سازمان ملل هشدار داد: ادامه حملات اسرائیل، یمن را به سقوط در یک فاجعه انسانی میکشاند
یمن، فقیرترین کشور شبه جزیره عربستان، دومین کشور از نظر تعداد کودکان دچار سوءتغذیه و سومین کشور از نظر ناامنی غذایی در جهان است. جنگ داخلی که نزدیک به یک دهه ادامه دارد، اقتصاد این کشور را نابود کرده و میلیونها غیرنظامی را از دسترسی به نیازهای اولیه زندگی محروم کرده است.
سازمان ملل هشدار داد که بحران انسانی در یمن، که یکی از وخیمترین بحرانهای جهان است، در صورت ادامه حملات اسرائیل به بندر حدیده و فرودگاه صنعا، شدیدتر خواهد شد.
ژولین هارنیس، هماهنگکننده مقیم کمکهای بشردوستانه سازمان ملل در یمن روز شنبه ۸ دی/ ۲۸ دسامبر اعلام کرد که انتظار میرود تعداد افراد نیازمند کمکهای بشردوستانه در این کشور در سال آینده به ۱۹ میلیون نفر برسد.
او که در صنعا حضور دارد، گفت که یمن، فقیرترین کشور شبه جزیره عربستان، دومین کشور از نظر تعداد کودکان دچار سوءتغذیه و سومین کشور از نظر ناامنی غذایی در جهان است. جنگ داخلی که نزدیک به یک دهه ادامه دارد، اقتصاد این کشور را نابود کرده و میلیونها غیرنظامی را از دسترسی به نیازهای اولیه زندگی محروم کرده است. یمن اکنون با «بحران بقا» مواجه است و یکی از بالاترین آمارهای جهانی در زمینه عدم دسترسی مردم به خدمات درمانی را دارد.
روز پنجشنبه، جنگندههای اسرائیلی فرودگاه بینالمللی صنعا، بنادر و نیروگاههای سواحل دریای سرخ را هدف قرار دادند که منجر به کشته شدن دستکم چهار نفر شد. بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، گفت که این حملات پاسخی به بیش از یک سال حملات موشکی و پهپادی حوثیهای مورد حمایت ایران بوده و «این تازه شروع کار است.»
حوثیها پس از آغاز جنگ غزه در اکتبر ۲۰۲۳ حملات به اسرائیل و خطوط دریایی بینالمللی را آغاز کردند و اعلام کردهاند که تا زمانی که حمه اسرايیل به غزه ادامه دارد، به این حملات ادامه خواهند داد.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، حملات اسرائیل را محکوم کرد و نسبت به تشدید درگیریها ابراز نگرانی عمیق کرد. وی گفت که حمله به فرودگاهها و بنادر «بهطور جدی نگرانکننده است» و هشدار داد که این حملات «خطرات بزرگی برای عملیات بشردوستانه» در یمن ایجاد میکند.
هارنیس که در زمان حملات در نزدیکی فرودگاه بود، از تخریب برج کنترل هوایی خبر داد که باعث شد این تأسیسات بهطور موقت از کار بیفتد. یک عضو کارکنان سازمان ملل نیز در این حملات زخمی شد و نگرانیهایی درباره ایمنی کارکنان نهادهای امداد و کمک بشردوستانه در این منطقه ایجاد شده است. این حملات زمانی انجام شد که یک هواپیمای مسافربری یمنی در حال فرود بود و این مسئله نگرانیهایی درباره ایمنی مسافران هم به همراه داشت.
فرودگاه صنعا یک مرکز حیاتی برای ارسال کمکهای بشردوستانه و همچنین نقطهای کلیدی برای سفر یمنیهایی است که به دنبال درمان در خارج از کشور هستند. هارنیس هشدار داد که نابودی این فرودگاه تأثیرات گستردهای بر عملیات امدادرسانی بینالمللی و توانایی یمنیها برای دریافت مراقبتهای پزشکی حیاتی خواهد داشت.
بندر حدیده نیز نقطه محوری دیگری برای تلاشهای بشردوستانه در یمن است. حدود ۸۰ درصد از مواد غذایی و ۹۵ درصد از داروهای مورد نیاز این کشور از طریق این بندر وارد میشود. حملات اخیر که به قایقهای یدککش آسیب رسانده، ظرفیت بندر را ۵۰ درصد کاهش داده است.
هارنیس هشدار داد: «هر گونه آسیب به این تأسیسات حیاتی فقط رنج مردم یمن را بیشتر خواهد کرد.» او همچنین تأکید کرد که یکی از وظایف سازمان ملل اطمینان از استفاده صرفاً غیرنظامی از این بندر مطابق با قوانین بینالمللی است.
علاوه بر خطرات مستقیم حملات هوایی برای کارکنان سازمان ملل، این نهاد با ماجرای بازداشت ۱۷ تن از کارکنان خود توسط حوثیها نیز دست و پنجه نرم میکند که این مسئله سایهای بر عملیات بشردوستانه افکنده است.
هارنیس گفت که سازمان ملل در حال مذاکره با حوثیها در صنعا است و به تلاشهای خود برای آزادی کارکنان بازداشت شده ادامه میدهد. حدود ۳ هزار کارمند سازمان ملل در حال حاضر در یمن کار میکنند و بازداشتها و تهدید حملات هوایی همچنان فضایی از نگرانی را ایجاد کرده است.
او افزود:
بسیاری از همکاران ما درباره حضور در دفتر یا رفتن به مأموریتهای میدانی بسیار مضطرب هستند. این مسئله برای همه بسیار سنگین است.
هارنیس گفت که با وجود بهبود شرایط کاری برای کارکنان سازمان ملل در ماههای اخیر، بازداشت ۱۷ همکارش همچنان نگرانی زیادی ایجاد کرده است.
او تأکید کرد:
اگر به این موارد حملات هوایی و ترس از حملات بیشتر را اضافه کنیم، این سوال پیش میآید که چه اتفاقی بعداً خواهد افتاد؟ آیا حملاتی علیه پلها، جادهها و سیستمهای برق خواهیم دید؟ این مسئله چه معنایی برای مردم یمن خواهد داشت؟
با وجود چالشهای موجود، هارنیس تأکید کرد که پاسخ جامعه بینالمللی تعیین خواهد کرد که آیا یمن میتواند از سقوط بیشتر به سمت فاجعه نجات پیدا کند یا نه.
نظرها
نظری وجود ندارد.