پاسخ خامنهای به تهدید ترامپ به بمباران: احتمالش کم است ولی پاسخ محکم میدهیم
ترامپ با اشاره به اینکه همچنان تماسهایی بین مقامات ایران و آمریکا وجود دارد، تصریح کرد: «اگر توافقی صورت نگیرد، بمبارانی رخ خواهد داد که تاکنون مشابهش را ندیدهاند.»

خامنه ای در دیدار روز ۲۷ آذر ۱۴۰۳
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی روز دوشنبه ۱۱ فروردین/ ۳۱ مارس در خطبههای کوتاه پس از نماز عید فطر در تهران گفت که احتمال حمله آمریکا را کم میداند و «فتنه داخلی» را هم مردم پاسخ خواهند داد.
خامنهای گفت:
همه بدانند مواضع ما همان مواضعی است که بود؛ دشمنی آمریکا و رژیم صهیونیستی هم همانیست که بود. تهدید میکنند که شرارت خواهند کرد؛ ما خیلی اطمینان نداریم و احتمال زیاد نمیدهیم که از بیرون شرارتی انجام بگیرد اما اگر شرارتی انجام بگیرد قطعاً ضربه متقابل محکم خواهند خورد. اگر دشمنان فکر این باشند که در داخل کشور فتنه به راه بیاندازند جواب آنها را خود ملت ایران خواهند داد.
این سخنان چند ساعت پس از اعلام موضع صریح دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا بیان شد که در آن دو گزینه را پیش پای جمهوری اسلامی قرار داد: مذاکره یا بمباران.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، روز یکشنبه ۱۰ فروردین/ ۳۰ مارس در سخنانی تهدیدآمیز علیه ایران اعلام کرد که اگر تهران با واشنگتن بر سر برنامه هستهایاش به توافق نرسد، باید منتظر بمبارانهایی «بیسابقه» و اعمال مجدد تحریمهای ثانویه باشد.
ترامپ در گفتوگویی تلفنی با شبکه خبری NBC، با اشاره به اینکه همچنان تماسهایی بین مقامات ایران و آمریکا وجود دارد، تصریح کرد: «اگر توافقی صورت نگیرد، بمبارانی رخ خواهد داد که تاکنون مشابهش را ندیدهاند.»
او همچنین افزود:
این احتمال وجود دارد که در صورت عدم توافق، تحریمهای ثانویهای را مانند چهار سال پیش اعمال کنیم.
این اظهارات در حالی مطرح میشود که جمهوری اسلامی ایران هفته گذشته بهصورت رسمی هرگونه مذاکره مستقیم با ایالات متحده را رد کرد. به گفته وزیر خارجه ایران، پاسخ تهران به نامهای از سوی ترامپ – که از طریق عمان ارسال شد – حاکی از آن است که سیاست جمهوری اسلامی، پرهیز از مذاکره مستقیم تحت فشار حداکثری و تهدید نظامی است.
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران نیز روز یکشنبه ضمن تأیید این سیاست، گفت:
مذاکره مستقیم با آمریکا رد شده، اما ایران همواره درگیر مذاکرات غیرمستقیم بوده و اکنون نیز رهبر معظم انقلاب بر ادامه این نوع مذاکرات تأکید دارند.
ترامپ در ادامه گفتوگوی خود با NBC، تهدید کرد که تحریمهای ثانویه نه تنها علیه ایران بلکه علیه روسیه نیز اعمال خواهد شد. این نوع تحریمها خریداران کالاهای یک کشور هدف را نیز تحت فشار قرار میدهند. او هفته گذشته با امضای یک فرمان اجرایی، مجوز اعمال چنین تحریمهایی علیه خریداران نفت ونزوئلا را صادر کرده بود.
ترامپ در گفتوگو با خبرنگاران در هواپیمای اختصاصیاش «ایرفورس وان» نیز گفت که تصمیمگیری نهایی درباره تحریمهای ثانویه علیه ایران را طی هفتههای آینده و با توجه به روند مذاکرات خواهد گرفت.
احتمالاً یکی دو هفته فرصت میدهیم، و اگر پیشرفتی حاصل نشود، تحریمها را اعمال میکنیم. البته فعلاً چنین تصمیمی نگرفتهایم. اما به خاطر داشته باشید که شش سال پیش این کار را انجام دادم و بسیار مؤثر بود.
ترامپ در دوره اول ریاستجمهوریاش (۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱)، ایالات متحده را از توافق هستهای برجام خارج کرد. این توافق، محدودیتهایی بر فعالیتهای هستهای ایران در ازای کاهش تحریمها وضع کرده بود. پس از خروج آمریکا، تحریمهای شدیدی دوباره اعمال شد و ایران نیز بهتدریج از تعهدات خود عقبنشینی کرد و سطح غنیسازی اورانیوم را بهمراتب بالاتر از حد تعیینشده در توافق رساند.
در حالی که کشورهای غربی ایران را به تلاش مخفیانه برای دستیابی به توانایی ساخت سلاح هستهای متهم میکنند، تهران بارها تأکید کرده که برنامه هستهایاش صرفاً برای اهداف صلحآمیز و تولید انرژی است.
با این حال، جمهوری اسلامی همچنان هشدارهای ترامپ را نادیده گرفته و بر موضع خود در قبال عدم مذاکره مستقیم ایستاده است – در شرایطی که تهدیدهای نظامی و اقتصادی در حال افزایش است.
نظرها
نظری وجود ندارد.