تداوم قتل امدادگران به دست اسرائیل - زمزمه کنارهگیری محمود عباس
یک خودرو حامل کارکنان آشپزخانه مرکزی جهان در جنوب غزه هدف حمله پهپاد اسراییلی قرار گرفت. در پی این حمله سه امدادگر آشپزخانه مرکزی جهان و دو غیرنظامی دیگر کشته شدند. همزمان الجزیره گزارش کرده محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگران فلسطینی در کرانه باختری، روحی فتوحی را به عنوان جانشین خود معرفی کرده است.
یک کارمند آکسفام گفت غزه برای هیچ کس، هیچ امدادگری امن نیست. آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی (اونروا) نیز اعلام کرد غزه زیر شدیدترین بمباران پس از جنگ جهانی دوم است.
حملات مرگبار اسرائیل به غزه متوقف نشدهاند. شمار کشته شدگان از ۴۴ هزار و ۳۰۰ نفر فراتر رفته است. حداقل ده هزار فلسطینی در باریکه غزه ناپدید شدهاند و بیش از صد هزار نفر مجروح. دولت اسرائیل هر گونه توقف عملیات نظامی را رد میکند و مانع حرکت کاروانهای امدادرسانی به صدها هزار فلسطینی آواره میشود.
یک کارمند آکسفام شنبه ۳۰ نوامبر ۲۰۲۴، پس از اینکه چند امدادگر دیگر در باریکه غزه هدف نیروهای اسرائیلی قرار گرفتند، به شبکه تلویزیونی الجزیره گفت: علیرغم هماهنگی همکارانش با نیروهای اسرائیلی، هیچ تضمینی برای امنیت جانی او و همکارانش نیست.
امروز صبح، ۳۰ نوامبر، رسانههای منطقهای گزارش کردند یک خودرو حامل کارکنان آشپزخانه مرکزی جهان در محور صلاحالدین ایوبی شهر خان یونس در جنوب غزه هدف حمله پهپاد اسراییلی قرار گرفت. در پی این حمله سه امدادگر آشپزخانه مرکزی جهان و دو غیرنظامی دیگر کشته شدند.
اسرائیل پیشتر در آوریل ۲۰۲۴ هم هفت امدادگر این سازمان خیریهای را هدف قرار داده بود.
در یک حمله دیگر در نزدیکی جبالیا، به عنوان یکی از بزرگترین اردوگاه آوارهگان فلسطینی، یک امدادگر سازمان دفاع مدنی فلسطین در باریکه غزه به دنبال حمله پهپادهای اسرائیلی کشته شد.
قتل عامدانه امدادگران در کرانه باختری به گفته امدادگران و فعالان ضدجنگ یک تاکتیک جنگی از سوی اسرائیل است تا مانع کمکرسانی به صدها هزار فلسطینی آواره و جنگزده شود.
دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد ۲۲ نوامبر امسال شمار امدادگرانی را که از اکتبر ۲۰۲۳ به بعد در باریکه غزه کشته شدند، ۳۲۰ تن اعلام کرد؛ رقمی غیرقابل قیاس با تمام نقاط جهان. نهادهای مرجع شمار امدادگران کشته شده در ۱۰ ماه نخست سال ۲۰۲۴ را ۲۸۱ تن گزارش کردهاند که بیشتر آنها در غزه و پس از آن لبنان به دست اسرائیل کشته شدند.
آژانسهای وابسته به سازمان ملل و نهادهای خیریهای بارها نسبت به کشتار هدفمند غیرنظامیان، امدادگران و حمله به بیمارستانها و ساختمانهای متعلق به نهادهای خیریهای و امدادی هشدار و خواستار توقف این حملات شدهاند. اسرائیل اما بدون توجه به این هشدارها و اطمینان از عدم مجازات از سوی نهادهای بینالمللی، همچنان بیمارستانها، سازمانهای امدادگر و خیریهای و مناطق مسکونی را بمباران میکند.
یونیسف، صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل، در رابطه با کشتار غیرنظامیان و حمله به بیمارستانها در باریکه غزه از مرگ یک نوزاد نارس سه هفته پس از تولد خبر داد و گفت حملات اسرائیل به بیمارستانهای غزه مانع امدادرسانی ویژه به این نوزاد شد. این سازمان بینالمللی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: خشونت باید متوقف شود. اکنون آتشبس کنید.
عباس جانشین خود را معرفی کرد
چشمانداز امیدبخشی برای توقف حملات اسرائیل وجود ندارد، حملاتی که تا ظهر امروز ۳۰ نوامبر جان دستکم ۲۹ فلسطینی دیگر را گرفت. نصیرات، جبالیا، شجاعیه، خان یونس طی ساعتهای نخستین تا ظهر امروز هدف حملات چند باره قرار گرفتند.
منابع اسرائیلی گزارش کردند از آغاز محاصره شمال غزه دستکم ۱۲۰۰ فلسطینی در جبالیا و بیت لاهیا بازداشت شدهاند. گفتوگوها برای دستیابی به یک توافق موقت و حرکت کاروانهای امدادرسانی بدون نتیجه مانده است. مصر، قطر و ایالات متحده آمریکا به عنوان میانجیها از ادامه گفتوگوها خبر دادهاند اما گروههای فلسطینی امیدوار به توقف حملات نیستند.
شبکه تلویزیونی الجزیره گزارش کرد محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگران فلسطینی در کرانه باختری، راوی فتوحی را به عنوان جانشین خود معرفی کرده است تا در صورتی که به لحاظ سلامتی نتوانست به کار خود ادامه دهد، رهبری تشکیلات خودگران و سازمان آزادیبخش فلسطین را برعهده بگیرد.
عباس، ۸۹ ساله، با انتقادهای فراوانی از سوی گروههای فلسطینی روبرو است. او متهم است به همکاری با سرویس امنیتی اسرائیل، بازداشت فلسطینیهای معتقد به مبارزه مسلحانه و همینطور فساد اقتصادی.
انتقادها از عباس پس از حملات مرگبار اسرائیل در ۱۴ ماه اخیر افزایش یافته است. او حداقل یک مرتبه حماس را مسئول حملات اسرائیل به غزه دانست و به گفته بسیاری از منتقدان نمیتواند از حق فلسطینیها در برابر «تجاوزهای مکرر اسرائیل» دفاع کند.
گروههای فلسطینی با میانجیگری چین تلاش کردهاند در یک سال اخیر اختلافها را کاهش دهند و برای آنچه که «وحدت ملی» خوانده میشوند، مذاکره کنند.
تشکیلات خودگران فلسطین پس از درگیری سال ۲۰۰۶ تنها کرانه باختری را اداره میکند. آنها ابتدا انتخابات را به حماس باختند و سپس از باریکه غزه بیرون رانده شدند. اخراج تشکیلات خودگردان از باریکه غزه زمینهساز توقف کمکها و آغاز محاصره این منطقه شد که تا به امروز ادامه دارد.
تشکیلات خودگردان اما در کرانه باختری نیز مقبولیت پیشین را ندارد. نتایج یک نظرسنجی که چهار ماه پس از هفت اکتبر ۲۰۲۳ منتشر شد، نشان میداد حماس در انتخابات فرضی با فاصله زیاد از فَتَح پیشی گرفته است.
محمود عباس از برگزاری انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری جلوگیری میکند، چرا که به باور بسیاری از تحلیلگران منطقه میترسد در برابر حماس شکست بخورد و ریاستجمهوری را از دست بدهد. او وعده کرده بود مه ۲۰۲۱ انتخابات پارلمانی را برگزار کند اما سپس به بهانه اینکه اسرائیل اجازه رایگیری در قدس شرقی را نمیدهد، برای چندمین بار انتخابات را به تاخیر انداخت.
مواضع عباس پس از اکتبر ۲۰۲۳ بیش از گذشته او را بیاعتبار و نامحبوب کرده است. از همین رو او، که ۸۹ سال سن دارد و بیمار است، روحی فتوح، رئیس شورای ملی فلسطین و عضو کمیته مرکزی فتح را به عنوان جانشین خود معرفی کرده است تا وظایف او را هنگام بیماری یا ناتوانی برعهده بگیرد.
پیشتر روحی فتوح، پس از ترور یاسر عرفات، برای دوره کوتاهی رئیس موقت تشکیلات خودگران فلسطین شد و سپس عباس با انتخابات بر کرسی عرفات نشست. در صورت مرگ یا ناتوانی عباس، فتوح برای سه ماه میتواند جانشین او شود و انتخابات را برگزار کند.
الجزیره به نقل از یک تحلیلگر امور فلسطین روحی فتوح را اینگونه توصیف کرد: «تشنه قدرت نیست. پس از انتخابات به راحتی کنار میرود. کسی است که فقط ردا را تحویل نفر بعد میدهد».
زمان انتخابات بعدی در کرانه باختری نامشخص است. به ویژه اینکه اسرائیل همزمان با حملات به غزه، بارها کرانه باختری را نیز هدف قرار داده است و برخی از سیاستمداران اسرائیلی خواستار کنترل دوباره این منطقه به دست اسرائیل هستند. علاوه بر این اسرائیل به صورت رسمی تشکیل دولت فلسطینی را که بخشی از توافق موسوم به اسلو است، نمیپذیرد.
نظرها
نظری وجود ندارد.