«این وضعیت نباید عادی شود»: سال ۲۰۲۴ بدترین سال برای کودکان جهان
بر مبنای آخرین دادههای جمعآوریشده سال ۲۰۲۴ بهعنوان بدترین سال برای کودکان ثبت شده است. یونیسف میگوید بیش از ۴۵۰ میلیون کودک در سراسر جهان تحت تأثیر درگیریهای مسلحانه، خشونت و بحرانهای انسانی قرار دارند و تلاش روزانه برای بقا، کودکی را از آنها ربوده است.
صندوق کودکان سازمان ملل متحد در تازهترین گزارش خود از وضعیت کودکان در سراسر جهان اعلام کرد بررسی جدیدترین دادههای موجود و روند اتفاقات جهان نشان میدهد در سال ۲۰۲۴ تأثیر درگیریهای مسلحانه بر کودکان به سطح ویرانگر و احتمالاً بیسابقهای رسیده است.
طبق گزارش یونیسف در سال ۲۰۲۴ درصد تکاندهندهای از کودکان جهان با خطرهای گستردهای چون جابجایی اجباری و آوارگی، خشونت، سوءتغذیه و محدودیت در دسترسی به خدمات بهداشتی و آموزشی مواجه بودهاند.درگیریها در مناطق مختلف جهان از جمله خاورمیانه، بهویژه فلسطین، آفریقا و اوکراین نقش عمدهای در افزایش این آمار داشته است. افزون بر جنگ، تغییرات اقلیمی و فجایع طبیعی نیز در سال ۲۰۲۴ تأثیر بیشتری بر وضعیت کودکان در مناطق آسیبپذیر گذاشته است.
یونیسف از جامعه جهانی خواست تا برای حمایت از کودکان آسیبدیده اقدام فوری انجام دهد و تلاش بیشتری برای پایاندادن به درگیریهای جاری داشته باشد.
از نکات برجسته گزارش یونیسف میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش مناطق درگیری: تعداد کودکانی که در مناطق درگیری زندگی میکنند یا بهدلیل درگیری و خشونت آواره شدهاند به بالاترین سطح خود رسیده است. حقوق بسیاری از این کودکان نقض شده است و آنها با کشتهشدن و مرگ، زخمی شدن، محرومیت از تحصیل، نداشتن دسترسی به واکسنهای حیاتی و سوءتغذیه شدید مواجه بودهاند.
- تأثیر درگیریها بر نیازهای انسانی: درگیریهای نظامی ۸۰ درصد موارد نیاز به کمکهای بشردوستانه جهانی را ایجاد کرده و دسترسی به آب سالم، غذا و خدمات بهداشتی را مختل کردهاند.
- آمار بیسابقه: در حالیکه جهان بیشترین تعداد درگیریهای نظامی از زمان جنگ جهانی دوم تاکنون را تجربه کرده میکند، بیش از ۴۷۳ میلیون کودک – یعنی بیش از یک ششم کودکان جهان – اکنون در مناطق درگیری یا مناطق جنگزده زندگی میکنند. این درصد از حدود ۱۰ درصد در دهه ۱۹۹۰ نزدیک به ۱۹ درصد افزایش یافته و تقریباً دو برابر شده است.
- آوارگی گسترده: تا پایان سال ۲۰۲۳، ۴۷,۲ میلیون کودک به دلیل درگیریهای نظامی و خشونت آواره شدند. در سال ۲۰۲۴ آوارگیهای بیشتری به دلیل تشدید درگیریها در کشورهایی مانند هائیتی، لبنان، میانمار، فلسطین و سودان پیشبینی شده است.
- کودکان، پناهنده و آواره: کودکان که ۳۰ درصد از جمعیت جهان هستند، به طور میانگین ۴۰ درصد از جمعیت پناهندگان و ۴۹ درصد از آوارگان داخلی را تشکیل میدهند.
- درگیریهای نظامی فقر میگستراند: در کشورهایی که درگیریهای نظامی در جریان است، به طور متوسط بیش از یکسوم جمعیت (۳۴,۸ درصد) در فقر زندگی میکنند، در حالیکه این رقم در کشورهای بدون درگیری اندکی بیش از ۱۰ درصد است.
آموزش در مناطق درگیر جنگ به شدت مختل شده است. تخمین زده میشود که بیش از ۵۲ میلیون کودک در کشورهای درگیر در جنگ از تحصیل محروم هستند. کودکان در نوار غزه و بخش قابل توجهی از کودکان در سودان بیش از یک سال از تحصیل محروم شدهاند، در حالی که در کشورهایی مانند اوکراین، جمهوری دموکراتیک کنگو و سوریه مدارس، آسیب دیده، تخریب یا به ساختمانهایی با کاربریهای دیگر تبدیل شدهاند. این امر میلیونها کودک را از دسترسی به آموزش محروم کرده است. تخریب زیرساختهای آموزشی و ناامنی در اطراف مدارس، وضعیت بحرانی آموزش در این مناطق را تشدید کرده است.
سوءتغذیه در میان کودکان در مناطق درگیر جنگ نیز به سطوح هشداردهندهای رسیده است، زیرا جنگ و خشونت مسلحانه همچنان عوامل اصلی گرسنگی در بسیاری از نقاط بحران هستند و سیستمهای غذایی را مختل کرده، جمعیتها را آواره کرده و دسترسی به کمکهای بشردوستانه را مسدود کردهاند. به عنوان مثال، در سودان، شرایط قحطی در شمال دارفور تشخیص داده شده است، که اولین تشخیص قحطی از سال ۲۰۱۷ است. در سال ۲۰۲۴، بیش از نیم میلیون نفر در پنج کشور درگیر جنگ تخمین زده میشود که در شرایط فاز ۵ از شاخص IPC، شدیدترین وضعیت ناامنی غذایی، زندگی میکنند.
درگیریها همچنین تأثیر ویرانگری بر دسترسی کودکان به خدمات بهداشتی حیاتی دارند. حدود ۴۰ درصد از کودکان واکسینهنشده در کشورهایی زندگی میکنند که یا به طور جزئی یا کاملاً تحت تأثیر درگیریهای نظامی هستند. این کودکان بهدلیل اختلالات و کمبود دسترسی به امنیت، تغذیه و خدمات بهداشتی، اغلب در برابر شیوع بیماریهایی مانند سرخک و فلج اطفال آسیبپذیرتریناند.
کودکان نباید به آسیبهای جانبی جنگ بدل شوند
کاترین راسل، مدیر اجرایی یونیسف گفت:
طبق تقریباً هر معیاری، سال ۲۰۲۴ یکی از بدترین سالها برای کودکان در مناطق درگیر جنگ در تاریخ یونیسف بوده است—چه از نظر تعداد کودکانی که تحت تأثیر قرار گرفتهاند و چه از نظر شدت تأثیر بر زندگی آنها.کودکی که در منطقه جنگی بزرگ میشود در مقایسه با کودکی که در مناطق صلحآمیز زندگی میکند، به مراتب بیشتر احتمال دارد —اغلب بهطور مکرر— که از تحصیل محروم شود، دچار سوءتغذیه شود یا از خانهاش آواره شود. این نباید به وضعیت عادی تبدیل شود. ما نمیتوانیم اجازه دهیم که یک نسل از کودکان به آسیبهای جانبی جنگهای بیمهار جهان تبدیل شوند.
او افزود:
کودکان در مناطق جنگی با روزانه مبارزهای برای بقا روبهرو هستند که آنها را از دوران کودکی محروم میکند. مدارس آنها بمباران میشود، خانهها تخریب میشوند و خانوادهها از هم پاشیده میشوند. آنها نه تنها امنیت و دسترسی به نیازهای اولیه زندگی را از دست میدهند، بلکه فرصت بازی، یادگیری و سادگی زندگی هم برایشان از بین میرود. جهان در برابر این کودکان شکست خورده است. وقتی به سوی سال ۲۰۲۵ نگاه میکنیم، باید بیشتر تلاش کنیم تا این روند را تغییر دهیم و زندگی کودکان را نجات داده و بهبود ببخشیم.
در آخرین دادههای موجود از سال ۲۰۲۳ سازمان ملل متحد ۳۲ هزار و ۹۹۰ مورد نقض شدید حقوق بشر علیه ۲۲ هزار و ۵۵۷ کودک را تأیید کرده است که با توجه به روند صعودی کلی در تعداد نقضهای جدی حقوق کودکان، بالاترین رقم از زمانی است که نظارت شورای امنیت شروع شده است. برای مثال، هزاران کودک در غزه کشته و زخمی شدهاند. در اوکراین هم سازمان ملل بیشتر تعداد کودکان کشتهشده در ۹ ماه اول سال ۲۰۲۴ نسبت به تمام سال ۲۰۲۳ را تأیید کرده است و پیش بینی میشود که این رقم در سال آینده هم افزایش پیدا کند.
افزایش خشونت جنسی علیه کودکان
وضعیت برای زنان و دختران بهویژه نگرانکننده است، با گزارشهای گستردهای از تجاوز و خشونت جنسی در مناطق درگیر. در هائیتی، تا کنون امسال، تعداد گزارشهای خشونت جنسی علیه کودکان ۱۰۰۰ درصد افزایش یافته است. در شرایط درگیریهای مسلحانه، کودکان دارای معلولیت نیز معمولاً بهطور شدیدتری در معرض خشونت و نقض حقوقشان قرار دارند.
تأثیر جنگها بر سلامت روانی کودکان نیز بسیار جدی است. قرار گرفتن در معرض خشونت، تخریب خانه و شهر و از دست دادن عزیزان میتواند در کودکان به صورت واکنشهایی همچون افسردگی، کابوس، مشکل در خواب، رفتارهای تهاجمی یا انزوا، غم و ترس و دیگر علائم بروز کند.
سال ۲۰۲۴ همچنین مرگبارترین سال برای کارکنان بشردوستانه بوده است؛ با ثبت ۲۸۱ مرگ در میان امدادرسانان در سطح جهانی که رکوردهای قبلی را پشت سر گذاشته است.
در همین زمینه:
ا
نظرها
نظری وجود ندارد.