انفجار در بندر رجایی؛ افزایش شمار کشتهشدگان ـ ابعاد فاجعه همچنان پنهان است
مسئولان و رسانهها تلاش میکنند تا افکار عمومی به سمتی نرود که انفجار مهیب بندر رجایی را به برنامه موشکی و نظامی حکومت مربوط بداند. تعداد کشتهشدگان تاکنون به ۲۵ نفر رسیده و همچنان فضا برای اطلاعرسانی آزاد در ایران محدود است.

انفجار مهیب روز شنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۲۶ آوریل ۲۰۲۵ در بندر رجایی بندرعباس ـ عکس از میثم میرزاده ـ خبرگزاری تسنیم
انفجار شدید روز شنبه ۶ اردیبهشت / ۲۶ آوریل در بندر رجایی بندرعباس، تاکنون دستکم ۲۵ کشته و بیش از یکهزار مجروح برجا گذاشته است.
بر اساس اعلام دادگستری هرمزگان در صبح یکشنبه ۷ اردیبهشت، ۲۱ جسد به پزشکی قانونی تحویل داده شده و چهار پیکر دیگر در حال انتقال است.
تاکنون ۱۰ کشته شامل دو زن و هشت مرد شناسایی شدهاند. از خانوادههای مفقودشدگان خواسته شده تا به پزشکی قانونی مراجعه کنند.
«آتشسوزی ترکیبی» و انفجارهای متوالی
جلال ملکی، سخنگوی آتشنشانی تهران روز یکشنبه اعلام کرد که این حادثه ناشی از «آتشسوزی ترکیبی» با حضور مواد نفتی، شیمیایی، لوازم خودرو و حتی ماهی در کانتینرها بود.
ملکی گفت دمای محیط در برخی نقاط به یکهزار درجه سانتیگراد رسید و انفجارها ناشی از حبس حرارت در کانتینرها گزارش شده است.
بهگفته سخنگوی آتشنشانی تهران عملیات اطفا پس از ۱۹ ساعت، ۸۰ درصد پیشرفت داشته و ۲۰ درصد باقیمانده در حال مهار است.
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت نیز در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت:
شرایط تحت کنترل است؛ حجم قابلتوجهی از آتشسوزی مهارشده و تلاش برای مهار ۲۰ درصد باقیمانده ادامه دارد.
مهاجرانی گفت یکهزار و ۱۳۹ مصدوم به مراکز درمانی مراجعه کردند که برخی به شیراز و لارستان منتقل شدند.
سازمان مدیریت بحران کشور نیز در اطلاعیه تازهای همین میزان از اطفای حریق را اعلام کرد. این در حالی است که صبح یکشنبه آتش همچنان در بندر رجایی زبانه میکشید.
«آتشسوزی ترکیبی» یا «انفجار سوخت جامد موشکهای بالستیک»
سخنگوی آتشنشانی تهران در حالی از «آتشسوزی ترکیبی» سخن میگوید که آسوشیتدپرس بهنقل از شرکت امنیت دریایی «امبری» اعلام کرد که آتشسوزی بندر رجایی «ظاهراً در اثر جابهجایی نادرست محموله سوخت جامد برای موشکهای بالستیک ایران رخ داده است».
در ژانویه گذشته روزنامه فایننشالتایمز با استناد به اطلاعات امنیتی نوشته بود کشتیهای «جیران» و «گلبن» هر یک بیش از هزار تن سدیم پرکلرات ـ مادهای برای پیشرانه موشکی ـ از چین به ایران منتقل کردهاند که قرار است به سپاه پاسداران تحویل داده شود.
در پی آن، نیوزویک گزارش داد که کشتی «جیران» ۹ فروردین / ۲۹ مارس در بندرعباس پهلو گرفت. اکنون این گمان میرود که آتشسوزی مهیب بندر رجایی ناشی از انفجار این مواد باشد.
مقامات جمهوری اسلامی هرگونه ارتباط این مواد با انفجار را تأیید یا رد نکرده بودند تا اینکه ظهر یکشنبه ابراهیم رضایی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با انتشار مطلبی در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس، نوشت:
آنچه در حادثه بندر رجایی آتش گرفته، هیچ ارتباطی با حوزه دفاعی کشور ندارد.
پس از ابراهیم رضایی، سردار رضا طلایی نیک، سخنگوی وزارت دفاع جمهوری اسلامی هم گفت:
طبق بررسیها و مستندات موجود، هیچگونه محموله وارداتی یا صادراتی برای سوخت یا کاربرد نظامی در محدوده حادثه آتشسوزی بندر رجایی وجود نداشته و ندارد.
او خبرهای منتشرشده در اینباره را «فضاسازی هدفمند از سوی رسانههای بیگانه در راستای عملیات روانی دشمنان» عنوان کرد.
کنترل و سانسور ادامه دارد
در همین حال سردار سعید منتظرالمهدی، سخنگوی پلیس از استقرار واحدهای ویژه برای برقراری نظم در بندر رجایی خبر داد و وزارت جهاد کشاورزی گفت کشتیهای حامل کالاهای اساسی به بندر خمینی هدایت شدند.
صبح یکشنبه روزنامه کیهان چاپ تهران که حسین شریعتمداری، سرپرست آن نماینده علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی است؛ در مقالهای با عنوان «انفجار مهیب در بندر رجایی حادثه یا خرابکاری؟!» درباره نحوه بازتاب خبر انفجار در بندر رجایی نوشت:
یکی از ضعفهای عمده در این خصوص که بخشی از آن به مسئولان مربوطه و بخشی نیز به مردم و فعالان مجازی بازمیگردد، رها بودن و بیمتولی بودن حوزه اطلاعرسانی رسمی است. این که هر فرد خود را مجاز به انتشار تصاویر یا تحلیلهای مربوط به حادثهای که هنوز ابعاد و علل آن مشخص نیست بداند از مواردی است که در بسیاری از کشورها در اروپا و آمریکا و... یک خط قرمز جدی و قابل پیگیری محسوب میشود.
روز گذشته نیز شورای اطلاعرسانی دولت و سازمان مدیریت بحران از رسانهها و عموم خواستند از انتشار خبرهای نادرست، گمانهزنیهای غلط و بازنشر اطلاعات غیررسمی خودداری کنند، زیرا این اقدامات میتواند روند امدادرسانی را مختل و اذهان عمومی را مضطرب کند.
سازمان مدیریت بحران تأکید کرد که جزئیات دقیق حادثه، از جمله آمار مصدومان، تنها از طریق این سازمان منتشر خواهد شد و از مقامات ملی و استانی نیز خواست تا از مصاحبه با رسانهها پرهیز کنند.
همچنین، دادستانی کل کشور با هشدار به فعالان فضای مجازی و رسانهها، اعلام کرد در صورت انتشار مطالب خلاف واقع، نشر اکاذیب یا اخلال در امنیت روانی جامعه، با آنها برخورد قانونی خواهد شد.
خبرگزاری میزان وابسته به قوه قضاییه گزارش داد که دادستانهای سراسر کشور موظفند با افراد و رسانههایی که در مورد این انفجار به «تشویش اذهان عمومی» میپردازند، بهصورت سریع و بازدارنده برخورد کنند.
نظرها
نظری وجود ندارد.