دستکم ۹ زندانی بلوچ را در زندانهای زاهدان و یزد اعدام کردند
«حالوش» اعدام این زندانیان بلوچ را نشاندهنده «تداوم سیاستهای انتقامجویانه علیه شهروندان بلوچ دانست و نوشت که این اقدامات، علاوه بر بیرحمی و شدت عمل حاکمیت، بیانگر ناامیدی و درماندگی نظام در مواجهه با مردم بلوچستان و گروههای مخالف مسلح است.»
اعدام روزانه زندانیان بلوچ در زندانهای مختلف ایران در سکوت خبری رسانهها کماکان به شدت خود ادامه دارد.
خبرگزاری «حالوش» که به صورت ویژه اخبار و رویدادهای مربوط به نقض حقوق بلوچها در ایران را پوشش میدهد، گزارش کرده که سحرگاه یکشنبه ۲۵ آذر، اعدام دستهجمعی دستکم ۹ شهروند بلوچ به اتهامات مرتبط با مواد مخدر در زندانهای مرکزی یزد و زاهدان اجرا شد.
پیشتر «کمپین فعالین بلوچ» هویت چهار اعدامی بلوچ که صبح یکشنبه در زندان مرکزی زاهدان به دار آویخته شده بودند را ایلیا تردست، علیرضا گلبچه، یعقوب براهویی مقدم و محمدوزیر رودینی عنوان کرده بود.
این کمپین نوشت ایلیا تردست در حالی اعدام شد که پس از اعتراض، دیوان عالی قضایی با یک درجه تخفیف حکم را صادر کرده بود اما «در عین ناباوری» او را به قرنطینه منتقل کردند.
بر مبنای این گزارش ایلیا تردست در سال ۱۳۹۹ در حالی که سر کار و در حال اسبابکشی بود، بازداشت شد. منبع مطلع نزدیک به ایلیا تردست گفت او را به اتهام «جاساز مواد مخدر» بازداشت کردند.
گلبچه در سال ۱۳۹۹، براهویی مقدم و رودینی در سال ۱۴۰۲ با اتهام جرایم مربوط به مواد مخدر بازداشت و به حکم دادگاه انقلاب به اعدام محکوم شدند.
علاوه بر اعدام این چهار زندانی بلوچ در زندان مرکزی زاهدان، پنج زندانی بلوچ دیگر در سحرگاه امروز در زندان مرکزی یزد نیز حکم اعدام آنها تحت عنوان جرایم مواد مخدر به اجرا درآمد که تاکنون از هویت آنها خبر دقیقی در دست نیست.
«حالوش» اما در گزارش خود با اشاره به اینکه اعدام این ۹ شهروند بلوچ در کمتر از یک روز صورت گرفته، شدت اجرای احکام اعدام علیه شهروندان بلوچ را زنگ خطری جدی برای سیاستهای سرکوبگرانه جمهوری اسلامی علیه جامعه بلوچستان دانست:
اعدام این ۹ شهروند بلوچ در یک روز، خطری جدی را برای جامعهای که هماکنون در شرایط امنیتی شدید به سر میبرد، آشکار میکند. این در حالی است که طی ماههای اخیر، حکومت در بلوچستان با شکستهای بزرگ امنیتی، صدمات جدی و شکافهای عمیق میان مردم و حاکمیت مواجه بوده است. همزمان، فعالیت گروههای مسلح مخالف نیز در این منطقه شدت گرفته و اعتراضات خیابانی علیه سیاستهای سرکوبگرانه حکومت نزدیک به دو سال در جریان بود.
حالوش در ادامه اعدام دستهجمعی زندانیان بلوچ را نشاندهنده «تمایل حاکمیت به انتقامگیری از بدنه مردم بلوچ» توصیف کرد و نوشت جامعه بلوچ که همواره در تاریخ خود با تبعیض و فشارهای شدید حاکمیت روبهرو بوده، اکنون شاهد موج جدیدی از سرکوب و انتقامگیری جمعی است که پیامدهای آن تنها میتواند به تعمیق بحران در این منطقه منجر شود.
این رسانه در ادامه افزود: «مردمی که طی دو سال اخیر به خیابانها آمده و در اعتراض به کشتار مردم در جمعه خونین زاهدان (۸ مهر ۱۴۰۱) به طور جدی نظام را به چالش کشیدهاند. حاکمیت جمهوری اسلامی، بهجای تلاش برای کاهش تنشها، بارها از اعدام به عنوان ابزاری برای سرکوب اعتراضات و ایجاد رعب و وحشت در میان مردم استفاده کرده است.»
در سالهای اخیر سازمانهای حقوق بشری بارها نسبت به استفاده گسترده مقامهای جمهوری اسلامی از اعدام برای سرکوب مخالفان و ارعاب معترضان هشدار داده و تأیید کردهاند که دستگاه قضایی حکومت ایران بهطرز بیرحمانهای اعدامها را بهویژه علیه اقلیتهای اتنیکی از جمله بلوچها، کُردها و عربها بهکار میگیرد.
طبق گزارش ماهانه سازمان حقوق بشر ایران که چهارشنبه ۱۴ آذر منتشر شد، تنها در ماه نوامبر سال جاری میلادی حکومت جمهوری اسلامی بهطور متوسط روزانه بیش از چهار زندانی را اعدام کرده است. در میان اعدامهای انجامشده در ماه نوامبر، چهار نفر زن بودند و اتهام ۶۶ نفر قتل عمد، ۷۲ نفر مربوط به مواد مخدر و شش نفر تجاوز به عنف بود.
نظرها
نظری وجود ندارد.