هشدار جهانی در مورد پیامدهای افزایش سطح آب دریاها در اقیانوس آرام
دبیرکل سازمان ملل درباره بحران ناشی از گازهای گلخانهای و بالا آمدن سطح آب دریاها بهویژه در اقیانوس آرام هشدار داد و خواهان کاهش سوختهای فسیلی و سازگاری بیشتر با پیامدهای تغییرات اقلیمی شد.
آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل سهشنبه ۶ شهریور / ۲۷ اوت در نشست سران ۱۸ جزیره اقیانوس آرام در نوکوآلوفا، پایتخت مجموعه جزایر تونگا اعلام کرد که این منطقه از جهان بیشترین آسیبپذیری را در برابر تغییرات اقلیمی دارد، اگرچه خود این کشورها سهم ناچیزی در ایجاد این مشکل داشتهاند.
نوکوالوفا تا ۹ شهریور / ۳۰ اوت میزبان بیش از یکهزار نماینده بینالمللی در نشست رهبران مجمع جزایر اقیانوس آرام است. تغییرات اقلیمی و تأثیر آن بر سرزمینهای کمارتفاع اقیانوس آرام در این نشست در دستور کار قرار دارد.
گوترش درباره بحران ناشی از گازهای گلخانهای و بالا آمدن سطح آب دریاها «در مقیاس غیرقابل تصور» و یک «فاجعه جهانی در بهشت اقیانوس آرام» هشدار داد و تأکید کرد که آب سریعتر از آنچه پیشبینی میشد بالا میرود.
دبیرکل سازمان ملل از کشورها خواست تا دریاها را نجات دهند و گفت:
هیچ قایق نجاتی وجود ندارد که ما را به وضعیت امن بازگرداند. این وضعیتی دیوانهکننده است: بالا آمدن آب دریاها بحرانی است کاملاً ساخته بشر. بحرانی که بهزودی به مقیاسی تقریباً غیرقابل تصور خواهد رسید.
آنتونیو گوترش افزود:
دلیل آن واضح است: گازهای گلخانهای که عمدتاً با استفاده از سوختهای فسیلی تولید میشوند به معنای واقعی کلمه در حال پختن سیاره ما هستند و دریا گرما را به خود میگیرد.
گوترش که آخرین بار در سال ۲۰۱۹ در نشست رهبران مجمع جزایر اقیانوس آرام شرکت کرده بود، هشدار داد که حدود ۹۰ درصد از مردم در پنج کیلومتری ساحل زندگی میکنند و میانگین ارتفاع این مناطق فقط یک تا دو متر بالاتر از سطح دریاست.
دبیرکل سازمان ملل گفت:
بدون کاهش شدید انتشار گازهای گلخانهای، جزایر اقیانوس آرام تا میانه سده کنونی شاهد دستکم ۱۵ سانتیمتر افزایش سطح آب دریاها خواهند بود و در برخی نقاط ساحلی بیش از ۳۰ روز در سال دچارسیلابها خواهند شد.
او تأکید کرد که «اگر اقیانوس آرام را نجات دهیم، خود را نیز نجات خواهیم داد. جهان باید وارد عمل شود و قبل از اینکه دیر شود دست به اقدام بزند».
لزوم حمایت مالی بزرگترین تولیدکنندگان گازهای گلخانهای از کشورهای آسیبپذیر
یک مؤسسه مالی برای تابآوری بیشتر اقیانوس آرام و جوامع محلی در برابر تغییرات اقلیمی ایجاد شده که قرار است در سال ۲۰۲۵ میلادی فعالیت خود را آغاز کند اما با کمبود شدید بودجه از سوی اهداکنندگان بینالمللی مواجه است.
گوترش درخواست دیرینه خود را از کشورهای گروه ۲۰، «بزرگترین تولیدکنندگان گازهای گلخانهای» برای حمایت مالی از آسیبپذیرترین کشورهای جهان در برابر تغییرات آب و هوایی تکرار کرد و گفت: «ما برای مقابله با امواج دریاها به افزایش بودجه نیاز داریم».
سخنان گوترش در نشست نوکوآلوفا در حالی بیان میشود که روز دوشنبه دو نهاد سازمان ملل گزارشهای هشداردهندهای درباره افزایش سطح آب دریاها منتشر کردند. گوترش گفت، گزارش سازمان جهانی هواشناسی در مورد افزایش سطح آب دریاها در اقیانوس آرام و گزارش گروه اقدام اقلیمی سازمان ملل در مورد موجزدگی دریاها در جهانی که مدام گرمتر میشود، هر دو «وضعیت کنونی را برجسته میکنند».
گزارش تیم اقدام اقلیمی نشان میدهد که سطح آب دریاها در نوکوآلوفا بین سالهای ۱۹۹۰ تا ۲۰۲۰ میلادی ۲۱ سانتیمتر افزایش یافته است که بیش از دو برابر میانگین جهانی، یعنی ۱۰ سانتیمتر است. گوترش گفت:
گزارشها تأیید میکنند که سطح نسبی دریاها در جنوب غربی اقیانوس آرام حتی بیش از میانگین جهانی افزایش یافته و در برخی نقاط در ۳۰ سال گذشته بیش از دو برابر میانگین افزایش جهانی بوده است.
گوترش با اشاره به گزارش سازمان جهانی هواشناسی نیز گفت:
افزون بر این، آب سه برابر سریعتر گرم شده است. شمار و شدت طوفانها در حال افزایش است. این امر احتمال وقوع سیل را افزایش میدهد.
مجمع عمومی سازمان ملل قرار است در ۴ مهر / ۲۵ سپتامبر نشست ویژهای را برای بحث در مورد تهدیدهای ناشی از افزایش سطح آب دریاها برگزار کند.
نظرها
نظری وجود ندارد.