ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

آیا «محور مقاومت» در سال ۲۰۲۴ در هم شکست؟

گاه‌شمار برخی رخدادهای سیاسی در خاورمیانه

متن پیش‌رو گاه‌شماری از رخدادها است که در سال ۲۰۲۴ میلادی در نسبت با گروه موسوم به «محور مقاومت» در خاورمیانه رخ داد. چهره جدید منطقه در سال ۲۰۲۵ چگونه خواهد بود؟

اگر در ماه‌های پایانی سال ۲۰۲۳ همه از شکستن اسطوره «گنبد آهنین» اسرائیل صحبت می‌کردند، سال ۲۰۲۴ با صحبت درباره شکستن اسطوره «محور مقاومت» به پایان رسید. 

در این سال حزب‌الله لبنان شکست‌های سنگینی از اسرائیل متحمل شد. این گروهِ موثر در سیاست لبنان احتمالا به ماه‌ها یا حتی سال‌ها برای سازماندهیِ مجدد و بازتعریفِ خود در نسبت با واقعیت‌های جدید در منطقه مشغول باشد.

اکنون ایران تنها دولت متعلق به «محور مقاومت» است که روابط نزدیک نظامی با حزب‌الله، حماس، حوثی‌های یمن و گروه‌های شبه‌نظامی اقماری شیعه در منطقه دارد. اما شکست‌های متعدد امنیتی ایران در سال گذشته میلادی و افول شدید وضعیت اقتصادی این کشور چشم‌انداز روشنی به سایر گروه‌ها نوید نمی‌دهد. همزمان، ایران در سال گذشته نشان داد که در اجتناب از جنگ با اسرائیل جدی است، حتی اگر چند اقدام بی‌سابقه نظامی علیه آن انجام دهد یا حتی اگر حزب‌الله و حماس دو گروه دوست زیر حمله‌های شدید اسرائیل باشند.

در ماه‌های پایانی سال با سقوط بشار الاسد، یک مسیر مهم زمینی میان حزب‌الله لبنان و ایران مسدود شد. رهبران جدید سوریه علنا دشمنی خود با ایران را اعلام کردند و اکنون در تلاش‌ هستند که چهره‌ای جدید از سوریه ارائه دارند و روابط حسنه با کشورهای غربی برقرار کنند.

متن پیش‌رو گاه‌شماری از رخدادها است که در سال ۲۰۲۴ میلادی در نسبت با گروه موسوم به «محور مقاومت» در خاورمیانه رخ داد. این متن حاوی تحلیل و نتیجه‌گیری نیست اما از نظرهای شما استقبال می‌کند.

حزب‌الله در مخمصه افتاد

یک روز بعد از حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳، حزب‌الله لبنان در حمایت از حماس با موشک و پهپاد حمله‌های محدودی را به مواضع اسرائیل انجام داد. اسرائیل نیز در پاسخ حمله‌های هوایی علیه خاک لبنان انجام داد. این حمله‌ها در ابتدا به گونه‌ای حساب‌شده انجام شد که نشان از اجتناب اولیه دو طرف از یک جنگ تمام‌عیار بود. در هر حال موجب شد که ۱۵۰ هزار نفر از هر دو سوی مرز خانه‌هایشان را تخلیه کنند و به مناطق امن پناه ببرند. در ماه‌های پایانی سال ۲۰۲۴ حزب‌الله با واقعیتی جدید در لبنان و منطقه مواجه شد. حمله‌های شدید اسرائیل به خاک لبنان و ترور فرماندهان گروه موجب شده است که حزب‌الله حتی بعد از برقراری آتش‌بس با اسرائیل با سوال‌هایی اساسی برای آینده سازمان سیاسی و نظامی خود مواجه شود.

۲ ژانویه: اسرائیل صالح العاروری معاون رهبر حماس را در بیروت ترور کرد

سال ۲۰۲۴ با حمله اسرائیل به خاک لبنان در روز دوم ژانویه آغاز شد، این بار برای ترور صالح‌العاروری معاون رهبر حماس. در پاسخ به این حمله، حسن‌ نصرالله، رهبر حزب‌الله وعده انتقام داد. اما او نیز در ماه‌های پایانی سال همراه با بسیاری از مقام‌های بلندپایه حزب‌الله ترور شد.

۳۰ ژوئیه: اسرائیل فرمانده نظامی حزب‌الله، فؤاد شکر، را در بیروت ترور کرد

مکان حمله، همراه با زمان‌بندی آن و اهمیت شکر در ساختار حزب‌الله، گروه را مجبور به واکنش کرد، که در تاریخ ۲۵ اوت با شلیک ۳۰۰ موشک به سمت اهداف اسرائیلی انجام شد.

۲۵ اوت: حزب‌الله بیش از ۳۰۰ موشک به اهداف اسرائیلی شلیک کرد

حزب‌الله بیش از ۳۰۰ موشک به سمت اهداف اسرائیل شلیک کرد و در اولین بیانیه خود اعلام کرد که این حمله پاسخی به ترور فؤاد شکر است. در یک سخنرانی شبانه، حسن نصرالله، دبیر کل حزب‌الله، هدف حمله‌‌های حزب‌الله را را پایگاه اطلاعات نظامی ۸۲۰۰، در نزدیکی تل‌آویو، اعلام کرد. حزب‌الله بیانیه‌ای منتشر کرد که موفقیت کامل عملیات خبر می‌داد. نصرالله متعاقبا اعلام کرد که لبنانی‌ها اکنون می‌توانند «آرام باشند.»

۱۷ و ۱۸ سپتامبر: هزاران دستگاه پیجر منفجر می‌شوند

هزاران دستگاه پیجر متعلق به اعضای حزب‌الله در لبنان تقریباً به طور هم‌زمان منفجر شدند. حداقل ۱۲ نفر کشته و ۲۷۰۰ نفر زخمی شدند.

روز بعد، هزاران دستگاه واکی‌تاکی در لبنان منفجر شد، که منجر به کشته شدن حداقل ۲۰ نفر و زخمی شدن بیش از ۴۵۰ نفر شد و ارتباطات حزب‌الله را فلج کرد.

در روزهای بعد، اسرائیل مقام‌های ارشد حزب‌الله را هدف قرار داد و یکی از شدیدترین حمله‌های هوایی در جنگ‌های مدرن را آغاز کرد.

اسرائیل اولین سری حمله‌های هوایی علیه حزب‌الله را در ۲۳ سپتامبر آغاز کرد و فقط در هفته اول ۸۰۰ نفر کشته و بیش از پنج هزار نفر زخمی شدند.

۲۷ سپتامبر: حسن نصرالله، رهبر حزب‌الله ترور شد

در پایان ماه سپتامبر، اسرائیل حمله گسترده‌ای در حومه بیروت انجام داد. تا روز بعد، مشخص شد حسن نصرالله، دبیر کل حزب‌الله، کشته شده. نصرالله کسی بود که حزب‌الله را به قامت امروزش درآورده است. او این سازمان را از دوران پس از جنگ داخلی لبنان هدایت کرد، در جنگ‌های بی‌شماری در منطقه حضور یافت.

سه روز بعد، اسرائیل یک حمله زمینی در جنوب لبنان آغاز کرد، در حالی که بمباران هوایی شدید در آنجا و در محله‌های نزدیک به بیروت که تحت نفوذ حزب‌الله هستند، ادامه داشت.

۱ اکتبر: اسرائیل عملیات نظامی در جنوب لبنان را آغاز کرد

در ۱ اکتبر، اسرائیل حمله‌های خود به لبنان را گسترش داد. نیروهای اسرائیلی وارد لبنان شدند تا زیرساخت‌های نظامی حزب‌الله را پیدا و نابود کنند. این حرکت تنها چند روز پس از ترور دبیر کل حزب‌الله انجام شد، که نگرانی‌ها را درباره یک جنگ منطقه‌ای تمام‌عیار افزایش داد.

همزمان ایران حدود ۱۸۰ موشک بالستیک به سمت اسرائیل در ۱ اکتبر شلیک و اعلام کرد که این حمله در واکنش به ترورهای اسرائیل انجام شده است. این حمله عمدتاً توسط دفاع هوایی اسرائیل، با کمک ایالات متحده، خنثی شد.

بنا بر اعلام دولت لبنان در دور جدید حمله اسرائیل به خاک لبنان بیش از ۲۷۰۰ نفر که بیشترشان غیرنظامی بودند کشته شدند. بسیاری از مناطق مسکونی تخریب شد و مناطق امن در بیروت شاهد موج بزرگی از آوراگان بود. ارتش اسرائیل ضربه‌های سختی به اقتصاد ورشکسته لبنان وارد کرد. مقام‌های لبنان در این مدت علیه دخالت ایران در امور داخلی خود موضع گرفتند.

۲۹ اکتبر: حزب‌الله نعیم قاسم را به عنوان رهبر جدید معرفی کرد

نعیم قاسم که مدت‌ها معاون گروه شبه‌نظامی لبنانی بوده است، جایگزین حسن نصرالله شد که ماه گذشته در یک حمله هوایی اسرائیل کشته شد.

۲۷ نوامبر: اعلام آتش‌بس میان لبنان و اسرائیل

یک آتش‌بس شکننده در ۲۷ نوامبر برقرار شد که به درگیری سیزده‌ماهه میان حزب‌الله و اسرائیل پایان داد. طرح آتش‌بس سیزده‌بندی که با میانجیگری ایالات متحده و فرانسه تنظیم شد، خواستار استقرار نیروهای مسلح لبنان در منطقه مرزی جنوبی و خروج نیروهای اسرائیلی از خاک لبنان طی شصت روز شد.

اما حزب‌الله که در این مدت ضعیف و منزوی شده است طرح آتش‌بس را پذیرفت. در آن سوی مرز، در غزه توافق آتش‌بس فلسطینی‌ها را به دست فراموشی می‌سپارد. با برقراری آتش‌بس میان اسرائیل و حزب‌الله، بسیاری در غزه امید خود را برای پایان یافتن جنگ در این منطقه از دست دادند.

ایران به دنبال یافتن راه خروج است

سال ۲۰۲۴ برای جمهوری اسلامی ایران سال مواجهه با موانع بزرگ در رابطه با ثبات سیاست داخلی و خارجه بود. ابراهیم رئیسی رئیس‌جمهور پیشین در حادثه‌ای مشکوک جان باخت و صحنه انتخابات ریاست‌جمهوری برای انتخاب جایگزین او با آشتی بخشی از اصلاح‌طلبان و اصول‌گرایان چیده شد. یکی از بحث اصلی در این انتخابات رویکرد‌های امنیت داخلی و سیاست‌ خارجه ایران بود. با این همه برخی حوادث در منطقه مثل سقوط رژیم بشار الاسد و برخی رخدادهای سیاسی در جهان از جمله انتخاب دونالد ترامپ در آمریکا، چشم‌انداز جمهوری اسلامی برای کاهش تحریم‌ها و تقویت این اقتصاد ورشکسته را مبهم‌تر کرده است.

در درگیری با اسرائیل، جمهوری اسلامی به طور کلی خودداری نشان داد. این خودداری حتی با حمله اسرائیل به خاک لبنان و ادامه کشتار در غزه پابرجا ماند. شکست ایران در سوریه در ماه‌های پایانی سال ۲۰۲۴ عمق مشکل‌های اقتصادی و کمبودهای نظامی این کشور را آشکارتر کرد.

 ۳ ژانویه: بمب‌گذاری در کرمان توسط داعش شاخه خراسان ۹۵ کشته برجای گذاشت

در ۳ ژانویه، ایران شاهد مرگبارترین حمله تروریستی به خاک خود از زمان انقلاب ۱۹۷۹ بود. در بمب‌گذاری‌های کرمان که همزمان با چهارمین سالگرد قاسم سلیمانی انجام شد نزدیک به صد نفر از شهروندان کشته شدند. داعش شاخه خراسان به سرعت مسئولیت حمله را پذیرفت. با این حال، مقام‌های جمهوری اسلامی به سرعت انگشت اتهام را به سوی کشورهای غربی، از جمله ایالات متحده و اسرائیل، نشانه گرفتند. ناتوانی امنیتی ایران و حمله به مراسم سالگرد فرمانده شاخص نیروی قدس در میانه جنگ غزه از جانب داعش یک گروه اسلام‌گرا یک سرشکستگی بزرگ در همان روزهای اول سال ۲۰۲۴ برای ایران رقم زد.

اما جمهوری اسلامی فقط در خاک خود با تهدید مواجه نبود. در ماه‌های بعد از شروع سال ۲۰۲۴ اسرائیل تعدادی از فرماندهان برون مرزی سپاه را ــ در کنار تعداد زیادی از فرماندهان حزب‌الله و حماس ــ در منطقه شناسایی و ترور کرد. 

۱ آوریل: اسرائیل به سفارت ایران در سوریه حمله کرد و محمدرضا زاهدی فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را کشت

هواپیماهای جنگی اسرائیل به مجموعه سفارت ایران در پایتخت سوریه، دمشق، حمله کردند و حداقل سه فرمانده ارشد و چهار فرمانده را که بر عملیات مخفی ایران در خاورمیانه نظارت می‌کردند، کشتند. 

۱۴ آوریل: ایران با بیش از ۳۰۰ پهپاد و موشک به اسرائیل حمله کرد

در واکنش به ترور محمدرضا زاهدی و حمله به سفارتش، ایران در تاریخ ۱۴ آوریل با یک حمله بی‌سابقه و گسترده پهپادی و موشکی به اسرائیل پاسخ داد. این حمله نشانه‌ای خطرناک از تشدید تنش بین دو کشور در دهه‌های گذشته و اولین حمله مستقیم ایران به اسرائیل بود.

این حمله‌های موشکی تغییر در استراتژی سنتی ایران نسبت به اسرائیل را نشان داد، که در گذشته بیشتر بر حمله از طریق گروه‌های نیابتی تحت حمایت سپاه پاسداران تمرکز داشت، نه تقابل نظامی مستقیم.

در حالی که اقتصاد ایران تحت تاثیر تحریم‌ها و فساد گسترده و سیاست‌های حکومت با کمبود منابع و تورم شدید مواجه بود، اکنون سایه جنگ نیز بر آن سنگینی می‌کرد. در این شرایط حادثه عجیب سقوط هلی‌کوپتر ابراهیم رئیسی رخ داد.

۱۹ مه: ابراهیم رئیسی رئیس‌جمهور ایران در سقوط هلیکوپتر کشته شد

در ماه مه، یک هلیکوپتر نیروی هوایی ایران در آذربایجان سقوط کرد که منجر به کشته شدن هشت نفر، از جمله ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور ایران و وزیر امور خارجه او شد.

مرگ رئیسی ممکن است بلافاصله پس از سقوط، باعث تنش‌های داخلی در ایران شده باشد، اما به طور اساسی سیاست‌های جمهوری اسلامی را تغییر نداد. در عین حال، مرگ رئیسی یک رقیب بالقوه برای جانشینی رهبری را از میان برداشت.

طبق گزارش رویترز، نام رئیسی شش ماه پیش به دلیل بی‌کفایتی و محبوبیت کم از لیست جانشینان خط خورده بود.

۲۸ ژوئن: انتخابات ریاست‌جمهوری برای تعیین جایگزین رئیسی برگزار شد

ایران اولین دور از انتخابات ریاست‌جمهوری را پس از مرگ غیرمنتظره رئیس‌جمهور وقت، ابراهیم رئیسی برگزار کرد. شورای نگهبان ایران شش نامزد را تأیید کرد. مسعود پزشکیان، که در نهایت ریاست‌جمهوری را به دست آورد، تنها اصلاح‌طلب در میان این شش نفر بود.

پزشکیان علیه طرح نور صحبت کرد و «برای ایران» را به عنوان هشتگ کارزار انتخاباتی خود اتخاذ کرد، که اشاره به سرود «برای...» اعتراضات زن، زندگی، آزادی بود. این امر موجب شد که برخی ناظران خارجی از احتمال تغییر رویکرد سیاست خارجه ایران بگویند.

با این حال بلافاصله بعد از مراسم تحلیف مسعود پزشکیان مشخص شد که رئیس‌جمهور آینده ایران نمی‌تواند در شرایط کنونی حرف زیادی در زمینه سیاست خارجه داشته باشد.

۳۱ ژوئیه: اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی حماس در تهران ترور شد

اسرائیل رهبر سیاسی حماس را بعد از شرکت در مراسم تحلیف پزشکیان در محل اقامتش در تهران ترور کرد. ترور رهبر سیاسی حماس در تهران یک سرشکستگی بزرگ برای ایران رقم زد. از یک طرف ایران بار دیگر نشان داد که حتی برای متحدانش جای امنی نیست. از طرف دیگر اسرائیل به شکلی تحریک‌آمیز نشان داد که قادر است هر کسی را که بخواهد در خاک ایران نشان قرار دهد.

مقام‌های ایران گفته بودند که این حمله بی‌پاسخ نخواهد ماند. اما پاسخ ایران تا بعد از ترور حسن نصرالله در روزهای پایانی ماه سپتامبر به درازا کشید. 

۱ اکتبر: ایران حدود ۱۸۰ موشک بالستیک به سمت اسرائیل شلیک کرد

در ۱ اکتبر، ایران اعلام کرد که به تلافی ترور اسماعیل هنیه، حسن‌ نصرالله و دیگران حدود ۱۸۰ موشک بالستیک به سمت اسرائیل شلیک کرده است. این حمله که عمدتاً توسط سیستم دفاع هوایی اسرائیل، با کمک ایالات متحده، خنثی شد، مورد دوم از نوع خودش بود. اسرائیل این بار وعده پاسخ سخت‌تر داد. 

در مقایسه با ماه آوریل، زمان حمله اول ایران به اسرائیل، جمهوری اسلامی در ماه اکتبر در موقعیتی شکننده‌تر قرار داشت. اما اسرائیل یک سال پس از جنگ غزه اثبات کرده بود که می‌تواند به هر اقدامی دست بزند بدون آنکه با تبعات جدی بین‌المللی مثل تحریم مواجه شود. اسرائیل در همان روز حمله ایران، عملیات نظامی علیه حزب‌الله در لبنان را آغاز کرد.

۲۵ اکتبر: اسرائیل به ایران حمله می‌کند

اسرائیل هفته‌ها پس از حمله‌های موشکی گسترده ایران به اسرائیل، حمله‌های هوایی متعددی علیه ایران انجام داد و از میلیون‌ها اسرائیلی خواست به پناهگاه‌ها بروند.

رسانه‌های دولتی ایران حمله‌های اسرائیل را کم‌اهمیت جلوه دادند اما حمله‌ها مکان‌های نظامی و دفاعی در حداقل سه استان را هدف قرار داد. حمله‌های اسرائیلی سامانه‌های دفاع هوایی اطراف سایت‌های مهم انرژی را هدف قرار داد، اما از خود این تأسیسات دوری کرد. مقام‌های ایرانی و اسرائیلی این موضوع را تأیید کردند. ایالات متحده از اسرائیل خواسته بود که به تأسیسات انرژی و نفت حمله نکند.

سوریه از «محور مقاومت» خارج می‌شود

در روزهای پایانی ماه نوامبر شورشیان سوریه بعد از سال‌های عملیات بزرگی را علیه دولت بشار الاسد آغاز کردند. آنها در عرض ۱۲ روز توانستند دمشق را تصرف و اسد را ساقط کنند. سقوطِ نسبتا «بی‌مقاومتِ» بشار الاسد بعد از سال‌ها تلاش او برای ماندن در قدرت بسیاری از ناظران را غافلگیر کرد. سوریه ناگهان از کنترل ایران خارج و اوضاع برای «محور مقاومت» دشوارتر شد.

۸ دسامبر: شورشیان در سوریه رژیم اسد را سرنگون می‌کنند

ائتلاف شورشیان سوری پس از یک حمله سریع ۱۰ روزه در سراسر کشور، کنترل پایتخت را به دست گرفتند. بشار اسد از سوریه فرار کرد و به روسیه پناه برد. یکی از گروه‌های مخالف که این حمله را رهبری کرد، جبهه تحریر شام (HTS) است که توسط ایالات متحده و سازمان ملل به عنوان یک گروه تروریستی شناخته می‌شود و توسط احمد الشرع که روابط پیشین با القاعده و داعش داشت، رهبری می‌شود.

با سقوط بشار الاسد، حزب‌الله مسیر تأمین نظامی از طریق سوریه را از دست داد. از این رو سقوط اسد یک ضربه بزرگ نظامی به حزب‌الله بود.

تحول‌های سوریه، رهبران ایران را نیز دچار بحران کرد. برای دهه‌ها، ایران پول و کمک‌های نظامی زیادی به سوریه تزریق کرد و از رژیم اسد در تلاش برای مقابله با اسرائیل حمایت می‌کرد. حالا بسیاری از ایرانیان، حتی برخی از حامیان محور مقاومت، به‌طور علنی می‌پرسند چرا؟

در مقابل ترکیه به عنوان برنده بزرگ ظاهر شد. رئیس‌جمهور رجب طیب اردوغان مدت‌هاست که از برخی گروه‌های شورشیان سوریه که در تصرف دمشق شرکت داشتند حمایت کرده است. اکنون احتمالاً نفوذ او در سوریه افزایش خواهد یافت.

همزمان نیروهای کرد شمال سوریه متحد ایالات متحده با خطر جدیدی مواجه شده‌اند. هدف نخست برخی گروه‌های شورشی سوریه نه سرنگونی اسد که مبارزه با نیروهای کرد در شمال است. آنها از سوی ترکیه تامین مالی و نظامی می‌شوند و از زمان سقوط اسد چند عملیات نظامی علیه نیروهای دموکراتیک سوریه به رهبری کردها انجام داده و مناطقی از جمله شهر منبج را نیز تصرف کرده‌اند. ژنرال کوبانی فرمانده نیروهای دموکراتیک سوریه گفته است که که ناکامی واشنگتن در متوقف کردن ترکیه و نیروهای تحت حمایت آن از حمله به کردها، صلحی را که نیروهای آمریکایی برای برقرار ساختن آن جنگیده بودند، به خطر انداخته است.

در حاشیه این رویدادها، اسرائیل از فرصت آشوب در سوریه استفاده کرده و به تصرف سرزمین ادامه می‌دهد. هواپیماهای جنگی اسرائیلی صدها حمله هوایی علیه مواضعی در سوریه انجام دادند تا از نابودی ذخایر تسلیحاتی و تاسیسات نظامی سوریه اطمینان حاصل کنند. سربازان اسرائیل نیز مناطقی از منطقه حائل غیرنظامی با سوریه و پست‌های نظامی را به تصرف کرده‌اند. حکومت اسرائیل گفته‌ است که اشغال سرزمین موقتی است اما زمانبندی خروج خود را اعلام نکرده.

حوثی‌ها ادامه می‌دهند

حوثی‌ها در ۱۹ اکتبر ۲۰۲۳ موجی از راکت و پهپاد را به سمت خاک اسرائیل پرتاب کردند با این درخواست که حمله اسرائیل به غزه باید متوقف شود. پرتابه‌ها از سوی سیستم دفاع موشکی اسرائیل در ابتدا رهگیری و دفع شدند.

حوثی‌ها همچنین کشتی‌هایی را که فکر می‌کردند به اسرائیل یا متحدان خارجی نزدیک است نشانه گرفتند و امنیت دریای سرخ را که یکی از مهمترین مسیرهای دریانوردی در جهان است تحت تاثیر قرار دادند.

حوثی‌ها اعلام کردند که برای پایان دادن به حمله‌ها در دریای سرخ خواهان آتش‌بس اسرائیل و حماس و پایان محاصره غزه به دست اسرائیل هستند.

تا انتهای سال ۲۰۲۴ حوثی‌ها تنها گروهی بودند که به حمله‌های خود علیه اسرائیل در حمایت از غزه ادامه دادند. حتی موضع ایران و حزب‌الله علیه اسرائیل در طول سال گذشته محتاط‌تر و حساب‌شده‌تر از حوثی‌ها بوده است. بنیامین نتانیاهو در دسامبر ۲۰۲۴ متعهد شد که حوثی‌ها را نابود کند.

۱۱–۱۲ ژانویه: حمله‌هایی تحت رهبری آمریکا علیه حوثی‌ها

 در ۱۲ ژانویه، ارتش ایالات متحده با حمایت یک ائتلاف بین‌المللی، حمله‌های محدودی علیه اهداف حوثی‌ها در یمن انجام داد. این اهداف شامل سایت‌های ذخیره موشک و پهپاد، تأسیسات تولید تجهیزات نظامی و سکوی‌های پرتاب بود. این حمله‌ها که اولین حمله‌های هوایی تهاجمی توسط ائتلاف جهانی تشکیل‌شده برای حفاظت از کشتیرانی در دریای سرخ به‌شمار می‌رفت، انجام شد. حوثی‌ها از زمان آغاز جنگ غزه همبستگی خود را مردم غزه اعلام کرده بودند و به کشتی‌هایی که به مقصد یا از اسرائیل می‌رفتند حمله کردند.

حمله‌های ایالات متحده و بریتانیا علیه حوثی‌ها در طول سال ۲۰۲۴ ادامه یافت.

۱۹ ژوئیه ۲۰۲۴: پهپاد حوثی‌ها به ساختمانی نزدیک سفارت آمریکا در تل‌آویو اصابت کرد

حوثی‌های یمن در تاریخ ۱۹ ژوئیه یک حمله موشکی علیه اسرائیل انجام دادند که به یک آپارتمان نزدیک سفارت آمریکا در تل‌آویو اصابت کرد. در این حمله پهپادی یک نفر کشته و ۱۰ نفر دیگر زخمی شدند. مقام‌های اسرائیلی گفته‌اند که سامانه دفاعی این کشور به دلیل خطای انسانی نتوانست پهپاد را سرنگون کند. اما حوثی‌ها می‌گویند که پهپادی درست کرده‌اند که می‌تواند از گنبد آهنین عبور کند. 

۲۰ دسامبر: حوثی‌ها به تل‌آویو حمله موشکی کردند

یک روز بعد از حمله هوایی اسرائیل به حوثی‌های یمن، پرتابه حوثی‌ها از سامانه دفاعی هوایی اسرائیل عبور کرد و به یک زمین بازی در تل‌آویو برخورد کرد و چند نفر زخمی شدند.

۲۶ دسامبر: نیروهای اسرائیلی فرودگاه بین‌المللی یمن را هدف قرار می‌دهند

در حمله هوایی نیروهای اسرائیلی به فرودگاه یمن چهار نفر کشته و بیش از ۲۰ نفر زخمی شدند.

بیشتر بخوانید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • رسا

    نمی‌دانم چرا رادیو زمانه سرمنشا همه این گاهشمارها را که اندکی قبل از آنها روی داده از قلم انداخته است حمله حواس در ۷ اکتبر حمله ای که سرشار از نکات مبهم و مشکوک میباشد ایران می‌گوید که از عملیات بی‌خبر بوده چنانچه این فرض را بپذیریم قطعاً حماس از ترس لو رفتن عملیاتش و بی‌اعتمادی به ایران آنها را بی‌خبر گذاشته است حماسی که روزگاری داروی نظافتش را هم ایران تامین می‌کرد از دیگر سوی سندی از وزارت دفاع یا سازمان سیاه آمریکا این اواخر منتشر شده که آمریکا قبل از ۷ اکتبربه حماس هشدار داده بود که برای حفظ بقایش چند روزی بیشتر فرصت ندارد و این شد که حماس بی‌گذار به آب زد و آمریکا حماس را در چاهی انداخت که به گور خودش تبدیل شد برای تایید هرچه بیشتر این ادعاها گزارش‌هایی بود که قبل از ۷ اکتبر نیروهای نظامی اسرائیل در مرز از نقل و انتقالات مشکوک حماس به مقامات بالاتر گزارش می‌کردند ولی گویا حاکمان اسرائیل بی تفاوت از آنها گذشته و با آغوش باز منتظر ورود نظامیان حماس بودند! بله حماس با این حرکت ناشیانه‌اش نه تنها گور خود و دیگر نیابتی‌های ولی فقیه را کند بلکه زمینه ساز ایجاد نقشه‌ جدیدی برای خاورمیانه گردید نمی‌دانم شاید این حرکت ماه حصل توافق قدرت‌های بزرگ بوده است والله اعلم