حماس میگوید حاضر است یک گروگان و اجساد چهار گروگان دیگر را به اسرائیل تحویل دهد
حماس گفته است که به پیشنهاد ازسرگیری مذاکرات متوقفشده در قطر برای آتشبس نیز «پاسخ مثبت» داده است. مشخص نیست که حماس در ازای تحویل گروگانها چه درخواستی خواهد داشت.

بستگان گروگانها و معترضان در مقابل دفتر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل تجمع کردند و خواهان استعفای دولت نتانیاهو و آزادی گروگانها شدند ـ اورشلیم (بیت المقدس) ـ ۲۲ مه ۲۰۲۴ ـ عکس از خبرگزاری فرانسه
حماس روز جمعه ۲۴ اسفند / ۱۴ مارس در بیانیهای اعلام کرد که آماده است ادان الکساندر، سرباز اسرائیلی-آمریکایی را که بهعنوان گروگان در غزه نگهداری میشود آزاد کند و اجساد چهار شهروند دیگر دارای تابعیت دوگانه اسرائیلی-آمریکایی را تحویل دهد.
حماس همچنین گفت که به پیشنهاد ارائهشده در روز پنجشنبه برای ازسرگیری مذاکرات متوقفشده در قطر «پاسخ مثبت» داده است، اما جزئیاتی درباره آنچه ممکن است در ازای آزادی گروگانهای اسرائیلی-آمریکایی درخواست کند، ارائه نکرد.
این اقدام ممکن است بهعنوان پیشرفتی در مذاکرات ادامهدار برای تمدید آتشبس شکننده در غزه ویرانشده تلقی شود.
مرحله نخست آتشبس در غزه در ژانویه بهاجرا درآمد اما تقریباً دو هفته پیش به پایان رسید. حماس در بیانیههای اخیر خود اعلام کرده است که میخواهد اسرائیل مرحله دوم آتشبس را اجرایی کند که قرار بود بهطور قطعی به درگیریها پایان دهد.
اسرائیل تاکنون از حرکت به سمت مرحله دوم خودداری کرده و در مقابل خواستار تمدید مرحله اول برای چند هفته دیگر شده است، این موضوع امکان آغاز تهاجمی جدید در ماههای آینده را باز گذاشته است.
استیو ویتکوف، فرستاده ویژه دولت آمریکا در مسئله گروگانها نیز در راستای پیشنهادی که آتشبس را تمدید کند، تلاش میکند.
بازگرداندن گروگانهای آمریکایی که در غزه نگهداری میشوند، یکی از اهداف مهم دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا بوده است و بنابراین پیشنهاد حماس برای آزادی ادان الکساندر، در صورت گنجانده شدن در یک توافق گستردهتر، معضل دشواری برای بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، ایجاد خواهد کرد.
پس از بیانیه حماس، دفتر نتانیاهو اعلام کرد که اسرائیل «چارچوب ویتکوف را پذیرفته و انعطاف نشان داده است»، اما افزود که «حماس از مواضع خود کوتاه نمیآید و حاضر به پذیرش نیست».
دفتر نخستوزیر اسرائیل افزود: «در عین حال، حماس به استفاده از تاکتیکهای فریب و جنگ روانی ادامه میدهد – گزارشها درباره تمایل حماس برای آزادی گروگانهای آمریکایی با هدف خرابکاری در مذاکرات منتشر شده است.»
این بیانیه همچنین اشاره کرد که نتانیاهو قصد دارد تیم وزیران خود را شنبه شب گرد هم آورد تا گزارش مفصلی از تیم مذاکرهکننده دریافت کرده و «در مورد گامهای بعدی برای آزادی گروگانها تصمیمگیری کند».
بنیامین نتانیاهو بهطور مداوم با هرگونه پایان دائمی جنگ در غزه مخالفت کرده است، بخشی از این مخالفت به ملاحظات سیاسی داخلی مربوط میشود. با این حال، رهبر اسرائیل تأکید کرده است که حفظ روابط خوب با کاخ سفید یک اولویت است.
پس از بیش از ۱۶ ماه مذاکرات غیرمستقیم بین اسرائیل و حماس که با میانجیگری آمریکا، قطر و مصر انجام شد، واشنگتن بهتازگی با هدف آزادی شهروندان آمریکایی که توسط حماس ربوده شدهاند، کانال مستقیم مذاکره با این گروه را گشوده است.
حماس در جریان این حمله ۲۵۱ گروگان را ربود و حدود یکهزار و ۲۰۰ نفر که بیشترشان غیرنظامی بودند را کشت.
دونالد ترامپ اوایل ماه مارس گفته بود که اگر همه ۵۸ گروگان که هنوز در غزه هستند آزاد نشوند، حماس «هزینه سنگینی پرداخت خواهد کرد». تصور میشود که کمتر از نیمی از گروگانها هنوز زنده باشند.
واکنش رسمی دولت اسرائیل به خبر مذاکرات مستقیم بین آمریکا و حماس، محدود به یک بیانیه کوتاه از دفتر نتانیاهو بود که در آن به مذاکرات اشاره شد، اما روزنامه پرتیراژ یدیعوت آحارونوت گزارش داد که اسرائیل «از کشف این موضوع شوکه شده است که پشت سر آن، فرستاده ترامپ هفتهها در دوحه با یک مقام ارشد حماس مذاکره کرده است.»
اسرائیل در تلاش برای تحت فشار قرار دادن حماس، هرگونه ارسال کالا و اجناس به غزه را قطع و روز یکشنبه نیز آخرین منابع برق باقیمانده از اسرائیل به این منطقه را متوقف کرد.
تقریباً تمامی جمعیت غزه در جریان تهاجم نظامی اسرائیل آواره شدهاند، این تهاجم منجر به کشته شدن ۴۸ هزار و ۵۰۰ نفر شده و بخشهای وسیعی از این منطقه را به ویرانه تبدیل کرده است. بیشتر کشتهشدگان غیرنظامی بودند.
مرحله نخست آتشبس که شش هفته به طول انجامید، منجر به آزادی ۲۵ گروگان زنده اسرائیلی و تحویل اجساد هشت گروگان دیگر در ازای آزادی حدود یکهزار و ۸۰۰ زندانی فلسطینی در اسرائیل شد. این آتشبس همچنین امکان ورود مجدد کمکهای غذایی و پزشکی مورد نیاز به غزه و ایجاد سرپناه را فراهم کرد.
نظرها
نظری وجود ندارد.