دادگاه عالی هنگکنگ رأی به برابری حقوق ارث و مسکن میان زوجهای همجنس و غیرهمجنس داد
در پایان یک نبرد حقوقی شش ساله فعالان، دادگاه عالی هنگکنگ حکم داد دولت نمیتواند حق زوجهای همجنس را از مسکن و ارث سلب کند. هنگکنگ هنوز ازدواج همجنسها را بهرسمیت نمیشناسد.
شش سال پیش نیک اینفینگر، از ساکنان هنگکنگ دولت این کشور را به دادگاه کشاند و شکایت کرد که سیاست دولت او و شریک زندگیش را با اینعنوان که آنها «خانواده عادی» محسوب نمیشوند، از دسترسی به مسکن عمومی مستثنی کرده است. این پرونده بعداً همراه با پرونده شکایت دیگری از طرف هنری لی و همسر مرحومش ادوار انگ مورد بررسی قرار گرفت، که آنها هم سیاستهای دولت در مورد مسکن یارانهای و قوانین ارث که زوجهای همجنس را مستثنی میکند، به چالش کشیده بودند.
در احکام جداگانهای که در سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ صادر شد، یک دادگاه پایینتر حکم داد که سیاستهای مسکن مرتبط با این پروندهها، حق برابری مطابق قانون اساسی را نقض میکنند و اینکه مستثنی کردن همسران همجنس از مزایای قوانین ارثی، تبعیض غیرقانونی محسوب میشود. دولت این حکمها را در دادگاه استیناف به چالش کشید اما در نهایت در اکتبر ۲۰۲۳ شکست خورد. با اینحال در فوریه سال جاری بار دیگر پروندهها را به دادگاه عالی برد.
اندرو چونگ، رئیسالقضات دادگاه عالی هنگکنگ روز سهشنبه ۶ آذر / ۲۶ نوامبر در رأس یک هیئت پنجنفره در دو حکم جداگانه نوشت دیوان عالی استیناف به اتفاق آرا درخواستهای تجدیدنظر دولت هنگکنگ در مورد تصمیمات قبلی که حقوق جامعه LGBTQ را تأیید میکند، رد کرده است.
وکیل دولت، استدلال کرده بود که سیاست مسکن هنگکنگ بهمنظور حمایت از «تولید مثل» در میان زوجهای غیرهمجنس و دگرجنسگرا و حمایت از نهاد خانوادههای سنتی طراحی شده است و به همین خاطر نمیتواند در مورد زوجهای همجنس اجرا شود.
رئيس دادگاه عالی اما در حکم خود تأیید کرد که سیاستهایی که زوجهای همجنس را از دسترسی به آپارتمانهای اجارهای عمومی و واحدهای مسکونی یارانهای تحت طرح مالکیت خانه در این شهر مستثنی میکند، «قابل توجیه نیستند». او افزود: «برای زوجهای همجنس نیازمندی که توانایی تأمین مسکن خصوصی را ندارند، سیاست دولت مبنی بر استثناکردن میتواند به معنای محرومکردن آنها از هر فرصت واقعی برای تشکیل زندگی مشترک خانوادگی زیر یک سقف باشد».
پس از اعلام رأی دادگاه، اداره مسکن هنگکنگ در بیانیهای اعلام کرد که به تصمیمهای دادگاه احترام میگذارد و افزود که احکام را بررسی خواهد کرد و در صورت لزوم برای اقدامهای بعدی مشاوره حقوقی خواهد گرفت.
در موضوع ارث، هم جوزف فوک و روبرتو ریبرو دو قاضی این دادگاه قضات در حکمی اعلام کردند مقامهای دولت «نتوانستهاند تفاوت در برخورد با زوجهای همجنس را توجیه کنند» و قوانین موجود که زوجهای همجنس را از دریافت مزایای مربوط به تقسیم اموال فرد متوفی که به همسر تعلق میگیرد، مستثنی میکند «تبعیضآمیز و غیرقانونی» دانستند.
در سپتامبر ۲۰۲۳ دادگاه به زوجهای همجنس حق ازدواج اعطا نکرد اما به دولت دو سال مهلت داد تا چهارچوبی برای بهرسمیتشناختن شراکت میان زوجهای همجنس تنظیم کند.
واکنش فعالان
فعالان گفتهاند که امیدوارند چهارچوب الزامی، حقوق جامعه LGBTQ را به روشی سیستماتیکتر محافظت کند تا دیگر نیازی به تکیه بر پیروزیهای تدریجی در دادگاه نباشد. گروه حمایت از برابری ازدواج هنگکنگ، حکمهای سهشنبه را ستود، اما از دولت خواست «که فوراً به استثنا کردن زوجهای همجنس از ازدواج پایان دهد».
هنگکنگ هنوز ازدواج افراد همجنس را قانونی نکرده است و در حال حاضر رابطه میان همجنسها را تنها برای اهداف خاصی مانند مالیات، مزایای خدمات عمومی و ویزای وابستگان به رسمیت میشناسد. با اینحال حمایت عمومی از ازدواج همجنسها در هنگکنگ در حال رشد است و طبق یک نظرسنجی مشترک از سه دانشگاه، اقبال عمومی نسبت به ازدواج همجنسها در سال گذشته به ۶۰ درصد رسیده است.
نیک اینفینگر روز سهشنبه به خبرنگاران گفت که احکام دادگاه عالی «اینکه زوجهای همجنس میتوانند یکدیگر را دوست داشته باشند و شایسته زندگی مشترک هستند را به رسمیت شناخت».
او مقابل ساختمان دادگاه گفت: «این مبارزه فقط برای من و شریکم نیست، بلکه برای همه زوجهای همجنس در هنگکنگ است». او اما افزود که هنوز «تا حدی بدبین» است که آیا هنگکنگ میتواند مانند تایوان و تایلند ازدواج همجنسها را قانونی کند یا خیر.
«برابری ازدواج در هنگکنگ»، یک سازمان غیردولتی، در بیانیهای اعلام کرد که تصمیمهای قضات نشان داد که تبعیض و برخورد متفاوت بر اساس گرایش جنسی، کرامت انسانی و برابری را نقض میکند. این سازمان از دولت خواست که فوراً به مستثنی کردن زوجهای همجنس از قوانین ازدواج پایان دهد.
احکام دادگاه عالی همچنین پایان یک مسیر حقوقی طولانی بود که هنری لی و ادوارد انگ طی کردند. پس از اینکه آنها در سال ۲۰۱۷ در بریتانیا ازدواج کردند، انگ یک واحد مسکونی یارانهای به عنوان خانهای برای زندگی مشترک با لی خرید. با اینحال، اداره مسکن اعلام کرد که لی نمیتواند به عنوان یک عضو خانواده انگ بهعنوان ساکن مجاز این واحد اضافه شود، زیرا همسران همجنس در تعریف «همسر» قرار نمیگیرند. همچنین نگرانی وجود داشت که اگر انگ بدون وصیتنامه فوت کند، داراییهایش به لی منتقل نمیشود. انگ در سال ۲۰۲۰ پس از سالها افسردگی درگذشت.
پس از اعلام احکام روز سهشنبه، لی یادداشتی در حساب فیسبوک خود منتشر کرد و نوشت که اگرچه در غیاب انگ در رنج بوده است، اما از تلاش برای برآوردهکردن خواسته همسرش برای دستیابی به برابری دست نکشیده است.
نظرها
نظری وجود ندارد.