ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

گروسی: از توافق هسته‌ای با ایران «پوسته‌ای» باقی مانده است

به‌گفته مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، متن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) حاوی اطلاعات منسوخ است، از جمله انواع سانتریفیوژهایی که ایران استفاده می‌کند.

به‌گزارش خبرگزاری تاس روسیه، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پنج‌شنبه ۲ اسفند / ۲۰ فوریه در یک نشست خبری در توکیو اعلام کرد که برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در مورد مسئله هسته‌ای ایران منسوخ شده است و لازم است قالب جدیدی برای توافق با ایران شکل بگیرد.

گروسی گفت:

برجام یک پوسته خالی است. من فکر نمی‌کنم کسی فکر کند که برجام در حال حاضر می‌تواند نقشی ایفا کند. به نظر من این توافق قبلاً برای مدتی قابل اجرا بود، اما اکنون، فارغ از این‌که چه فکری درباره مزایا یا کاستی‌های آن داشته باشید، از نظر فن‌آوری کاملاً منسوخ شده است. دیگر مناسب هدف [مورد نظر] نیست.

به‌گفته مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، متن توافق هسته‌ای با ایران حاوی اطلاعات منسوخ شده است، از جمله انواع سانتریفیوژهایی که ایران استفاده می‌کند.

گروسی خاطرنشان کرد که در جریان دیدارش با عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، دو طرف توافق کردند که «فلسفه برجام» که بر اساس «محدودیت فعالیت‌های ایران در ازای مشوق‌ها»ست، می‌تواند ادامه یابد.

برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در سال ۲۰۱۵ میان تهران و پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل و همچنین آلمان برای حل مسئله برنامه هسته‌ای ایران امضا شد. این توافق پایان بحرانی بود که در سال ۲۰۰۴ آغاز شد، زمانی که کشورهای غربی ایران را به توسعه سلاح‌های هسته‌ای متهم کردند و تحریم‌هایی اعمال کردند.

در سال ۲۰۱۸، در نخستین دوره ریاست ‌جمهوری دونالد ترامپ، ایالات متحده آمریکا از این توافق خارج شد و تمام تحریم‌های ضد جمهوری اسلامی ایران که بر اساس شرایط مورد توافق شروع به لغو شدن کرده بودند را دوباره اعمال کرد.

در واکنش به این اقدام، مجلس شورای اسلامی ایران در سال ۲۰۲۰ قانونی را در مورد اقدامات تلافی‌جویانه تصویب کرد که بر اساس آن شماری از تعهدات تحت توافق هسته‌ای را کاهش داد، از جمله توقف بازرسی‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی فراتر از محدوده پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای و ممنوعیت اقدامات نظارتی شدید.

فشار حداکثری به ایران «برای صلح»

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا چهارشنبه شب یکم اسفند / ۱۹ فوریه در نشست «ابتکارات سرمایه‌گذاری آینده» در میامی اعلام کرد که سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران را دوباره به اجرا گذاشته‌ است تا صلح، از جمله در خاورمیانه برقرار شود.

او همچنین تأکید کرد که «اجازه نخواهم داد ایران به سلاح هسته‌ای دست پیدا کند».

ترامپ ۱۶ بهمن / ۴ فوریه با امضای فرمانی مبنی بر تداوم سیاست «فشار حداکثری» علیه جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که آماده گفت‌وگو با مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری ایران است. او با بیان این‌که برای امضای این یادداشت «دچار تردید» بوده است، افزود: «این برای ایران خیلی سخت است. امیدوارم مجبور نباشیم خیلی از آن استفاده کنیم.»

هفته گذشته شماری از اعضای مجلس نمایندگان و سنای آمریکا از دو حزب جمهوری‌خواه و دموکرات در قطعنامه‌ای از بریتانیا، فرانسه و آلمان (تروئیکای اروپایی) خواستند تا تحریم‌های «مکانیسم ماشه» را علیه ایران اعمال کنند.

آن‌ها ایران را به نقض مکرر توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ متهم کردند و از سه کشور اروپایی خواستند تا از سیاست «فشار حداکثری» دونالد ترامپ پیروی کنند.

«مکانیسم ماشه» یا بازگشت خود‌به‌خودی تحریم‌ها بندی در برجام است که به اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل اجازه می‌دهد تا در صورت نقض توافق توسط ایران، تمام تحریم‌های پیشین سازمان ملل به‌شکل گذشته بازگردانند.

معاهده برجام ۱۸ اکتبر ۲۰۲۵ (۲۶ مهر ۱۴۰۴) منقضی می‌شود و براساس آن محدودیت‌های اتمی علیه جمهوری اسلامی پایان می‌یابد اما اگر اعلام شود که ایران برجام را نقض کرده است «مکانیسم ماشه» به‌اجرا گذاشته خواهد شد.

بیشتر بخوانید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

نظری وجود ندارد.