ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

اعتراض کانون هنرمندان ایرانی فیلم و تئاتر برون‌مرز به جشنواره کن به‌دلیل پذیرش فیلم سعید روستایی

کانون هنرمندان ایرانی فیلم و تئاتر برون‌مرز گفته است که پس از جنبش «زن، زندگی، آزادی» جشنواره‌های جهانی از سینمای مستقل ایران حمایت کردند اما اکنون جشنواره کن با پذیرش فیلم جدید سعید روستایی که در آن قوانین جمهوری اسلامی و حجاب اسلامی رعایت شده به روال قبل از جنبش بازگشته است.

«کانون هنرمندان ایرانی فیلم و تئاتر برون‌مرز» با انتشار بیانیه‌ای نسبت به پذیرش فیلم «زن و بچه» به کارگردانی سعید روستایی، در هفتادوهشتمین دوره جشنواره کن اعتراض کرد.

تیری فرمو، دبیرکل جشنواره کن و ایریس نوبلوخ، رئیس جشنواره ۲۱ فروردین / ۱۰ آوریل فهرست رسمی فیلم‌های امسال را اعلام کردند اما فیلم «زن و بچه» با بازی پیمان معادی، پریناز ایزدیار، حسن پورشیرازی و فرشته صدرعرفایی در بخش رقابتی جشنواره قرار نداشت. این فیلم هفته گذشته، چهارشنبه ۳ اردیبهشت / ۲۳ آوریل به این فهرست افزوده شد.

کانون هنرمندان ایرانی فیلم و تئاتر برون‌مرز در بیانیه خود آورده است:

این فیلم با تمام مجوزهای رسمی و با رعایت قوانین جمهوری اسلامی و حجاب اسلامی ساخته شده است. در حالی‌که پس از جنبش «زن، زندگی، آزادی» بخشی از اهالی سینما اعلام کردند که در همراهی با خواسته‌های جنبش از ساختن فیلم با رعایت حجاب اجباری خودداری خواهند کرد.

بیانیه کانون افزوده است:

علیرغم این‌که فستیوال‌های بین‌المللی در حمایت از جنبش اعلام کرده بودند که از سینمای مستقل حمایت خواهند کرد، جشنواره فیلم کن ضمن نادیده گرفتن صداهای معترض در داخل و خارج ایران، به روال پیش از جنبش بازگشته و بار دیگر راه را برای حضور نهادهای حکومتی در کنار فیلم‌های رسمی باز کرده است.

کانون هنرمندان ایرانی فیلم و تئاتر برون‌مرز با تأکید بر این‌که نمی‌خواهد «توانایی‌های شخصی آقای روستایی به‌عنوان یک کارگردان جوان و مستعد را به زیر علامت سوال ببرد»، به بهره‌برداری سیاسی جمهوری اسلامی از آثار هنرمندان به‌شدت اعتراض کرده و گفته است:

به‌نظر می‌رسد که جمهوری اسلامی در سایه‌ فضایی که مذاکرات اخیرش با دولت آمریکا ایجاد کرده، ضمن تداوم سرکوب در داخل، تلاش‌های خود را برای نشان دادن چهره‌ دروغین روادار از خود، از سر گرفته است.

فیلمبرداری فیلم «زن و بچه» چهارمین فیلم سعید روستایی، در آخرین ماه‌های سال گذشته آغاز شد. پیش از این، نشریه «هالیوود ریپورتر» این فیلم را یک درام خانوادگی معاصر با مضامین انتقام و بخشش معرفی کرده و گفته بود که در این فیلم یک پرستار بیوه (با بازی پریناز ایزدیار) درگیر مشکلاتی با پسر سرکش خود است و در پی حادثه‌ای غم‌انگیز خود را درگیر احساس خیانت و دادخواهی می‌بیند.

کانون هنرمندان ایرانی فیلم و تئاتر برون‌مرز معتقد است که جمهوری اسلامی برای کسب امتیاز در عرصه بین‌المللی، «همواره از هنر و به‌خصوص سینما استفاده‌ ‌ابزاری کرده است و از آن‌جا که آگاه است با فیلم‌های تبلیغاتی حکومتی، هیچ شانسی برای موفق شدن در این عرصه را ندارد، همواره تلاش کرده تا از فیلمسازان مستعد و حتی بعضاً معترض و آثارشان در این عرصه‌ها استفاده کند تا امتیازات آثار آن‌ها را از آن خود کند و حتی لحن معترض برخی از این فیلم‌ها را ناشی از سعه‌ صدر حکومت در پذیرش نگاه‌های دیگر جلوه دهد».

این کانون افزوده است که «در ماه‌های اخیر شاهد تلاش‌های همه‌جانبه‌ حکومت برای عادی‌سازی از طریق صدور مجوز نمایش برخی آثار هنری تولیدشده در داخل برای اجرا در خارج از ایران بوده‌ایم که با همان ترکیبی که در خارج نمایش داده می‌شوند، در ایران قابل اجرا نیستند».

کانون هنرمندان ایرانی فیلم و تئاتر برون‌مرز، هنرمندان فیلم و تئاتر را به مقاومت در برابر «سیاست‌های ضد هنر» حکومت ایران دعوت کرده و گفته است همچنان در کنار هنرمندانی قرار می‌گیرد که «از همکاری با نهادهای امنیتی حکومتی سر باز زدند و در اعتراض به سیاست‌های تحمیلی حکومت از جمله حجاب اجباری، از کانال‌های رسمی و حکومتی دوری گزیدند، ممنوع‌الکار شدند و مسیر زندگی هنریشان به کل تغییر کرد».

این کانون همچنین اعتراض خود را به جشنواره کن به‌دلیل «باز کردن مجدد راه برای حضور نهادهای حکومتی در عرصه بین‌المللی فیلم» اعلام کردند.

در پی پذیرش فیلم «زن و بچه» در جشنواره کن چندین خبرگزاری و رسانه داخل کشور از این اقدام جشنواره استقبال کردند و آن را فرصتی برای سینمای رسمی ایران ارزیابی کردند. خبرگزاری دولتی جمهوری اسلامی (ایرنا) در این‌باره نوشت:

این یک نمونه متعالی از همکاری سازمان سینمایی با کارگردانی است که تصور می‌شد دیگر با مدیریت سینمایی کشور کاری ندارد. همان اتفاقی که می‌توانست برای «برادران لیلا» رخ داده و فیلم بدون هیچ مشکلی، در اکران‌ها و جشنواره‌های جهانی شرکت کرده و سپس در ایران به روی پرده برود، اکنون با «زن و بچه» رخ داده و حداقل تا این‌جا، نیمی از راه به‌سلامتی طی شده است. قطعاً فیلم به‌لحاظ مضمونی مورد پسند سازمان سینمایی بوده و اگر اتفاق سوئی در مراسم فرش قرمز، فتوکال یا سالن کنفرانس رخ ندهد می‌توان با آسایش، در انتظار اکران تابستانی فیلم بود.

سعید روستایی با دو فیلم «ابد و یک روز» و «متری شش و نیم» در سینمای ایران مطرح شد. او در سال ۲۰۲۲ بدون کسب مجوزهای لازم، با فیلم «برادران لیلا» در بخش رقابتی جشنواره کن شرکت کرد اما به همین دلیل، همراه با جواد نوروزبیگی، تهیه‌کننده‌ فیلم در ایران محکوم به شش ماه زندان شد که البته این حکم کامل اجرا نشد.

هفتادوهشتمین دوره جشنواره فیلم کن از ۱۳ تا ۲۴ ماه مه ۲۰۲۵ (۲۳ اردیبهشت تا سوم خرداد ۱۴۰۴) برگزار می‌شود و ژولیت بینوش، بازیگر نامدار فرانسوی رئیس هیئت داوران بخش رقابتی آن است.

در این دوره از جشنواره جعفر پناهی، فیلمساز منتقد ایران نیز با فیلم «تصادف ساده» در بخش رقابتی حاضر است.

کانون هنرمندان ایرانی فیلم و تئاتر برون‌مرز آذرماه ۱۴۰۱، در اوج جنبش «زن، زندگی، آزادی» با امضای ۱۷ نفر از نویسندگان تئاتر و سینما، فیلمسازان و بازیگران، از جمله مانیا اکبری، محمدعلی بهبودی، نیلوفر بیضایی، حسین خندان، کامران ملک‌مطیعی و محمد یعقوبی تشکیل شد و صدها هنرمند دیگر در داخل و خارج کشور نیز بعد به آن پیوستند.

در بیانیه نخست، مهم‌ترین خواسته‌های این کانون «آزادی زندانیان سیاسی و هنرمندان در بند، قطع همکاری هنرمندان با دستگاه‌های امنیتی و سپاه، قطع همکاری نهادهای هنری و آکادمیک جهان با نهادهای حکومتی ایران و فشارهای گسترده بین‌المللی به جمهوری اسلامی برای توقف صدور احکام اعدام و پاسخگوبودن نسبت به جنایات غیرانسانی حکومت»، اعلام شد.

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

نظری وجود ندارد.