«از هر ۱۰ نفری که وارد داروخانه میشوند سه نفر بهخاطر گرانی، از خرید دارو منصرف میشوند»
در شرایطی که مقامهای مسئول افزایش بیرویه قیمت دارو را توجیه میکنند و خبر از گرانتر شدن دارو میدهند، یک مقام انجمن داروسازان میگوید حداقل ۳۰ درصد از بیماران به خاطر قیمت، قادر به خرید دارو نیستند و بدون دارو، داروخانه را ترک میکنند. او اذعان کرد که در حال حاضر برخلاف مصوبهها، بیش از ۵۰ درصد از هزینه دارو از جیب بیمار پرداخت میشود.
سالهاست مسئله قیمت دارو بههمراه کمبود آن، به وضعیتی مانند یک بحران ادامهدار تمامناشدنی برای بیماران و خانوادههایشان تبدیل شده است. دولتهای جمهوری اسلامی بهجای راهحل، تنها بر تأکید روی تحریمهای ایالات متحده آمریکا بهعنوان دلیل اصلی وجود بحران دارو در ایران تمرکز کردهاند. اکنون یک مقام انجمن داروسازان ایران میگوید دستکم ۳۰ درصد از شهروندان نیازمند به دارو به خاطر نداشتن توان مالی، از خرید آن صرفنظر میکنند.
هادی احمدی، عضو هیات مدیره انجمن داروسازان ایران میگوید گرانترشدن برخی از داروها مردم را شوکه میکند. خبرگزاری دولتی جمهوری اسلامی (ایرنا) یکشنبه ۷ بهمن، در یک گزارش تحلیلی به نقل از او نوشت:
افزایش قیمت برخی داروها باعث ایجاد شوک در مردم شده و از هر ۱۰ نفر که وارد داروخانه میشوند، ۳ نفر دارو را دریافت نمیکنند. چرا باید چنین اتفاقی رخ بدهد که مردم از دریافت دارو امتناع کرده یا پول خرید دارو را نداشته باشند؟ بیماران وقتی به داروخانه برای گرفتن دارو مراجعه میکنند، میگویند چرا قیمتها این قدر افزایش داشته است؟
بهعنوان یک نمونه، رسانههای داخلی ایران هفته گذشته تصویر نامه مدیرعامل شرکت داروسازی ابوریحان به رئیس اداره نظارت بر انتشارات بورسی را منتشر کردند که در آن افزایش قیمت ۸۱ داروی تولید این شرکت اطلاعرسانی شده است. در این نامه میانگین افزایش قیمت این محصولات ۹۷ درصد اعلام شده است که به گفته مدیرعامل شرکت بر اساس ابلاغیه کمیسیون قانونی قیمتگذاری سازمان غذا و درو صورت گرفته است. مدیرعامل شرکت ابوریحان گفته افزایش قیمت به دلیل افزایش هزینه تولید است.
پیش از این نیز چندین شرکت قیمت محصولات دارویی خود را افزایش داده بودند.
هادی احمدی در ادامه صحبتهایش تأکید کرد که در شرایط کنونی بهطور متوسط بیش از ۵۰ درصد هزینه داروها از جیب شهروندان پرداخت میشود. او با اشاره اینکه ناهماهنگی میان سازمان غذا و دارو و بیمهها به افزایش فشار مالی بر بیماران منجر شده گفت:
این مشکلات باعث شده که پرداختی از جیب بیمار در حوزه سرپایی افزایش یافته و به طور متوسط به بیش از ۵۰ درصد رسیده است. این موضوع به ضرر نظام سلامت و مردم است. در برنامههای چهارم، پنجم و ششم توسعه تاکید شده که پرداختی از جیب بیمار باید به ۲۰ درصد برسد، اما تاکنون اتفاق نیفتاده است.
از سوی مقابل یک مقام سازمان تأمین اجتماعی همانند گذشته با رد نقش سیاستهای این سازمان و سازمانهای مشابه در انداختن بار هزینههای درمانی بر عهده بیماران گفت این سازمان غذا و داروست که برای حمایت از تولید کننده یا کمبود کسریهای دارو، میانگین قیمت دارو را بیش از ۲۰ درصد افزایش داده است؛ افزایشی که خلاف تعرفههای مصوب و رویه قانونی ست.
شهرام غفاری، معاون درمان سازمان تامین اجتماعی در مصاحبه با ایرنا مدعی شد که افزایش پرداختی از جیب بیماران کوتاه مدت و موقت بوده و گفت: «افزایش قیمت دارو توسط سازمان غذا و دارو بدون هماهنگی با سازمانهای بیمهگر پایه انجام شد و در نتیجه قیمتها در سامانههای بیمهها به روز رسانی نشده بود. به هر حال این افزایش قیمت باید از قبل با بیمهها هماهنگ میشد تا بیماران مابهالتفاوت بیشتری از جیب پرداخت نکنند. این موضوع باعث افزایش پرداختی از جیب بیماران برای مدت کوتاهی شد. افزایش قیمت باید از محل دارویار تامین میشد، اما در این افزایش قیمت، سهم دارویار دیده نشده و تمام افزایش قیمت بر دوش بیمهها و بیمهشدگان افتاده است. برخی از این افزایش قیمتها غیرمتعارف بود و باعث کسری منابع در بیمهها خواهد شد».
«زنجیره دارو رها شده و تحت تاثیر تورم است»
محمد عبده زاده، رییس هیات مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران گفته است سیاستهای اقتصادی کلان جمهوری اسلامی و کسری بودجه، از جمله کسری بودجه وزارت ارشاد به تورم در بازار دارو منجر شده است درحالیکه بیمهها اعتبار و منابع لازم را ندارند و نمیتوانند هزینهها به بهموقع پرداخت کنند.
او همچنین به این مسئله اشاره کرده است که بهدلیل تحریمها کمبود ارز، درآمدهای ارزی ایران، دستکم بخشی از آن که بهطور رسمی اعلام میشود تغییر چندانی نکرده است و این مسئله به فشار بر صنعت دارو و تولیدکنندگان منجر شده است. ایرنا به نقل از این مقام سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی نوشت:
صنعت داروسازی تمایلی ندارد که قیمت دارو افزایش پیدا کند، ولی وقتی زنجیره دارو رها شده و تحت تاثیر تورم است، کنترل آخر زنجیره، نتیجهای جز واردات داروهای فوریتی نخواهد داشت که عمدتا از کشورهای آسیایی وارد میشوند و در سالهای اخیر با «ریکال داروها» یا بازگرداندن دارو از سطح عرضه، مواجه بودیم. اگر بودجه واقعی نباشد و تعرفهها اصلاح نشوند، دولت بار بدهی خود را تقسیم کرده و بخشی را بر دوش صنعت و پخش و داروخانهها میاندازد و بخشی بر دوش کادر درمان است.
او مدعی شد: قیمت داروهای بیماران خاص و صعب العلاج مربوط به سال ۱۴۰۱ است؛ از سال ۱۴۰۱ تاکنون چقدر تورم در کشور داشتیم؟ شرکتهای تولیدکننده دارو از جایی به بعد قادر به ادامه دادن نیستند و هزینههای جاری آنها بر اساس قیمت روز کشور است.
صنعت دارو برای عدم افزایش قیمت، بر کارگران فشار میآورد: «بهخاطر بیپولی به مراکز درمانی مراجعه نمیکنیم»
مسئله دیگری که بحران دارو در ایران ایجاد کرده است، فشار بر کارگران است. ایرنا به نقل از علیرضا اذانی، «داروساز» نوشت: کارخانههای داروسازی به خاطر فشار برای عدم افزایش قیمت دارو با ۳۰ تا ۴۰ درصد ظرفیت کار میکنند و کارگران اضافه کار دریافت نکرده و در نتیجه اعتراضهایی در شرکتها اتفاق میافتد. میانگین وصول مطالبات شرکتها به بیش از ۴۰۰ روز رسیده و نمیتوانند این مبالغ را از شرکتهای پخش دارو دریافت کنند و مشکلاتی در نقدینگی شرکتهای داروسازی رخ داده است.
سه شنبه ١٨ دی بخشی از کارگران شرکت داروسازی بایرافلاک در محوطه این کارخانه در شهرستان ازنا دست به تجمع اعتراضی زدند و خواهان وصول مطالبههای معوقه خود شدند. یکی از کارگران به خبرگزاری ایلنا گفت:
۱۲ سال است در این شرکت کار میکنم و قبلا در کارگاهی مشغول به کار بودم که فکر کردم اگر در داروسازی مشغول شوم لااقل مشکل حقوق نخواهم داشت، اما متاسفانه این چالشها برای شرکت دائمی شده و چهار ماه است حقوق دریافت نکردهایم.
یک کارگر خط تولید این شرکت هم افزود: «بیمههای ما توسط تامین اجتماعی قطع شده است و در سیستم درمانی بیمه نداریم و هزینههای آزاد برای درمان خود و فرزندانمان پرداخت میکنیم، و گاها به علت بیپولی به مراکز درمانی مراجعه نمیکنیم.»
در مرداد سال جاری هم کارگران شرکت داروپخش روز در اعتراض به دستمزد پایین و مشکلات معیشتی دست به اعتصاب زدند.
بهمن سال گذشته هم شماری از کارکنان شرکت داروسازی «شهید قاضی» در اعتراض به مشکلات معیشتی و سطح پایین حقوق ها، از انجام فعالیت های روزانه خود خودداری کرده و در محوطه این شرکت اعتصاب کردند.
بهرغم فشارهای موجود بر بیماران برای تأمین هزینه دارو، مقامهای مسئول حکومتی میگویند قیمت دارو باز هم افزایش پیدا خواهد کرد. محمود نجفی عرب، رئیس اتاق بازرگانی تهران در روزهای نخست دیماه سال جاری گفت: «صنعت دارو اکنون بیش از ۳۰ همت از بیمارستانهای دولتی، بیمهها و... بستانکار است و بر همین اساس در تأمین منابع جاری به مشکل برخورده است.» او افزود: «در شرایطی که قیمت ارز و هزینه تولید آن بالا رفته چارهای جز افزایش قیمت دارو نیست. از یک سو دولت بدهیهایش را با صنعت دارو تسویه نمیکند و از سوی دیگر هزینههای تولید افزایش یافته است و صنایع دارویی در حال فلج شدن هستند.»
پیش از این محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز از احتمال افزایش قیمت دارو در ایران خبر داده بود.
نظرها
نظری وجود ندارد.