ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

بیش از ۲۰۰ سازمان بین‌المللی خواهان توقف ارسال جنگنده‌های اف-۳۵ به اسرائیل شدند

بیش از ۲۰۰ گروه و سازمان مدنی از جمله آکسفام، دیده‌بان حقوق بشر و عفو بین الملل در نامه‌ای به کشورهای شریک در تولید جنگنده‌های جت اف-۳۵ خواهان قطع صادرات این تسلیحات به اسرائیل شده و تأکید کردند که دولت‌ها در ممانعت از استفاده از این جنگنده‌ها در حملات ناقض قوانین بین‌المللی، شکست خورده‌اند.

در شرایطی که بیش از ۵۰۰ روز از شروع جنگ در غزه می‌گذرد و این باریکه تحت محاصره، و مردمانش همچنان در وضعیت شکننده‌ و نامعلومی قرار دارند، فروش اسلحه به اسرائیل به‌رغم ارتکاب موارد متعدد جنایت جنگی و جنایت علیه بشر متوقف نشده است.

روزنامه گاردین در گزارشی اختصاصی اعلام کرد بیش از ۲۰۰ سازمان در سراسر جهان در نامه‌ای مشترک از کشورهایی که در تولید جنگنده‌های اف-۳۵ مشارکت دارند خواسته‌اند که «فوراً تمامی صادرات تسلیحاتی خود را به اسرائیل متوقف کنند».

این نامه که از سوی ۲۳۲ سازمان جامعه مدنی امضا شده و روز دوشنبه ۱۷ فوریه/۲۹ بهمن به وزرای دولت در استرالیا، کانادا، دانمارک، ایتالیا، هلند، نروژ، ایالات متحده آمریکا و بریتانیا ارسال شده است.

بخشی از امضاءکنندگان این درخواست از کشورهایی هستند که در ساخت این جنگنده مشارکت دارند، از جمله بلژیک، اردن، لبنان، سوئیس، ایرلند، هند و سایر کشورها. سازمان‌های خیریه و غیردولتی برجسته‌ای مانند دیده‌بان حقوق بشر، عفو بین‌الملل و آکسفام هم از جمله امضاءکنندگان این نامه‌اند.

نامه مذکور که از سوی کارزار مقابله با تجارت اسلحه (CAAT) هماهنگ شده، می‌گوید: «۱۵ ماه گذشته به‌وضوح ویرانگری نشان داده است که اسرائیل متعهد به رعایت قوانین بین‌المللی نیست.»

این نامه می‌افزاید: «شرکای برنامه اف-۳۵، چه به‌صورت فردی و چه جمعی، در جلوگیری از استفاده این جنگنده‌ها در ارتکاب نقض‌های جدی قوانین بین‌المللی از سوی اسرائیل، شکست خورده‌اند.»

در این نامه آمده است: «دولت‌ها یا تمایلی به رعایت تعهدات قانونی بین‌المللی خود نداشته‌اند یا ادعا کرده‌اند که ساختار برنامه اف-۳۵ به گونه‌ای است که امکان اعمال کنترل تسلیحاتی بر هیچ کاربر نهایی را فراهم نمی‌کند، و این امر باعث شده کل برنامه با قوانین بین‌المللی ناسازگار باشد.»

جنگنده‌های اف-۳۵ را یک کنسرسیوم جهانی به رهبری شرکت دفاعی آمریکایی لاکهید مارتین می‌سازند. شرکت‌های بریتانیایی ۱۵ درصد از قطعات این جنگنده را بر اساس یک توافق بین‌المللی با کشورهایی از جمله اسرائیل، تأمین می‌کنند.

نماد همدستی غرب در جنایات اسرائیل علیه فلسطینیان

کتی فالون، مدیر بخش حمایت و سیاست‌گذاری در کمپین مقابله با تجارت اسلحه (CAAT) به روزنامه گاردین گفت:

برنامه تولید جنگنده اف-۳۵ نماد همدستی غرب در جنایات اسرائیل علیه فلسطینیان است. این جنگنده‌ها نقش اساسی در ۴۶۶ روز بمباران غزه داشتند، جنایاتی که شامل جنایات جنگی، جنایات علیه بشریت و نسل‌کشی می‌شود.

دولت بریتانیا در حال حاضر با اقدام قانونی در مورد مجوزهای تسلیحاتی موجود به اسرائیل که شامل قطعات جنگنده‌های اف-۳۵ است، و همچنین با اتهام همدستی در جنایات جنگی مواجه است. اقدام قانونی مشابهی درباره صادرات تسلیحات به اسرائیل در ایالات متحده، هلند، دانمارک، کانادا و استرالیا نیز انجام شده است.

در ماه سپتامبر، بریتانیا ۳۰ مورد از ۳۵۰ مجوز صادرات تسلیحات به اسرائیل را به دلیل «خطر آشکار» استفاده از آن‌ها برای ارتکاب یا تسهیل نقض جدی قوانین بشردوستانه بین‌المللی، به حالت تعلیق درآورد. اما دولت بریتانیا قطعات اف-۳۵ را مستثنی کرد و اعلام کرد که تعلیق صدور مجوز این قطعات بدون تأثیرگذاری بر کل برنامه جهانی امکان‌پذیر نیست و این قطعات را به دلایل گسترده‌تری مانند «صلح و امنیت بین‌المللی» توجیه کرد.

سخنگوی دولت بریتانیا در این زمینه گفته است: «قطعات جنگنده اف-۳۵ مستثنی شده‌اند، زیرا امکان تعلیق مجوز این قطعات برای استفاده اسرائیل بدون آسیب رساندن به کل برنامه جهانی اف-۳۵، از جمله نقش راهبردی گسترده‌تر آن در ناتو و حمایت نظامی از اوکراین، وجود ندارد.»

در جنگی که در طی آن ارتش اسرائیل دست به نسل‌کشی زد و غزه را به ویرانه و قبرستانی جمعی بدل کرد، بیش از ۴۸ هزار نفر کشته شده‌اند. این آمار وزارت بهداشت فلسطین است و برخی پژوهشگران می‌گویند ارقام واقعی تا ۴۰ درصد بیشتر از این رقم برآورد می‌شوند. بیشتر جمعیت غزه به‌ اجبار آواره شده‌اند و طبق گزارش مرکز ماهواره‌ای سازمان ملل، ۶۹ درصد از زیرساخت‌های این منطقه بر اثر بمباران‌های اسرائیل آسیب دیده است.

در نامه سازمان‌های بین‌المللی آمده است که «شکنندگی» آتش‌بس موقت کنونی نشان‌دهنده خطر تداوم نقض‌های بیشتر قوانین جنگ در غزه و کرانه باختری اشغالی است. این نامه دولت‌ها را به «عدم تمایل» برای رعایت تعهدات قانونی خود یا ادعای اینکه ساختار برنامه اف-۳۵ اجازه اعمال کنترل تسلیحاتی بر هیچ کاربر نهایی را نمی‌دهد، متهم کرده و نتیجه گرفته که «کل این برنامه با قوانین بین‌المللی ناسازگار است».

تمام کشورهای عضو برنامه اف-۳۵ به جز ایالات متحده که فقط امضاکننده آن است، عضو معاهده تجارت اسلحه (ATT) هستند که طبق آن موظفند از انتقال مستقیم و غیرمستقیم تجهیزات نظامی در مواردی که خطر نقض قوانین بشردوستانه بین‌المللی وجود دارد، جلوگیری کنند.

بریتانیا مجوزهای ارسال تسلیحات برای استفاده تهاجمی اسرائیل در غزه را صرفاً به دلیل احتمال بدرفتاری با بازداشت‌شدگان فلسطینی و محدودیت‌های اسرائیل بر ارسال کمک‌های بشردوستانه به غزه مسدود کرده است. این کشور از اظهار نظر درباره اتهامات مربوط به استفاده نامتناسب اسرائیل از زور خودداری کرده است.

نامه فعالان افزوده است: «علی‌رغم این واقعیت‌ها و جنایت‌های ویرانگر در میدان، دولت‌های ما از طریق برنامه اف-۳۵ به تأمین تسلیحات برای اسرائیل ادامه داده‌اند.»

در همین زمینه:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

نظری وجود ندارد.