آموزش؛ قلهنشین گرانی شد
سهم آموزش در سبد هزینه خانوار لایههای فقیر کمتر از یک درصد است.
میانگین قیمت کالا و خدمات در ۱۰ ماه نخست سال ۱۴۰۳ بیش از ۲۷ درصد افزایش یافته است. آموزش و مسکن دو کالا با بالاترین نرخ رشد قیمت هستند.
به روایت مرکز آمار ایران، شاخص قیمت مصرفکننده در دی به ۲۹۳ واحد رسید که بیانگر افزایش ۲۷,۴ درصدی شاخص قیمت کالا و خدمات طی ۱۰ ماه نخست سال است.
این گزارش میگوید پس از کالا و خدمات متفرقه که تورم ۳۴,۳ درصدی را ثبت کرد، آموزش و مسکن و حاملهای انرژی به ترتیب ۳۳,۶ و ۳۱ درصد افزایش قیمت داشتند.
بر پایه این گزارش خانوار ساکن ایران در دی ۱۴۰۳ حداقل ۳۳,۶ درصد بیشتر از فروردین همین سال برای کالا و خدمات یکسان آموزش باید هزینه میکرد و ۳۱ درصد بیشتر برای حاملهای انرژی و مسکن.
افزایش هزینه آموزش در سالهای اخیر همراه با سایر هزینهها نرخ بازماندگی از تحصیل را افزایش داده است. در سال آموزشی جاری برآورد میشود بیش از ۹۰۰ هزار کودک و نوجوان در سن آموزش مدرسه را ترک کرده باشند یا اصلاً ثبتنام نکرده باشند.
با این حال نهادهای دولتی از جمله آموزش و پرورش ادعا میکنند شمار بازماندگان از تحصیل کاهش یافته است.
گزارش درآمد ـ هزینه خانوار در سالهای اخیر هم بیانگر کاهش هزینه آموزش در سبد هزینه خانوار است. سهم آموزش در سبد هزینه کمتر از دو درصد و برای دهکهای پایین حدود شش دهم درصد است.
مسکن و غذا به عنوان دو گروه کالای ضروری بیشترین سهم را در سبد هزینه دارند. حدود ۲۴ تا ۲۶ درصد هزینه خانوار را مواد غذایی و به گفته کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس ۶۰ درصد آن را مسکن تشکیل میدهد.
افزایش کرایه مسکن در سالیان اخیر موجب خروج لایههای فقیرتر از مناطق برخوردار و افزایش جمعیت شهرکهای اقماری و حاشیهنشین شده است، به گونهای که در برخی مناطق شمار دانشآموزان از ظرفیت مدارس بیشتر بود.
نظرها
نظری وجود ندارد.