نهادهای حقوق بشری: اسرائیل در غزه از مشکل آب بهعنوان سلاح جنگی استفاده میکند
دیدهبان حقوق بشر و آکسفام میگویند اسرائیل از محدودیتهای تأمین آب برای مردم غزه بهعنوان سلاح جنگی استفاده میکند. مقامهای اسرائیلی این موضوع را تکذیب میکنند. اما زیرساختهای تخریبشده واقعیت دیگری را نشان میدهند.
یوآو گالانت، وزیر دفاع وقت اسرائیل چند ساعت پس از حمله ۷ اکتبر حماس به خاک اسرائیل گفت:
ما دستور محاصره کامل نوار غزه را صادر کردهایم. دیگر برق و غذا و سوخت نخواهد بود، همه چیز مسدود خواهد شد.
جملاتی از این دست در گزارشهایی به چشم میخورد که در پی اثبات این موضوعاند که اسرائیل بهطور سیستماتیک از مشکل دسترسی به آب بهعنوان سلاح جنگی در جنگ غزه استفاده میکند. این نتیجهای بود که گزارش سازمان امدادرسان آکسفام در تابستان گذشته ارائه داد و دیدهبان حقوق بشر نیز در گزارش جدید خود که روز پنجشنبه ۲۹ آذر / ۱۹ دسامبر منتشر کرده همین را تکرار کرده است.
در گزارش ۱۸۴ صفحهای دیدهبان حقوق بشر آمده است که از اکتبر ۲۰۲۳، زمانی که اسرائیل حملات نظامی خود را در غزه آغاز کرد، مقامهای اسرائیلی «بهعمد موانعی بر سر دسترسی فلسطینیها به مقدار کافی آب برای بقا در نوار غزه ایجاد کردهاند».
بیل ون اسولد، مدیر موقت بخش اسرائیل و فلسطین در سازمان دیدهبان حقوق بشر، گفته است که این سازمان با بیش از ۱۱۵ نفر مصاحبه و از تصاویری ماهوارهای در تحقیقات خود استفاده کرده است.
ویدئوهایی وجود دارد که نشان میدهند سربازان اسرائیلی لولههای آب را مسدود میکنند. همچنین با گذشت بیش از ۱۴ ماه از جنگ، تخریب زیرساختهای آبی غزه مشکلی اساسی است.
بهگفته اسولد گفت لولههایی که آب آشامیدنی را از اسرائیل به غزه منتقل میکنند، مسدود شدهاند. اسرائیل تأمین برق مورد نیاز برای فعال کردن پمپهای آب در ذخایر داخل غزه را هم قطع کرده است، بهطوری که کارخانههای تصفیه آب، چاههای آب و تأسیسات مدیریت پسماند متوقف شدهاند. برخی از این تأسیسات پنلهای خورشیدی برای تأمین برق در صورت قطع برق داشتند.
دیدهبان حقوق بشر میگوید فلسطینیها در غزه در بسیاری از مناطق تنها دو تا ۹ لیتر آب در روز دسترسی دارند که بسیار پایینتر از آستانه ۱۵ لیتر برای بقا است و این مسئله به گسترش بیماریها و مرگومیر کمک میکند.
زندگی با کمبود آب
غاده الحداد که در دیرالباله برای آکسفام کار میکند و خود با کمبود آب شب و روز را سر میکند، در اینباره گفت:
از ابتدای جنگ، ما آب را جیرهبندی کردهایم. به کودکان و همه خانوادهها میگوییم حتی اگر اکنون آب داشته باشیم، فردا ممکن است که چنین نباشد. این وحشتناک است زیرا آب یک حق اساسی بشر است. همه باید به آب دسترسی داشته باشند. اما آنچه شاهدیم کمتر از حداقل است.
براساس اطلاعات رسمی، قبل از جنگ وضعیت منابع آبی در غزه بد نبود و بهطور متوسط هر فرد در روز حدود ۹۰ لیتر آب داشت. بنا به محاسبات آکسفام در حال حاضر این میزان زیر ۱۰ لیتر است و حتی در شمال غزه به هر نفر در روز کمتر از پنج لیتر آب میرسد. الحداد میگوید:
میتوانید این را تصور کنید؟ ما از آب برای نوشیدن، پختوپز، شستوشو، برای همه چیز استفاده میکنیم و این میزان بسیار کمتر از ۱۵ لیتر در روز برای هر نفر ـ حداقل شناختهشده بینالمللی ـ است تا بتوان در مواقع اضطراری با آن زنده ماند.
ارقام متفاوت اسرائیل
اداره مدنی اسرائیل برای سرزمینهای فلسطینی ارقام متفاوتی ارائه میدهد. بهگفته این اداره دهها هزار تُن آب با کامیون به غزه ارسال شده است. بر اساس اطلاعات اسرائیل، مردم شمال غزه باید روزانه به حدود ۱۰۷ لیتر آب، در بخش مرکزی به حدود ۳۴ لیتر و در جنوب غزه باید به حدود ۲۰ لیتر آب در روز دسترسی داشته باشند. این آمار و ارقام را نمیتوان بررسی و تأیید کرد.
مُنظر شُبلَک، رئیس شرکت آب شهری غزه که ماهها در قاهره بوده و با همکارانش در تماس است؛ به حادثهای در پایان ماه اکتبر اشاره کرد و گفت:
کارگران لولهکش فلسطینی میخواستند لوله یک شبکه آب را تعمیر کنند اما پیش از آنکه سوار خودرو شوند، مورد حمله قرار گرفتند و کشته شدند. آنها چهار نفر بودند اما این آخرین مورد بود. قبل از آن، ما ۱۵ نفر دیگر را از دست دادیم. آنها هم زمانی که به سر کار میرفتند مورد حمله قرار گرفتند و کشته شدند.
چاههای تخریبشده
شُبلاک که مهندس است در پاسخ به این پرسش که آیا اسرائیل با برداشت آب در غزه دست به جنایت جنگی زده است، با ارقامی پاسخ میدهد:
در حال حاضر ۸۰ درصد چاههای غزه از جمله در شمال ویران شدهاند. سه تصفیهخانه فاضلاب که با مالیات شرکای ما ساخته شده بود تقریباً تخریب شدهاند. تأسیسات بخش میانی که توسط آلمان تأمین مالی شده بود بهطور کامل تخریب شده است. این تأسیسات در حال حاضر تنها ۱۶ درصد ظرفیت خود تولید دارند.
بهگفته سازمانهای حقوق بشری، این مشکلات نه تنها پیامدهای مستقیمی چون خطر مرگ از تشنگی دارند بلکه پزشکان غزه از شیوع بیماریها، بهداشت پایین به دلیل کمبود آب و ضعیف شدن کامل مردم خبر میدهند.
آنها ساعتهای زیادی در روز را صرف تلاش برای تأمین آب میکنند که اغلب با کامیون تحویل داده میشود.
اسرائیل تأکید میکند که اقدامات زیادی برای بهبود وضعیت انجام میدهد اما گزارشهای منتشرشده از غزه واقعیت دیگری را نشان میدهند.
نظرها
نظری وجود ندارد.