شهردارانی از سراسر جهان به دنبال گذار سبز از بحران کرونا
شهرداران دهها شهر بزرگ جهان در بیانیهای اصول گذار سبز از بحران کرونا را اعلام کردند و هشدار دادند که برای جلوگیری از فاجعه اقلیمی، باید تمهیداتی جسورانه اتخاذ کرد.
شهردارانی از شهرهایی در سرتاسر جهان با یکدیگر گروهی تشکیل داده اند تا برای گذار سبز از بحران پندمی ویروس جدید کرونا چارهجویی کنند. آنها میگویند با توجه به وضعیت اضطراری اقلیمی، نمیتوان پس از کووید۱۹ به حالت پیشین بازگشت.
شهرداران ۴۰ شهر بزرگ جهان پنجشنبه ۷ مه / ۱۸ اردیبهشت در «بیانیه اصول» برای گذار سبز از پندمی کووید۱۹ هشدار داده اند که پس از بحران کرونا و برای جلوگیری از فاجعه اقلیمی، «نمیتوان به اوضاع عادی امور بازگشت زیرا جهان کنونی به سمت افزایش سه درجهای یا بیشتر دما حرکت میکند.»
گروه C40 شبکهای از ۹۶ شهر بزرگ در سرتاسر جهان است که هدفاش را «اتخاذ کنشهای جسورانه» برای رسیدن به آیندهای سالمتر و پایدارتر قرار داده است. این شهرها ۷۵۰ میلیون تن از جمعیت جهان را در خود جای دادهاند.
شهرداریهای این ۹۶ شهر قرار است تمهیداتی را پیش بگیرند که امکان رفتوآمد سبز و امن مردم در شرایط «فاصلهگیری فیزیکی» را ممکن کند.
کارشناسان معتقدند فاصلهگیری برای مقابله با شیوع کرونا در آینده نزدیک هنوز وجود خواهد داشت و جهان نمیتواند به سرعت به حالت پیشین بازگردد. به همین خاطر، شهرداران میخواهند جلوی افزایش انتشار کربن به دلیل رعایت فاصلهگیری فیزیکی را پیشاپیش بگیرند و گذاری سبز را ممکن کنند.
مبارزه با نابرابری نیز در کنار مقابله با بحران اقلیمی هدف دیگر تمهیداتی است که شبکه C40 به دنبال اتخاذ آنها است. در بیانیه اصول آنها آمده است:
«بهبود از بحران باید به مسألههای مربوط به تساوی حقوق توجه کند که تأثیرات بحران آنها را آشکار کرده ــ برای مثال، کارگرانی که اکنون اساسی دانسته میشوند، باید مورد تشویق قرار گیرند و به همان اندازه حقوق کارشان پرداخت شود و سیاستهایی باید برای حمایت از ساکنان سکونتگاههای غیررسمی [=زاغه] در نظرگرفته شود.»
شماری از این شهرها همین حالا تمهیدات جدیدی را اعلام کرده اند. شهرداری میلان و مکزیکوسیتی وعده صدها کیلومتر خط دوچرخه جدید را داده اند و شهرداریهای نیویورک و سیاتل گفته اند که پیادهروها را وسیعتر خواهند کرد.
تمهیدات دیگری که تا کنون به بحث گذاشته شده اند، برنامههای بهسازی برای افزایش بازده مصرف انرژی خانگی، کاشت انبوه درخت، و سرمایهگذاری در انرژی بادی و خورشیدی است.
در بیانیه اصول C40 همچنین آمده است:
«خدمات عمومی عالی، سرمایهگذاری عمومی و افزایش تابآوری اجتماعها، موثرترین مبنا برای بهبود پس از بحران کرونا را شکل خواهد داد.»
به گزارش روزنامه بریتانیایی گاردین، بیل د بلازیو، شهردار نیویورک و یکی از امضاکنندگان بیانیه اصول دراینباره گفت:
«تمهیدات نصفهونیمهای که اوضاع فعلی را حفظ کند، به هیچ دردی نمیخورد و ما را از بحران بعدی حفظ نخواهد کرد».
در شبکه C40، شهرهایی همچون نیویورک، لس آنجلس، ونکوور، واشنگتن و تورنتو از آمریکای شمالی، عمان، دوبی، کراچی و کلکته از آسیای غربی و جنوبی، مکزیکوسیتی، لیما، سائو پائولو، بوینس آیرس و بوگوتا از آمریکای لاتین، آمستردام، لندن، رم، پاریس، اسلو، مسکو، ونیز، مادرید، استانبول، برلین، آتن و لیسبون از اروپا، سئول، سنگاپور، سیدنی، توکیو و بانگوک از آسیای شرقی، جنوب شرقی و اقیانوسیه، و نایروبی، دارالسلام، داکار، و آدیس آبابا از آفریقا در این شبکه حضور دارند. اما همه شهرداران این شهرها رسماً «بیانیه اصول» را امضا نکرده اند.
بر اساس گزارش سالانه سازمان ملل درباره انتشار گازهای گلخانهای در ۲۰۱۹ که ۲۶ نوامبر سال گذشته منتشر شد، انتشار این گازهای عامل گرمایش زمین باید تا ۲۰۳۰، دستکم ۵۵ درصد کاهش یابد. و کشورها باید برنامههای رادیکالتری نسبت به آنچه در توافق اقلیمی پاریس (۲۰۱۵) معین شده بود، در پیش بگیرند.
توافق پاریس از دولتها خواسته است که افزایش دما را «تا حد خوبی زیر ۲ درجه سلسیوس» نگه دارند، اگرچه تعهد اصلی مبتنی بر نگه داشتن افزایش دما در مرز ۲ درجه است.
کارشناسان و فعالان محیط زیست و متخصصان پنل اقلیمی سازمان ملل نسبت به نابسندهبودن توافق پاریس هشدار دادهاند و میگویند که افزایش دمایی معادل ۱,۵ درجه تمام تأثیرات ویرانگر تغییرات اقلیمی را به همراه خواهد آورد.
گروه C40 نیز هدف خود را تحقق هدف ۱,۵ درجه افزایش دما اعلام کرده است.
نظرها
نظری وجود ندارد.