جنگ غزه: حماس نشانههایی از امتیازدهی بیشتر نشان میدهد
قطر و مصر پیشنهاد جدیدی برای آتشبس و آزادی گروگانهای نگهداشته شده در غزه ارائه کردهاند، اما بخت موفقیت آن اندک است. اسرائیل همچنان به حملات خود به غزه ادامه میدهد.

حملات هوایی اسرائیل به غزه دهها بولدوزر و ماشینآلات سنگین را نابود کرد؛ تجهیزاتی که از آنها برای بازگشایی جادهها، پاکسازی آوار و نجات قربانیان محبوس در زیر خرابهها استفاده میکنند ـ عکس از خبرگزاری فرانسه
بر اساس گزارشهای منتشرشده، گروه حماس که از سال ۲۰۰۷ بر نوار غزه حکومت میکند، آماده است تا اداره این منطقه را به یک نهاد فلسطینی جدید واگذار کند.
شبکه جهانی بیبیسی با استناد به یک مقام ارشد حماس این خبر را منتشر کرده است. بهگفته این مقام حماس که نامی از او برده نشده، این نهاد فلسطینی میتواند تشکیلات خودگردان فلسطینی مستقر در کرانه باختری یا یک نهاد جدید باشد.
انتظار میرود که هیئتی از سوی حماس امروز سهشنبه ۲ اردیبهشت / ۲۲ آوریل در قاهره حضور یابد.
در پایتخت مصر، با میانجیگری قطر و مصر، گفتوگوهای غیرمستقیم درباره آتشبس و پایان جنگ در غزه در جریان است اما تاکنون بدون نتیجه بوده است.
یکسوم نوار غزه تحت اشغال اسرائیل
حماس خواستار خروج کامل نیروهای نظامی اسرائیل از غزه و تضمینهای بازسازی پیش از موافقت با آزادی گروگانها است. ییسرائیل کاتس، وزیر دفاع اسرائیل، هفته گذشته تأکید کرد که ارتش این کشور «مناطق امنیتی» را ترک نخواهد کرد. این مناطق که در حال حاضر توسط نیروهای اسرائیلی اشغال شدهاند، حدود یکسوم نوار غزه را تشکیل میدهند.
مقام حماس گفته است که پیشنهاد جدید میانجیگران شامل آتشبسی پنج تا هفت سال، خروج کامل نیروهای اسرائیلی و آزادی گروگانها در ازای آزادی زندانیان فلسطینی از زندانهای اسرائیل است. مقامهای اسرائیلی هنوز بهطور رسمی در این مورد واکنشی نشان ندادهاند.
با این حال، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل هفته گذشته در دیدار از نیروهای نظامی در شمال غزه تأکید کرد که ارتش به جنگ ادامه خواهد داد تا تمام اهداف جنگی اسرائیل محقق شود. بهگفته او، این اهداف شامل نابودی حماس و آزادی ۵۹ گروگان باقیمانده در دست این گروه است. بر اساس اعلام اسرائیل، احتمالاً بیش از ۳۰ نفر از گروگانها کشته شدهاند.
ادامه حملات اسرائیل
در همین حال، یک مقام پزشکی در وزارت بهداشت غزه به شبکه جهانی بیبیسی گفت که از دوشنبه شب تا ظهر سهشنبه، ۲۲ فلسطینی در حملات هوایی اسرائیل به خانیونس، جبالیا، بیتلاهیا و شهر غزه کشته و ۴۵ نفر نیز زخمی شدهاند.
ساکنان محلی و شاهدان عینی این حملات هوایی را «بهشدت گسترده» توصیف کردند.
بهگفته شاهدان، این حملات دهها بولدوزر و ماشینآلات سنگین را نابود کردهاند؛ تجهیزاتی که شهرداریهای تحت کنترل حماس از آنها برای بازگشایی جادهها، پاکسازی آوار و نجات قربانیان محبوس در زیر خرابهها استفاده میکنند.
همچنین مشاهده شده که تانکهای اسرائیلی در بخش جنوبی شهر رفح در جنوب غزه در حال حرکت هستند.
در حالی که اسرائیل به عملیات تهاجمی خود ادامه میدهد، گفتوگوهایی در قاهره با حضور نمایندگان ارشد حماس، شامل محمد درویش، رئیس هیئت سیاسی این گروه و خلیل الحیاء، مذاکرهکننده ارشد آن، برگزار خواهد شد.
این دیدار چند روز پس از آن صورت میگیرد که حماس پیشنهاد اخیر اسرائیل را رد کرد؛ پیشنهادی که شامل خلع سلاح حماس در ازای آتشبس ششهفتهای بود.
اسرائیل و حماس تحت فشار هستند
در اسرائیل، فشار بر نتانیاهو در حال افزایش است. از یک سو، بخشهای گستردهای از افکار عمومی خواستار موافقت با آتشبس برای بازگرداندن گروگانها و جلوگیری از به خطر افتادن جان بازماندگان هستند. از سوی دیگر، شرکای سیاسی نتانیاهو، احزاب راست افراطی ائتلاف، با هرگونه عقبنشینی از غزه مخالفند و خواهان استقرار بلندمدت شهرکهای یهودینشین در این منطقه هستند. آنها تهدید کردهاند که در صورت موافقت نتانیاهو با آتشبس و خروج نیروها، ائتلاف دولت را ترک خواهند کرد.
حماس نیز به نوبه خود تحت فشار فزاینده قرار دارد. از سرگیری درگیریها بیش از یک ماه پیش باعث شد اسرائیل در عملیات زمینی خود به پیشروی در بخشهای بیشتری از غزه ادامه دهد و این مناطق را بهعنوان «منطقه امنیتی» تحت کنترل بگیرد. ساکنان فلسطینی مجبور به ترک این مناطق شدهاند. علاوه بر این، محاصره کامل مرزها توسط اسرائیل، وضعیت معیشتی مردم را بیش از پیش بحرانی کرده و اعتراضاتی نیز در غزه علیه حماس صورت گرفته است.
هشدار سازمان ملل درباره فاجعه انسانی
کمبود غذا، شیر، آب و دارو به وضعیت اضطراری منجر شده است. سازمان ملل هشدار داده که فاجعه انسانی در حال تشدید است. در همین حال، روز گذشته (دوشنبه) در بیتلاهیا در شمال غزه، شمار زیادی از مردم به خیابانها آمدند و با اعتراضات گسترده، حماس را بهدلیل عدم تحقق آتشبس و رنجهای فعلی مقصر دانستند. بر اساس گزارشهای رسانهای، حماس همچنین با کمبود منابع مالی، سلاح و مهمات مواجه است، زیرا اسرائیل مرزها را بسته و راه انتقال تجهیزات مسدود شده است.
اینکه آیا پیشنهاد جدید میتواند به توافق یا حتی آتشبس منجر شود، نامشخص است. نیروهای حماس برای بقای خود میجنگند، و رهبر اسرائیل نیز برای بقای سیاسی خود تلاش میکند. در میان این کشمکش، سرنوشت گروگانها و غیرنظامیان غزه در هالهای از ابهام قرار دارد.
نظرها
نظری وجود ندارد.