سیلها و طوفانهای مرگبار در سال ۲۰۲۴ بیش از ۴۰۰ هزار نفر در اروپا را تحت تأثیر قرار داد
گزارش «وضعیت آبوهوای اروپا» تأثیر سوختهای فسیلی را در گرمترین سال ثبتشده این قاره آشکار میکند. این گزارش نشان میدهد که شمار روزهای با «گرمای شدید»، «بسیار شدید» و «بیسابقه» دومین رکورد بالای ثبتشده را داشته است.

صحنههای ویرانگر از سیل در اسپانیا ـ ۷ نوامبر ۲۰۲۴ ـ عکس از خبرگزاری فرانسه
بر اساس گزارش مؤسسه تغییرات آبوهوایی کوپرنیک اتحادیه اروپا و سازمان جهانی هواشناسی که با عنوان «وضعیت آبوهوای اروپا» سهشنبه ۲۶ فروردین / ۱۵ آوریل منتشر شد، طوفانها و سیلهای ویرانگری که سال گذشته اروپا را درنوردید، ۴۱۳ هزار نفر را تحت تأثیر قرار داد و آلودگی ناشی از سوختهای فسیلی، موجب شد تا این قاره گرمترین سال ثبتشده خود را تجربه کند.
براساس این گزارش، در سال ۲۰۲۴، صحنههای هولناکی از خودروهای تلنبارشده در خیابانهای غرقآب و پلهایی که توسط جریانهای خروشان آب کنده شدند، در سراسر اروپا مشاهده شد. همچنین، ۳۰ درصد از شبکه رودخانههای اروپا با سیلابهای «شدید» مواجه شدند و ۱۲ درصد از آستانه «بسیار شدید» عبور کردند.
دو نمونه ویرانگر، سیلهای سپتامبر گذشته در اروپای مرکزی و اکتبر در شرق اسپانیا بودند که بیش از ۲۵۰ مورد از ۳۳۵ مرگ ناشی از سیل در این قاره را به خود اختصاص دادند. مطالعات پیشین نشان دادهاند که این فجایع تحت تأثیر گرمایش جهانی، شدیدتر و محتملتر شدهاند، زیرا ابرها با بارشهای سنگینتر زمین را در هم میکوبند.
سلسته سائولو، مدیرکل سازمان جهانی هواشناسی (WMO)، در اینباره گفت: «هر افزایش جزئی دما اهمیت دارد، اما جوامع نیز باید خود را با دنیای گرمتر تطبیق دهند.» او افزود: «ما در حال پیشرفت هستیم، اما باید بیشتر و سریعتر حرکت کنیم و این مسیر را با هم طی کنیم.»
این گزارش نشان میدهد که شمار روزهای با «گرمای شدید»، «بسیار شدید» و «بیسابقه» دومین رکورد بالای ثبتشده را داشته است.
گرمای بیسابقه و آتشسوزیهای مهیب
در ژوئیه سال ۲۰۲۴، جنوب شرق اروپا طولانیترین موج گرمای ثبتشده خود را تجربه کرد که بیش از نیمی از منطقه را به مدت ۱۳ روز متوالی درگیر کرد. همچنین، گرمای شدید در سراسر قاره به آتشسوزیهای ویرانگری دامن زد که ۴۲ هزار نفر را تحت تأثیر قرار داد. حدود یکچهارم مناطق سوخته اروپا در سال گذشته ناشی از آتشسوزیهای مهیب پرتغال در ماه سپتامبر بود که تنها در یک هفته ۱۱۰ هزار هکتار را سوزاند.
فریدریک اتو، دانشمند اقلیمی در کالج سلطنتی لندن (امپریال کالج)، گفت این گزارش «رنجی را که جمعیت اروپا در حال حاضر از آبوهوای شدید در گرمایش ۱.۳ درجهای بالاتر از سطح پیشاصنعتی متحمل میشود، آشکار میکند». او هشدار داد: «ما در مسیر رسیدن به گرمایش ۳ درجهای تا سال ۲۱۰۰ هستیم. کافی است به سیلهای اسپانیا، آتشسوزیهای پرتغال یا موجهای گرمای تابستان گذشته فکر کنید تا ببینید این سطح از گرمایش چقدر فاجعهبار خواهد بود.»
اختلاف غیرعادی بین شرق و غرب اروپا
نویسندگان گزارش به تضاد «غیرمعمول» بین غرب و شرق اروپا اشاره کردند: غرب تمایل به هوای مرطوب و ابری داشت، در حالی که شرق گرم و آفتابی بود. جریان رودخانهها در کشورهای غربی بالاتر از حد متوسط و در شرق کمتر از حد متوسط بود. در چند ماه سال گذشته، رودخانههای «تیمز» در بریتانیا و «لوآر» در فرانسه بالاترین جریان خود در ۳۳ سال گذشته را ثبت کردند.
ذوب یخچالها و گرمایش دریای مدیترانه
یخچالهای تمام مناطق اروپا با کاهش خالص یخ مواجه شدند، بهویژه در اسکاندیناوی و سوالبارد که بیشترین کاهش جرم یخ را تجربه کردند. همچنین دمای بالای شمال مدار قطبی و گرمترین دمای سطح دریای ثبتشده در مدیترانه نیز مشاهده شد.
فرولا پالمیرو، دانشمند اقلیمی در مرکز تغییرات آبوهوای اروپا-مدیترانه گفت این تشدیدها «نهتنها تأثیر مستقیمی بر اکوسیستمهای محلی دارند، بلکه در الگوهای آبوهوایی کل اروپا نیز نقش بازی میکنند.»
اتحادیه اروپا و مسئولیت سیاستمداران
اروپا دو برابر سریعتر از میانگین جهانی در حال گرم شدن است، اما کاهش آلایندههای گرمایشزای آن سریعتر از سایر اقتصادهای بزرگ بوده است. اتحادیه اروپا قصد دارد تا سال ۲۰۵۰ به انتشار خالص صفر گازهای گلخانهای برسد و انتظار میرود امسال هدف کاهش ۹۰ درصد تا سال ۲۰۴۰ را نیز اعلام کند.
توماس گلین، فعال اقلیمی در سازمان «گرینپیس» (صلح سبز) اتحادیه اروپا، گفت این گزارش نشان میدهد که سیاستمداران در پاسخگو نگهداشتن شرکتهای با سوخت فسیلی و توقف گسترش کسبوکارهای آلاینده این شرکتها و کارخانهها شکست خوردهاند. او هشدار داد که «اتحادیه اروپا باید فوراً اهداف اقلیمی خود را بهروزرسانی کند تا واقعیت علمی را بازتاب دهد و بهعنوان نخستین گام به سوی حذف کامل سوخت فسیلی، پروژههای جدید مرتبط با این سوخت را متوقف کند.»
نظرها
نظری وجود ندارد.