گزارشگر ویژه سازمان ملل خواهان لغو حکم اعدام پخشان عزیزی شد
مایساتو، گزارشگر ویژه سازمان ملل هشدار داد حکم اعدام پخشان عزیزی نقض جدی قوانین حقوق بشر بینالملل محسوب میشود و پرونده او بازتابدهنده آزار و اذیت گستردهای است که زنان فعال اقلیت در ایران متحمل میشوند.
مایساتو، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشری ایران جمعه ۲۸ دی/۱۷ ژانویه در شبکه اجتماعی ایکس/توییتر نسبت به تأیید حکم اعدام پخشان عزیزی ابراز نگرانی کرد. او به زبان فارسی نوشت: «بسیار نگران تصمیم دیوان عالی ایران برای تأیید حکم اعدام فعال کُرد، پخشان عزیزی هستیم. گفته میشود که او تحت شکنجه در سلول انفرادی قرار داشته و از محاکمه عادلانه و دسترسی به وکیل محروم شده است. پرونده او بازتابدهنده آزار و اذیت گستردهتر فعالان زن اقلیتها است».
مایساتو روز سهشنبه ۲۵ دی به اتفاق جمعی از کارشناسان مستقل حقوق بشر سازمان ملل هشدار دادند: «اتهامها علیه خانم پخشان عزیزی آستانهی تعریف «جرائم بسیار جدی» را که طبق قوانین بینالمللی برای صدور حکم اعدام الزامی است برآورده نمیکند. حکم اعدام او نقض جدی قوانین حقوق بشر بینالمللی محسوب میشود و به نظر میرسد بازداشت و محکومیت خانم عزیزی صرفاً به دلیل فعالیتهای قانونی او به عنوان یک مددکار اجتماعی، از جمله حمایت او از پناهندگان در عراق و سوریه باشد.»
پخشان عزیزی، روزنامهنگار و مددکار اجتماعی اهل مهاباد در پاییز سال ۱۳۹۳ جهت کمکرسانی در اردوگاههای آوارگان جنگی به شمال سوریه و شهر قامیشلو رفت. او برای کار در حوزه مددکاری زنان راهی کمپهای آوارگان شد و به زنان و کودکان آسیبدیده کمک میکرد.
مأموران امنیتی جمهوری اسلامی ۱۳ مردادماه ۱۴۰۲ او را در تهران بازداشت کردند. دادگاه انقلاب تهران دوم مرداد سال جاری پخشان عزیزی را به اتهام «بغی» به اعدام محکوم کرد.
کارشناسان سازمان ملل از گزارشهای مبنی بر اینکه او در سلول انفرادی تحت شکنجههای شدید روانی و جسمی برای گرفتن اعتراف قرار گرفته است، در حالی که از ملاقات با خانواده و داشتن وکیل انتخابی خود محروم بوده، ابراز نگرانی کردند. کارشناسان همچنین اشاره کردند که چندین عضو خانواده خانم عزیزی هم به طور موقت و احتمالاً برای فشار آوردن به او برای اعتراف، بازداشت شده و با اتهامات امنیتی مواجه شدهاند.
آنها همچنین با اتکا به گزارش پیشین این نهاد، تأیید کردند که تعداد کل اعدامها در ایران در سال ۲۰۲۴ از ۹۰۰ مورد فراتر رفته و حکومت ایران زنان بیشتری را اعدام کرده است. آنها بر ضرورت توقف اعدامهایی که بدون رعایت الزامات قوانین بینالمللی و در نقض حقوق و آزادیهای بنیادی انجام میشود، تأکید کردند.
در این گزارش آمده است:
ما به شدت نگران هدفگیری خاص فعالان زن کُرد با اتهامات سیاسی هستیم. پیگرد خانم عزیزی نشاندهندهی تشدید سرکوبی است که فعالان زن اقلیت در ایران با آن روبهرو هستند و ادامهی تلاش برای مجازات و ساکت کردن آنها از طریق ایجاد فضای ترس است.
کارشناسان از مقامهای حکومت ایران خواستند فوراً حکم اعدام علیه خانم پخشان عزیزی را لغو کنند، اتهامهای شکنجه و نقض حقوق دادرسی عادلانه را بررسی کنند، و به آزار و هدفگیری زنان فعال در ایران پایان دهند.
نظرها
نظری وجود ندارد.