هشدار یک هزار و ۹۰۰ محقق آمریکا در مورد کاهش بودجه حوزه علم - سه استاد دانشگاه ییل آمریکا را ترک میکنند
رئیسجمهوری آمریکا در هفتههای اخیر اعلام کرده بود که بودجه مؤسسات علمی را صدها میلیون دلار کاهش داده و شمار زیادی از کارکنان را اخراج خواهد کرد. دانشگاهیان از شرایط کنونی ناراضیاند. برخی به فکر ترک کشور افتادهاند.

آزادی تحقیقات ـ طرح از شاتراستاک
بیش از یکهزار و ۹۰۰ محقق آمریکا در نامهای سرگشاده نسبت به سیاستهای دولت ترامپ هشدار دادند. امضاکنندگان این نامه خواستار عقبنشینی از این تصمیمها شدهاند. آنها هشدار دادهاند که این اقدامات منجر به توقف تحقیقات علمی، از جمله پژوهشهای مربوط به روشهای جدید درمان بیماریها، اخراج استادان دانشگاهها و استخدام نکردن دانشجویان دکتری خواهد شد. بهگفته این دانشمندان – که بهگزارش «واشنگتن پست» بسیاری از آنها از برترینهای کشور هستند ـ ممکن است دههها طول بکشد تا خسارتهای واردشده به ساختار علمی آمریکا جبران شود.
این پژوهشگران که عضو آکادمیهای ملی علوم، مهندسی و پزشکی هستند، تأکید کردهاند که:
ما اگرچه دیدگاههای سیاسی متفاوتی داریم، اما همگی موافقیم که باید از تحقیقات مستقل محافظت کنیم.
این نامه با هشداری روشن ارسال شده است: «حوزه علمی آمریکا در حال نابودی است.»
خروج محققان برجسته از آمریکا
چند روز پیش، سه روشنفکر سرشناس آمریکا اعلام کردند که این کشور را ترک میکنند. تیموتی اسنایدر (تاریخدان)، مارسی شور (متخصص اروپای شرقی) و جیسون استنلی (محقق فاشیسم) دانشگاه ییل را ترک کردند. آنها به دانشگاه تورنتو در کانادا خواهند پیوست.
اسنایدر که با آثاری مانند «در باب استبداد» شناخته میشود، اعلام کرد که دلیل رفتنش «موارد شخصی» است. اما همسرش، مارسی شور، میگوید: «مسائل شخصی و سیاسی بهطور جداییناپذیری درهم تنیدهاند.»
دانشگاه تورنتو مدتهاست که در پی جذب آنها بوده، اما تصمیم نهایی پس از انتخابات نوامبر آمریکا گرفته شده است. مارسی شور به پایگاه «تورنتو تو دی» گفته که این تصمیم به دلیل «سقوط آمریکا به سوی فاشیسم» بوده است.
جیسون استنلی نیز که مادربزرگش در سال ۱۹۳۹ از دست نازیها به آمریکا گریخته بود، به وبسایت فلسفی «دیلی نوس» گفته که تصمیم او کاملاً تحت تأثیر فضای سیاسی آمریکا گرفته شده است:
من در ییل بسیار خرسند بودم، اما نمیخواهم فرزندانم را در کشوری بزرگ کنم که به سمت دیکتاتوری فاشیستی پیش میرود.
حمایت آلمان و فرانسه از دانشمندان آمریکا
دانشمندان برتر آلمانی از برنامهای برای جذب نخبگان علمی آمریکا حمایت کردهاند. این طرح با شعار «۱۰۰ مغز درخشان برای آلمان» اجرا میشود. بانیان این طرح میگویند:
سیاستهای علمی آمریکا، هرچند برای خود این کشور فاجعهبار است، اما فرصتی برای آلمان و اروپا ایجاد کرده تا فضای تحقیقاتی خود را پویاتر کنند.
آنها پیشنهاد دادهاند که با حمایت مالی وزارت تحقیقات آلمان و تحت نظارت بنیاد پژوهشهای آلمان (DFG)، تا ۱۰۰ کرسی استادی برای جذب این محققان ایجاد شود.
هدف این برنامه دانشمندانی هستند که امکان ادامه کار تحقیقاتی خود در آمریکا را ندارند یا با محدودیت مواجه شدهاند. همچنین تمرکز اصلی بر حوزههای استراتژیک آینده خواهد بود که نیاز به نوآوری آنها در آلمان بالاست، از جمله هوش مصنوعی، رباتیک، و تحقیقات مرتبط با آبوهوا و سلامت.
از جمله امضاکنندگان این درخواست میتوان به مونیکا شنیتزر (عضو شورای مشاوران اقتصادی آلمان)، موریتس شولاریک (رئیس مؤسسه اقتصاد جهانی کیله)، کورنِلیا وُل (رئیس مدرسه حکمرانی هرتی) و اولریکه مالمندیر (استاد اقتصاد در دانشگاه برکلی آمریکا) اشاره کرد.
پیش از این، دولت فرانسه نیز طرحی را برای پذیرش دانشمندان آمریکایی که تصمیم به ترک کشور خود گرفتهاند، ارائه کرد و از نهادهای پژوهشی این کشور خواست تا چگونگی استقبال از این دانشمندان را بررسی کنند.
فیلیپ باپتیست، وزیر پژوهش و آموزش عالی فرانسه در نامهای به نهادهای پژوهشی این کشور نوشت:
پژوهشگران شناختهشدهی زیادی اکنون آینده خود را در ایالات متحده زیر سوال میبینند. طبیعتاً ما مایلیم که از برخی از آنها استقبال کنیم.
دانشگاه «اکس-مارسی» در جنوب فرانسه نیز اعلام کرد برنامه ویژهای برای استقبال از پژوهشگران آمریکایی، بهویژه آنهایی که در حوزه تغییرات آبوهوایی فعالیت میکنند، ایجاد کرده است.
نظرها
نظری وجود ندارد.