کایلی مور- گیلبرت زندانی استرالیایی ـ بریتانیایی در ایران با سه ایرانی مبادله شد
رسانههای ایران خبر دادند که کایلی مور- گیلبرت، دینپژوه استرالیایی-بریتانیایی و زندانی سیاسی ایران با «سه فعال اقتصادی ایرانی که به قصد دور زدن تحریمها بازداشت شده بودند»، مبادله شد.
خبر مبادله کایلی مور- گیلبرت با سه زندانی ایرانی شامگاه چهارشنبه ۲۵ نوامبر / ۵ آذر در خبرگزاریهای مختلف جمهوری اسلامی منتشر شد، اما اطلاعاتی درباره «سه فعال اقتصادی ایرانی» که در خارج از کشور زندانی بودند منتشر نشد.
مقامهای دولتی استرالیا در سالهای گذشته همواره اعلام کرده بودند که برای آزادی کایلی مور- گیلبرت تلاش میکنند.
در آخرین تلاشهای صورتگرفته، لیندال ساکس، سفیر استرالیا در ایران روز ۱۴ مرداد / چهارم اوت پس از رایزنیهای بسیار توانست با مور گیلبرت در زندان قرچک ملاقات کند.
مور گیلبرت در زندان اوین زندانی بود، اما در اوایل مردادماه گذشته طی اقدامی تنبیهی به زندان قرچک منتقل شد و پس از چند روز بیخبری ۹ آبان، بار دیگر به زندان اوین بازگردانده شد.
زندان قرچک در شمار بدترین زندانهای ویژه زنان در ایران محسوب میشود و مسئولان این زندان با رعایت نکردن اصل تفکیک جرایم و برای اعمال فشار بیشتر بر زندانیان سیاسی، آنها را در کنار زندانیانی با جرایم خطرناک نگهداری میکنند.
مور گیلبرت در زندان قرچک با نسرین ستوده، فعال حقوق بشر و وکیل دادگستری همسلول بود. ستوده در حال حاضر در مرخصی خارج از زندان بهسر میبرد.
کایلی مور گیلبرت، استاد مطالعات خاورمیانه در دانشگاه ملبورن سپتامبر ۲۰۱۸ / شهریور ۱۳۹۷ برای شرکت در یک کنفرانس با موضوع «شیعهشناسی» به شهر قم سفر کرد، اما هنگام بازگشت به کشورش در فرودگاه «امام خمینی» بازداشت و به زندان اوین منتقل شد. او سپس در دادگاه انقلاب به اتهام «جاسوسی» به ۱۰ سال حبس محکوم شد.
بر پایه برخی گزارشهای منتشر شده درباره این زندانی، او در سالهای گذشته بارها در زندان اقدام به خودکشی کرد، اما هر بار از مرگ نجات یافته بود. او همچنین پیش از این با ارسال نامهای به نخستوزیر استرالیا از «نقض گسترده حقوق شخصی خود در زندان» خبر داده و نوشته بود که نهادهای امنیتی ایران با نگهداری طولانیمدت او در سلول انفرادی، وی را تحت شکنجههای جسمی و روانی قرار دادهاند.
رسانههای جمهوری اسلامی روز چهارشنبه پس از مبادله مور گیلبرت در مطالبی اتهامات او را بار دیگر به تفسیر بازگو و تکرار کردند.
در ماههای گذشته بارها مسئله تبادل زندانیان بین ایران و کشورهایی که شهروندان ایرانی در آنجا زندانی هستند مطرح شده است.
جمهوری اسلامی پیش از این در اکتبر/ مهر سال گذشته نیز جولی کینگ و مارک فیرکین، دو شهروند استرالیایی جهانگرد را پس از چند ماه بازداشت از زندان آزاد کرد. تنها چند ساعت پس از انتشار خبر آزادی زوج جهانگرد استرالیایی، رضا دهباشی، دانشجو و شهروند ایرانی که پیشتر به اتهام ارسال تجهیزات پیشرفته نظامی به ایران در استرالیا بازداشت شده بود هم آزاد شد.
بیشتر بخوانید:
نظرها
عوامل ایرانی ترور دولتی در تایلند با پژوهشگر استرالیایی معاوضه شدند
عوامل ایرانی ترور دولتی در تایلند با پژوهشگر استرالیایی معاوضه شدند ▪️گروگانگیری شهروندان خارجی و معاوضه گروگان ها با عوامل بدام افتاده امنیتی در عملیات تروریستی در خارج از کشور همچنان ادامه دارد. مقامهای تایلند امروز پنجشنبه ۶ آذر معاوضه سه زندانی ایرانی به اسامی سعید مرادی، محمد خزایی و مسعود صداقتزاده که در طرح ترور یک دیپلمات اسرائیلی در سال ۲۰۱۲ مشارکت داشتند با کایلی مور گیلبرت شهروند استرالیایی-بریتانیایی از ایران را تایید کردند. انتقال آنها همزمان با آزادی کایلی مور گیلبرت انجام شد. ▪️چتچون آکاپین معاون دادستان کل تایلند به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت که این مبادله بر اساس توافق انتقال زندانیان بین ایران و تایلند صورت گرفته و امری غیر معمول نیست. ▪️سه ایرانی رها شده در دادگاه بانکوک پایتخت تایلند به تلاش برای انفجار خودروی یک دیپلمات اسرائیلی محکوم شده بودند. سعید مرادی یکی از متهمان، حین فرار از دست پلیس اقدام به پرتاب مواد منفجره کرد و در نتیجه دو پای خود را از دست داد. دادگاه کیفری بخش جنوبی بانکوک مرادی را بابت اتهام ترور به حبس ابد و خزایی را به ۱۵ سال حبس محکوم کرده بود صداقتزاده که یکی از سهزندانی مبادلهشده است به دلیل ارتباط با پرونده ترور دیپلمات اسرائیلی در مالزی بازداشت شده بود. دادگاه مالزی در سال ۱۳۹۶ حکم استرداد او به تایلند را صادر کرده بود. ▪️جمهوری اسلامی بدون اشاره به هویت افراد مبادلهشده با مور گیلبرت، آنها را صرفا سه زندانی ایرانی شامل یک فعال اقتصادی و دو شهروند دیگر نامید. ▪️کایلی مور گیلبرت، پژوهشگر دو تابعیتی استاد مطالعات اسلامی در دانشگاه ملبورن استرالیا در پاییز سال ۱۳۹۷ در ایران بازداشت شد. دستگاه قضایی ایران به اتهام جاسوسی حکم حبس ۱۰ ساله برای او صادر کرده بود.. ▪️کایلی مور گیلبرت در دیماه ۹۸ و ماهها پس از بازداشت در ایران، با نوشتن نامهای به نخستوزیر استرالیا، خواهان اقدام و تلاش دولت کشورش برای آزادی خود شد و نسبت به بدتر شدن وضع سلامتی خود هشدار داد. او مهرماه سال جاری به زندان قرچک منتقل شد. پس از آن، سفیر استرالیا در تهران در ابتدای ماه جاری میلادی به ملاقات او رفت. ▪️روزنامه گاردین چند ماه قبل خبر داد که براساس نامههایی که از کایلی مور گیلبرت به این روزنامه رسیده، وی تاکید کرده که «پس از رد پیشنهاد جاسوسی به نفع جمهوری اسلامی» بازداشت شده است. ▪️گروگانگیری شهروندان خارجی برای واداشتن آنها به جاسوسی و محاکمه و مجازات سنگین و سپس معاوضه آنها با عوامل تروریست به دام افتاده حاکمیت در خارج از کشور شیوه شناخته شده نهادهای امنیتی و اطلاعاتی جمهوری اسلامی با هماهنگی وزارت خارجه و قوه قضاییه است. مورد معاوضه کایلی گیلبرت از این دست است و در حقیقت وی با متهمان طرح ترور دیپلمات اسرائیلی معاوضه شدند. ▪️#گفته می شود صدور حکم اعدام برای احمدرضا_جلالی پژوهشگر دوتابعیتی سوئدی-ایرانی هم با فشار بر دولت سوئد برای آزاد کردن شکنجه گر شناخته شده #حمید_نوری که در کشتار دهه ۶۰ حضور داشته و یکسال پیش در سوئد بازداشت شده مرتبط است.
محسن
بحث های سیاسیش رو کار ندارم اما وقتی طرف رو دعوت می کنید دیگه نباید به عنوان جاسوس بگیریدش که! یکم شرف داشته باشید این خانم حتی اگه جاسوس هم باشه من شخصا ازش معذرت می خوام به خاطر کاری که فارسها باهاش کردن.