«بچههای اکباتان» زیر سایه اعدام: روایت زن، زندگی، آزادی از دل یک شهرک
در چهلم ژینا امینی یک بسیجی طلبه به نام آرمان علیوردی در شهرک اکباتان کشته شد. دو سال پس از ماجرا، شش تن از «بچههای اکباتان» به اتهام مشارکت در قتل او محکوم به اعدام شدند. زمانه در این پادکست با یکی از معترضین زن زندگی آزادی گفت و گو کرده که خود در تظاهراتهای شبانه اکباتان مشارکت داشته است. از او درباره این موضوعات پرسیدیم: مبارزات شهرک اکباتان در اعتراضات ۱۴۰۱، روایتهای متناقض حول مرگ بسیجی مذکور، و روند دادرسی ناعادلانه معترضین اکباتان. نام و صدای این معترض نزد زمانه محفوظ باقی میماند.
شهرک اکباتان یکی از کانونهای اصلی اعتراضات زن زندگی آزادی در غرب تهران بود. تظاهرات و شعارهای شبانه، درکنار شعارنویسی و گرافیتیهای اعتراضیاش، اکباتان را از دیگر نقاط پایتخت متمایز میکرد. ساختار جغرافیایی، معماری متراکم، مناسبات اجتماعی-فرهنگی و البته سنت مبارزات خیابانیاش همه و همه دست در دست هم داد تا فضایی منحصر به فرد برای شکلگیری سازماندهی محلی در اکباتان فراهم شود. از قتل دولتی ژینا امینی در شهریور ۱۴۰۱ تا سالگرد آبان، مبارزات پرشور اکباتان و همبستگی بینظیر مردم نیروهای سرکوب را برای چند ماه متوالی در این شهرک سرگردان کرد.
در چهلم ژینا امینی، ۴ آبان ۱۴۰۱، یک طلبه بسیجی ۲۱ ساله به نام آرمان علیوردی در اکباتان کشته شد. جمهوری اسلامی به سیاق همیشگی دست به شهیدسازی زد و از او یک «قربانی» ساخت که در راه «امنیت» جان خود را فدا کرده است: طلبهای «فرهیخته» که در کولهپشتیاش به جای باتوم، شوکر برقی و اسپری، قرآن و کتاب حمل میکرده و «مظلومانه» بدست «اغتشاشگران» به قتل میرسد. ماجرا تا جایی پیش رفت که خامنهای بر سر گور او نماز خواند و متروی کوهسار را به نام «شهید آرمان علیوردی» تغییر نام دادند؛ حتی زمزمههای تغییر نام شهرک اکباتان به همین نام هم بر سر زبانها افتاده بود.
پس از قتل علیوردی بیش از ۵۰ نفر دستگیر شدند. دو سال پس از تشکیل پرونده امینتی، شکنجه و اعتراف اجباری، و دستگیریهای فلهای، درنهایت در ۲۳ آبان ۱۴۰۳ شش تن از «بچههای اکباتان» توسط شعبه ۱۳ دادگاه کیفری تهران به اتهام «مشارکت در قتل عمد» محکوم به اعدام شدند. به رغم اینکه رئیس شعبه با صدور این حکم مخالف بوده، اما دو قاضی مستشار به شکل امنیتی در پرونده مداخله و به «قصاص نفس» رأی دادند. این حکم «بدوی» و قابل فرجام خواهی است اما جان میلاد آرمون، علیرضا کفایی، امیرمحمد خوش اقبال، نوید نجاران، حسین نعمتی و علیرضا برمرزپورناک اکنون در خطر است – درکنار پخشان عزیزی و وریشه مرادی، زندانیان سیاسی کُرد، و همه زندانیانی که زیر سایه اعدام اند.
در این پادکست زمانه با یکی از معترضین زن زندگی آزادی گفت و گو کردیم که خود در تظاهراتهای شبانه اکباتان مشارکت داشته است. از او درباره این موضوعات سؤال پرسیدیم: مبارازت و حالوهوای شهرک اکباتان در بحبوبحه اعتراضات زن زندگی آزادی؛ روایتهای متناقض از مرگ آرمان علیوردی و پروپاگاندای حکومتی حول شهیدپروری؛ روند دادرسی ناعادلانه بچههای اکباتان و نقش قضات مستشار.
صدای این معترض را به دلایل امنیتی تغییر دادیم؛ نام او نزد زمانه محفوظ باقی میماند. صداهایی که در این پادکست میشنوید مربوط به اعتراضات زن زندگی آزادی در شهرک اکباتان است که به طور اختصاصی در اختیار زمانه گذاشته شده.
این پادکست را میتوانید علاوه بر سایت زمانه در پلاتفرمهای اسپاتیفای، ساوندکلاد و کستباکس هم بشنوید.
در سایت زمانه بشنوید:
نظرها
نظری وجود ندارد.