک تخلیه شدهاند و ۶۰۲ روستای دیگر در این استان نیز در خطر تخلیه هستند.
عثمان در این رابطه به «روداو» گفت: «اکثر آنها از روستای مسکه بودند و همهی ۲۶ خانواده ساکن آن تخلیه شدهاند.»
به گفتهی عثمان، نیروهای مسلح ترکیه از ۱۵ ژوئن/۲۶ خرداد تا ۱۲ ژوئیه/۲۲ تیر، ۲۸۵ حمله در منطقه کردستان عراق انجام دادهاند که بیشتر آنها مکانهایی در استان دهوک را هدف قرار دادهاند.
حدود ۶۵ کیلومتر مربع از زمینهای کشاورزی دهوک نیز در این حملات سوختهاند.
به گزارش روادو، در ماه ژوئن، به خاطر بمبارانهای ترکیه علیه مقرهای پکک، کشاورزان و دامداران از منطقه سیدهکان مجبور به جابجایی از ارتفاعات خنکتری که برای کشاورزی و چرا مناسب هستند به مناطق گرمتر شدهاند.
احساس چلبی، شهردار منطقهی سیدهکان میگوید:
در کل، مساحت سیدهکان ۱۶۱۷ کیلومتر مربع است. میتوان گفت که ۴۶ درصد آن دیگر تحت ادارهی [اقلیم کردستان] نیست زیرا پکک در این منطقه فعالیت دارد. این منطقه پس از ۲۰۱۷ تحت کنترل ترکیه قرار گرفته است.
ترکیه در ژوئن صدها نیرو و وسیلهی نقلیه نظامی به اقلیم کردستان عراق اعزام کرد، ایستگاههای بازرسی برپا کرد و عملیات گشتزنی در منطقهی برواری بالا در دهوک انجام داده است.
در واکنش به این حملات، شورای امنیت ملی عراق در جلسهی چهارشنبه دهم ژوئیه / ۲۰ تیر به تجاوز نظامی ترکیه به اقلیم کردستان عراق اعتراض کرد و از همسایهی شمالی خود خواست تا به حاکمیت عراق احترام بگذارد.
دولت اقلیم کردستان هنوز در مورد تشدید اخیر درگیریها در قلمرو خود اظهار نظری نکرده است. با این حال، وزارت داخله اقلیم روز سهشنبه نهم ژوئیه / ۱۹ تیر به خبرنگاران گفت که بغداد، اربیل و آنکارا در حال بحث در مورد این موضوع هستند.
در تنشهای نظامی بین ترکیه و پکک معمولاً زندگی غیرنظامیان دچار بحران شده است. یک گزارش پارلمانی منتشرشده در سال ۲۰۲۰ میگوید که درگیری ترکیه و پکک منجر به تخلیهی بیش از ۵۰۰ روستا در اقلیم کردستان شده است.
نظرها
نظری وجود ندارد.