جو بایدن کوبا را از فهرست سیاه آمریکا خارج کرد ـ هاوانا ۵۵۳ زندانی را آزاد کرد
چند روز قبل از مراسم تحلیف دونالد ترامپ، جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، تصمیم گرفت کوبا را از فهرست کشورهای حامی تروریسم خارج کند. کمی بعد، هاوانا آزادی چند صد زندانی را اعلام کرد. واتیکان میانجی بود.
پس از آنکه ایالات متحده آمریکا کوبا را از فهرست کشورهای حامی تروریسم خارج کرد، کوبا نیز سهشنبه شب ۲۵ دی / ۱۴ ژانویه اعلام کرد که ۵۵۳ زندانی آزاد خواهند شد.
پیش از این، یک مقام ارشد ایالات متحده در اینباره گفته بود که تصمیم غیرمنتظره جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا مبنی بر خارج کردن کوبا از فهرست سیاه آمریکا که کاخ سفید روز سهشنبه در یک یادداشت رسمی اعلام کرد، قرار است آزادی «شمار قابل توجهی از زندانیان سیاسی» در کوبا را در پی داشته باشد.
در پی این تصمیم، هاوانا آزادی قریبالوقوع صدها زندانی را اعلام کرد. میگل دیاز-کانل، رئیسجمهوری کوبا، در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرد که آزادی زندانیان به تصمیم اخیر آمریکا بیارتباط است:
«همانطور که در نظام قضایی ما مرسوم است، تصمیم یکجانبه و مستقل برای آزادی ۵۵۳ نفر که به جرایم مختلف محکوم شدهاند، گرفته شده است.»
واتیکان بهعنوان میانجی
کمی قبل از آن، وزارت امور خارجه کوبا در بیانیهای اعلام کرد که «رئیسجمهور دیاز-کانل در اوایل ژانویه نامهای به پاپ فرانسیس نوشته است» و زندانیان مربوطه بهتدریج آزاد خواهند شد.
مقامات کوبایی مشخص نکردهاند که آیا در میان زندانیانی که بهزودی آزاد میشوند، افرادی که به دلیل مشارکت در تظاهرات ضددولتی ژوئیه ۲۰۲۱ محکوم شدهاند حضور دارند یا خیر. این تظاهرات بزرگترین اعتراضات از زمان انقلاب کوبا در سال ۱۹۵۹ بود.
با این حال، مقام ارشد آمریکایی در یک نشست خبری آنلاین اعلام کرد که در میان آزادشدگان، «مدافعان حقوق بشر» از جمله معترضان زندانی نیز حضور دارند. او با بیان اینکه آزادی زندانیان «در مدت زمان نسبتاً کوتاهی انجام خواهد شد»، تأکید کرد که این توافق با کمک کلیسای کاتولیک مورد مذاکره قرار گرفته است.
تصمیم جو بایدن چند روز قبل از مراسم تحلیف دونالد ترامپ گرفته شده است، کسی که حزبش (حزب جمهوریخواه) از خطمشی سختگیرانه علیه کوبا پشتیبانی میکند.
چند روز قبل از انتقال قدرت به جو بایدن در ژانویه ۲۰۲۱، ترامپ تصمیم کاملاً متضادی گرفته بود و کوبا را در فهرست کشورهای حامی تروریسم قرار داده بود، فهرستی که شامل کره شمالی، ایران و سوریه نیز میشود.
لیست فونسکا، مادر روبرتو پرز، یک معترض ۴۱ ساله که به ۱۰ سال زندان محکوم شده بود، به خبرگزاری فرانسه گفت:
من از این خبر بسیار خوشحالم. همه مادران زندانیان میخواهند فرزندانشان آزاد شوند و از این رنج رها شوند. آنها هرگز نباید زندانی میشدند.
لیدا یلکیس خاسینتو، مادر آنیبال خاسییل، زندانی ۲۹ ساله که به پنج سال زندان محکوم شده است، گفت:
ما همیشه گفتهایم که آنها باید آزاد شوند زیرا هیچ جرمی مرتکب نشدهاند جز اینکه خواستار آزادی و حقوق خود در کوبا بودند.
این احتمال کاملاً وجود دارد که دونالد ترامپ پس از به قدرت رسیدن، کوبا را دوباره در فهرست سیاه قرار دهد.
جو بایدن روز سهشنبه دو اقدام یکجانبه دیگر نیز اعلام کرد. او از یک سو امکان شکایت در دادگاههای آمریکا برای مصادره اموال در کوبا را به حالت تعلیق درآورد و از سوی دیگر برخی محدودیتهای مالی را لغو کرد.
انتقاد جمهوریخواهان از تصمیم بایدن
تد کروز، سناتور جمهوریخواه از تگزاس، بلافاصله این تصمیم را «غیرقابل قبول» خواند و جو بایدن را متهم کرد که میخواهد «فعالیت دولت آینده دونالد ترامپ و کنگره با اکثریت جمهوریخواه را تضعیف کند».
کروز در پاسخ به این پرسش که آیا چنین تصمیمی دستهای ترامپ را شش روز قبل از تحلیف میبندد، گفت که «یک نظر گسترده در هر دو حزب (دموکرات و جمهوریخواه) وجود دارد که هیچکس نباید بدون دلیل در کوبا زندانی شود».
بر اساس آمار رسمی، حدود ۵۰۰ نفر به دلیل مشارکت در تظاهرات ۱۱ و ۱۲ ژوئیه ۲۰۲۱ (۲۰ و ۲۱ تیر ۱۴۰۰) به حبسهایی تا ۲۵ سال محکوم شدهاند.
سازمانهای غیردولتی و سفارت آمریکا در کوبا مجموعاً حدود یک هزار «زندانی سیاسی» در این جزیره را ثبت کردهاند. در سال ۲۰۲۳، یک فرستاده پاپ فرانسیس از هاوانا خواسته بود که معترضان زندانی آزاد شوند.
کلیسای کاتولیک در گذشته نیز برای آزادی زندانیان تلاش کرده است. در سال ۲۰۱۰، رائول کاسترو، رئیس جمهوری وقت کوبا، با مقامهای کلیسای کاتولیک برای آزادی حدود ۱۳۰ زندانی سیاسی مذاکره کرده بود.
هاوانا وجود زندانیان سیاسی را رد میکند و مخالفان را بهعنوان «مزدوران» وابسته به واشنگتن متهم میکند.
نظرها
نظری وجود ندارد.